Χανιά: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς της πόλης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χανιά: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς της πόλης
Στην τελική ευθεία μπήκε από σήμερα η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Τη σύμβαση του έργου για την άρση της ετοιμορροπίας και την αποκατάσταση των φθορών της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο των νεότερων χρόνων, υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Γιώργος Κωτούλας.

Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των εργασιών για το εμβληματικό μνημείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων. Μετά από 109 χρόνια συνεχούς λειτουργίας η Δημοτική Αγορά -που είχε εγκαινιαστεί στις 4 Δεκεμβρίου 1913 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο- κλείνει, με το έργο ανακατασκευής να έχει σύμφωνα με τη σύμβαση ορίζοντα δύο ετών.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι τεχνικές αποτυπώσεις του μνημείου και οι κυρίως εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός 15 ημερών.

Ήδη, οι 52 επιχειρηματίες που ασκούσαν δραστηριότητα μέσα στη Δημοτική Αγορά έφυγαν από τον χώρο και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε καταστήματα που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έπεσαν οι υπογραφές

Στην τελετή υπογραφής της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε μέσα στην Δημοτική Αγορά, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Σε σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις διαδικασίες μέσα από τις οποίες δρομολογήθηκε η ανακατασκευή του μνημείου χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ως ιστορική για την πόλη των Χανίων, καθώς υπογράφεται η σύμβαση για την ανακατασκευή του μνημείου της αγοράς που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη.

Ακόμα, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, ώστε να δρομολογηθεί το έργο.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην ανακατασκευή της Αγοράς, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εμβληματικό έργο που -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα Χανιά και όλη την Κρήτη.

Παράλληλα, τόνισε πως η δεκαετία που διανύουμε θα αποτελέσει περίοδο ανάπτυξης για το νησί με σειρά σημαντικών έργων και παρεμβάσεων.

Στο ιστορικό κατασκευής της Αγοράς την πρώτη δεκαετία του 1900 και στο γεγονός ότι κατασκευάσθηκε μέσα σε δύο χρόνια, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς που χαρακτήρισε την Αγορά ως ένα από τα εμβληματικότερα κτήρια της πόλης και στολίδι για τα Χανιά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κατασκευή της Αγοράς εκείνη την περίοδο ήταν μια απόδειξη του κρητικού πνεύματος και ικανότητας και εργατικότητας και της επιμονής των Κρητικών στην επίτευξη δύσκολων στόχων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με την ανακατασκευή της, η Αγορά θα αποκτήσει ξανά την αίγλη και την αξία της και θα ξαναγίνει σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους πολίτες.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης και ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Παναγιώτης Κλειδαράς σε σύντομες ομιλίες τους χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή ημέρα για τα Χανιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider