ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμοί για την ηλ. διασύνδεση Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Διαγωνισμοί για την ηλ. διασύνδεση Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου
Διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 308,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της Δʼ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Στις ράγες μπαίνει η άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Σερίφου, της Μήλου και της Φολεγάνδρου, με την προκήρυξη από τον ΑΔΜΗΕ των έργων που θα εντάξουν τα τρία νησιά στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο. Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 308,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 133 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι η ενσωμάτωση των τριών νησιών στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντάσσεται στην τέταρτη και τελική φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία ξεκίνησε με τη δημοπράτηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης.

Σε συνδυασμό με τις τρεις πρώτες φάσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με την αποπεράτωση και της Δʼ φάσης, όλα τα νησιά των Κυκλάδων θα καλύπτουν πλέον τις ανάγκες τους σε ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο, ώστε να μειωθεί κατακόρυφα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να περιορισθούν σημαντικά οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές ανά την επικράτεια.

Ολοκλήρωση των καλωδιακών τμημάτων σε 20 μήνες

Αντικείμενο του πρώτου διαγωνισμού, προϋπολογισμού 265 εκατ., είναι η κατασκευή των υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο (προϋπολογισμού 150 εκατ.) να αφορά τα καλωδιακά τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος. Το δεύτερο σκέλος (προϋπολογισμού 115 εκατ.) αφορά τα τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Θήρα. Όλα τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 20 μηνών από την υπογραφή των συμβάσεων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 43,5 εκατ., αφορά την κατασκευή των υποσταθμών στα τρία νησιά. Και αυτό χωρίζεται σε δύο σκέλη, με το πρώτο για τους υποσταθμούς σε Φολέγανδρο και Μήλο, και το δεύτερο για τον υποσταθμό στη Σέριφο. Οι προϋπολογισμοί τους είναι 27,8 και 15,7 εκατ. ευρώ. Οι προθεσμίες ολοκλήρωσης είναι 22 μήνες για τους υποσταθμούς σε Σέριφο και Φολέγανδρο, και 24 μήνες για τον υποσταθμό της Μήλου.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για όλες τις δημοπρασίες είναι η 8η Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών που θα υποβληθούν.

Ετήσια εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ

Παράλληλα με τη δημοπράτηση των έργων για τα τρία νησιά, όπως έχει γράψει το Insider.gr, μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διασύνδεση της Σαντορίνης, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της τέταρτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Η Δ΄ φάση θα αυξήσει έτι περαιτέρω τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων που έχει προηγηθεί. Έτσι, καθώς η ολοκλήρωση των τριών πρώτων φάσεων έχει ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι ρυπογόνοι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε Πάρο, Σύρο και Μύκονο, μειώνοντας τις ετήσιες εκπομπές ρύπων κατά 370.000 τόνους, με την αποπεράτωση της διασύνδεσης και των τεσσάρων νησιών, θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι τοπικές μονάδες στη Σαντορίνη και τη Μήλο.

Κατά συνέπεια, οι εκπομπές CO2 θα περιορισθούν περαιτέρω κατά 100.000 τόνους. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για την εξοικονόμηση έως 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές όλης της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider