Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom για την προμήθεια ρωσικού αερίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom για την προμήθεια ρωσικού αερίου
Το deal ισχυροποιεί τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να προσφέρει και το 2022 εκπτώσεις που θα «αναχαιτίσουν» σημαντικό μέρος των αυξημένων διεθνών τιμών – Με ποσοστό 80% ο δείκτης TTF και 20% ο δείκτης πετρελαίου στη φόρμουλα τιμολόγησης για το 2022, διατήρηση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων έως το 2026.

Τελευταία ενημέρωση 08:37 πμ

Σε συμφωνία κατέληξαν η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Insider.gr, αναφορικά με την τιμολόγηση των ρωσικού φυσικού αερίου για το 2022 καθώς και τα επόμενα έτη του συμβολαίου (το οποίο ολοκληρώνεται το 2026). Οι όροι της συμφωνίας κρίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκοί, ενώ επιτεύχθηκαν έπειτα από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Έτσι, με το deal ισχυροποιείται η ελληνική εταιρεία, ενώ αποκτά ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια να συνεχίσει και το επόμενο έτος να παρέχει εκπτώσεις που θα «αναχαιτίσουν» σημαντικό μέρος των αυξημένων διεθνών τιμών, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι, χάρις στον μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή η εταιρεία για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2021, η εταιρεία απορρόφησε ήδη από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου.

Οι όροι της συμφωνίας

Όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας, προβλέπεται ότι η «φόρμουλα» τιμολόγησης για το 2022 θα καθορίζεται κατά 80% από τον δείκτη TTF (βάσει των τιμών των spot φορτίων στο hub της Ολλανδίας) και κατά 20% από τον δείκτη της διεθνούς τιμής πετρελαίου (oil indexed). Αξίζει να σημειωθεί πως η ρωσική πλευρά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με αρχική θέση για διαμόρφωση της «φόρμουλας» αποκλειστικά (κατά 100%) με τον δείκτη TTF.

Ωστόσο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε να «αποκρούσει» αυτή την αρχική διεκδίκηση, η οποία θα αύξανε το κόστος προμήθειας, με δεδομένο ότι οι τιμές των spot φορτίων κινούνται σημαντικά υψηλότερα από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Επίσης, η ελληνική εταιρεία κατάφερε να ανατρέψει στην πορεία και την αρχική θέση της ρωσικής πλευράς για μείωση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων ρωσικού αερίου έως το 2026, όταν ολοκληρώνεται η σύμβαση των δύο πλευρών. Έτσι, έως το 2026, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προμηθεύεται 2 bcm αερίου σε ετήσια βάση. Η φόρμουλα τιμολόγησης των ποσοτήτων αυτών θα είναι και πάλι συνδεδεμένη με τον δείκτη TTF και τον δείκτη πετρελαίου.

Ρωσική διεκδίκηση για 100% δείκτη TTF στην τιμολόγηση

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αν και η τιμή προμήθειας ρωσικού αερίου είναι βάσει του συμβολαίου «κλειδωμένη» σε συνάρτηση κατά 100% με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η φόρμουλα τιμολόγησης τροποποιήθηκε τα έτη 2020 και το 2021, έπειτα από αίτημα της ΔΕΠΑ Εμπορίας (όπως έκαναν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες), ώστε να συμπεριληφθεί και ο δείκτης TTF και, με αυτό τον τρόπο, να προσεγγίσει τα τότε αισθητά φθηνότερα επίπεδα των τιμών φυσικού αερίου στις spot αγορές.

Με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν κυριολεκτικά αντιστραφεί, καθώς οι τιμές του πετρελαίου είναι πλέον σημαντικά μικρότερες από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου. Έτσι, πλέον ήταν η ρωσική εταιρεία εκείνη που ζητούσε (τόσο από από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και από τους υπόλοιπους πελάτες της) η τιμολόγηση να βασισθεί κατά 100% στην τιμή των spot φορτίων TTF.

Η διαπραγμάτευση τέθηκε επί τάπητος και στις συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Σότσι στις αρχές Δεκεμβρίου. Επίσης, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε λίγα 24ωρα νωρίτερα στην Αγία Πετρούπολη ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ο οποίος είχε στην έδρα της ρωσικής εταιρείας συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Στήριξη των καταναλωτών αερίου και το 2022

Στην επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι μια φόρμουλα αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία που θα επιτρέψει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, για την έκπτωση στα ελληνικά νοικοκυριά. Ο υπουργός σημείωσε πως τα μέτρα στήριξης για το 2022 θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ανακοινωθούν μαζί με τις παρεμβάσεις για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Η παροχή των εκπτώσεων το 2022, όπως και ο ανάλογος μηχανισμός ελάφρυνσης του προηγούμενου έτους, είναι αποτέλεσμα της πετυχημένης εμπορικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο και ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας. Με αυτό τον τρόπο, έχει καταφέρει να ανακτήσει σημαντικό μέρος των μεριδίων που είχε απολέσει την τελευταία 2ετία, βελτιώνοντας κατακόρυφα τα οικονομικά της μεγέθη.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προχώρησε σε σημαντική ενίσχυση της έκπτωσης τον Δεκέμβριο, η οποία αυξήθηκε στο 40% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας, που «μεταφράζεται» σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh. Για το προηγούμενο δίμηνο, εξασφάλισε ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Έτσι, η έκπτωση ανήλθε σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για τον Νοέμβριο.

Να προσθέσουμε πως με την ανακοίνωση της συμφωνίας από την εταιρεία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider