Συναλλαγές 38 δισ. ευρώ έγιναν με πλαστικό χρήμα μόνο στο πρώτο μισό του 2021

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναλλαγές 38 δισ. ευρώ έγιναν με πλαστικό χρήμα μόνο στο πρώτο μισό του 2021
Αύξηση του πλήθους και της αξίας των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες πληρωμών, έφερε η πανδημία. Στα 757 εκατομμύρια ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, αυξημένος κατά 22%. Η αναλογούσα αξία τους διαμορφώθηκε στα 38 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 6%.

Συναλλαγές αξίας 38 δισ. ευρώ έγιναν το α΄ εξάμηνο του 2021 με «πλαστικό» χρήμα, με την πανδημία και τις εξ αποστάσεως συναλλαγές να φέρνουν σημαντική αύξηση στον όγκο και την αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών όσο και η συνολική αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες πληρωμών το α΄ εξάμηνο του 2021 αυξήθηκαν συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 757 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 22%. Η αναλογούσα αξία των συναλλαγών αυτών διαμορφώθηκε στα 38 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 6%.

Διατηρώντας τον αυξητικό ρυθμό έκδοσής τους και το α΄ εξάμηνο του 2021, οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθαν σε 18,9 εκατομμύρια, οριακά αυξημένες κατά 0,2% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020. Οι επιμέρους μεταβολές ανά κατηγορία καρτών καταγράφονται στην αύξηση των χρεωστικών καρτών κατά 2% και των πιστωτικών καρτών κατά 1%, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο διατηρείται σταθερό το ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών επί του συνόλου των καρτών πληρωμών.

Η αύξηση του όγκου των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών αποτυπώνεται και στον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά κάρτα, ο οποίος εμφανίζεται αυξημένος στις 40 συναλλαγές από 33 ένα εξάμηνο πριν. Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με το μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να ανέρχεται σε 43 συναλλαγές όπως και το προηγούμενο εξάμηνο. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στις 21, από 22 το προηγούμενο εξάμηνο.

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται αύξηση κατά 4% συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο 2020, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.989 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 5%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.177 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε σε 962 ευρώ.

Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020 και ανήλθε σε 50 ευρώ. Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 50 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 15%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο και διαμορφώθηκε σε 45 ευρώ. Η τάση χρήσης των χρεωστικών καρτών για συναλλαγές μικρότερης αξίας συνεχίστηκε και το α΄ εξάμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider