Με «σφραγίδα» τραπεζών η νέα γενιά κρατικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «σφραγίδα» τραπεζών η νέα γενιά κρατικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις
Κάλεσμα του Υπουργείου Ανάπτυξης στις τράπεζες για tailor made προϊόντα με κρατική εγγύηση για την επομένη της κρίσης του Covid-19. Πώς θα δομηθεί ο επόμενος κύκλος δανείων.

Τη «σφραγίδα» των τραπεζών θα έχουν τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που θα συνεχίσουν να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στην μετά – Covid εποχή.

Τα νέα προγράμματα που θα παρέχουν και κρατικές εγγυήσεις στα πρότυπα των εγγυοδοτικών προγραμμάτων που δημιούργησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημικής κρίσης, θα έχουν νέο προσανατολισμό και χαρακτήρα, αφού πλέον το ζητούμενο είναι η στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία της νέας γενιάς χρηματοδοτικών προϊόντων για τις επιχειρήσεις θα «ξεφύγει» από τα πέντε προγράμματα της ΕΑΤ, δεν θα είναι οριζόντια με μοναδικό κριτήριο την παροχή της κρατικής εγγύησης, αλλά στοχευμένη σε επιχειρήσεις και τομείς με αναπτυξιακές προοπτικές.

Για το θέμα είχαν τηλεδιάσκεψη οι τράπεζες με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο Υφυπουργός κάλεσε τις τράπεζες να έρθουν με προτάσεις στο Υπουργείο για “tailor made” προϊόντα, βάσει των αναγκών που διαπιστώνουν από τις επιχειρήσεις – πελάτες τους. Ειδικότερα, ο κ. Τσακίρης κάλεσε τις τράπεζες να υποβάλουν ποσοτικοποιημένες προτάσεις για νέα χρηματοδοτικά προϊόντα στα οποία το κράτος θα έχει συμμετοχή, δηλαδή προτάσεις οι οποίες θα εμπεριέχουν τόσο προβλέψεις των τραπεζών για το τι ζητάει και τι θα «τραβήξει» στην αγορά, όσο και την προσδοκώμενη απόδοση των νέων προϊόντων.

Η νέα στρατηγική προσέγγισης των χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων διαμορφώνεται στη λογική του περιορισμού των κρατικών εγγυήσεων με το πέρας της πανδημικής κρίσης. Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, από τα εγγυοδοτικά προγράμματα που βγήκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης από τις επιχειρήσεις, μόνο ο Γ΄ κύκλος του εγγυοδοτικού προγράμματος της ΕΑΤ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις πρόκειται να παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 και ενδεχομένως κάποια ποσά από τον κύκλο αυτό να μεταφερθούν στον Β΄ κύκλο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, στα σκαριά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα βρίσκονται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις, με στόχευση στις καινοτόμες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Όσον αφορά στις καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει το Ταμείο Re Innovate Greece, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα παρέχεται εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου που θα λαμβάνει η επιχείρηση. Το ύψος του δανείου που θα μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και η διάρκειά του θα είναι δεκαετής. Το πρόγραμμα θα προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση έχει υλοποιήσει σωστά το επενδυτικό έργο (έρευνα, καινοτομία) για το οποίο έχει ζητήσει χρηματοδότηση και επιπλέον είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου, θα μπορεί να λαμβάνει στο τέλος ως επιστροφή ποσοστό 20% των εγγυήσεων, οι οποίες έτσι θα μετατρέπονται σε επιχορήγηση.

Το προϊόν που σχεδιάζεται για τις αγροτικές επιχειρήσεις θα έχει τη μορφή των μικροπιστώσεων των 25.000 ευρώ. Θα συνίσταται σε συγχρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις τράπεζες για δάνεια από 3.000 έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Τα δάνεια θα χρηματοδοτούν τόσο κεφάλαιο κίνησης, όσο και επενδυτικά σχέδια, ενώ σχεδιάζεται η επιδότηση των τόκων του δανείου για τον πρώτο χρόνο. Τα δάνεια θα χορηγούνται με διάρκεια μέχρι 5 έτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έντονη κινητικότητα υπάρχει και από το Υπουργείο Οικονομικών για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες είχαν χθες τηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την διαμόρφωση της επιχειρησιακής σύμβασης που θα υπογράψουν οι τράπεζες. Όπως ενημερώθηκαν οι τράπεζες, θα λάβουν το τελικό κείμενο της σύμβασης τις προσεχείς ημέρες, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός τις κάλεσε να βάλουν τις υπογραφές τους πριν από το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider