Έρχονται 2 νέα προγράμματα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται 2 νέα προγράμματα χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ταμείο Re Innovate Greece, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, για παροχή εγγυήσεων σε μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις. Πρόγραμμα συγχρηματοδοτήσεων 40 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Τι προβλέπουν τα δύο νέα προγράμματα.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στα σκαριά, με στόχευση στις καινοτόμες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, χθες οι τράπεζες είχαν ενημέρωση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τα δύο νέα δανειακά προϊόντα, εκ των οποίων το πρώτο αφορά εγγυημένα δάνεια σε μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις και το δεύτερο συγχρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα.

Όσον αφορά στις καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί το Ταμείο Re Innovate Greece, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα παρέχεται εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου που θα λαμβάνει η επιχείρηση. Το ύψος του δανείου που θα μπορεί να λάβει μια επιχείρηση ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και η διάρκειά του θα είναι δεκαετής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση έχει υλοποιήσει σωστά το επενδυτικό έργο (έρευνα, καινοτομία) για το οποίο έχει ζητήσει χρηματοδότηση και επιπλέον είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου, θα μπορεί να λαμβάνει στο τέλος ως επιστροφή ποσοστό 20% των εγγυήσεων, οι οποίες έτσι θα μετατρέπονται σε επιχορήγηση.

Χωρίς παροχή εγγυήσεων είναι το πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που απευθύνεται στις αγροτικές επιχειρήσεις και το οποίο έχει τη μορφή των μικροπιστώσεων των 25.000 ευρώ, αν και δεν εμπίπτει στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται για προϊόν συγχρηματοδότησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων από 3.000 έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Τα δάνεια θα χρηματοδοτούν τόσο κεφάλαιο κίνησης, όσο και επενδυτικά σχέδια, ενώ σχεδιάζεται η επιδότηση των τόκων του δανείου για τον πρώτο χρόνο. Τα δάνεια θα χορηγούνται με διάρκεια μέχρι 5 έτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων που έχει αναπτύξει κατά την τελευταία διετία η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις εν μέσω της πανδημικής κρίσης, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19 έχει εγκρίνει 14.984 δάνεια, ύψους 5.954.962.677 ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο δανείων κεφαλαίου κίνησης με τελικούς αποδέκτες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο είναι πρόγραμμα που φιλοξενείται στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19, έχει εγκρίνει 14.346 δάνεια, ποσού 3.463.401.517 ευρώ.
Ποσό 2.491.561.160 ευρώ αφορά 638 δάνεια που έχουν εγκριθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου δανείων κεφαλαίου κίνησης με τελικούς αποδέκτες μεγάλες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider