«Κλειδώνει» σε ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ το project της Ψυττάλειας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδώνει» σε ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ το project της Ψυττάλειας
Αποσύρθηκε, κατά πληροφορίες, η προσφυγή στην ΑΕΠΠ κατά της κοινοπραξίας. «Ανοίγει ο δρόμος» για την υπογραφή της 5ετούς σύμβασης διαχείρισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.

Αίσιο τέλος για την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ φαίνεται να έχει το σίριαλ της νέας πενταετούς σύμβασης διαχείρισης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, για το οποίο υπενθυμίζουμε ότι το insider είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι υποβλήθηκε νέα προσφυγή από πλευράς διεκδικητών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφυγή αποσύρθηκε με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την… τελική υπογραφή της σύμβασης αρχικής αξίας 320 εκατ. ευρώ (στα 261 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αν και λόγω της προσφοράς που έδωσε η κοινοπραξία το κόστος μειώνεται στα 205 εκατ. ευρώ περίπου).

Αν και, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr, προ περίπου διμήνου επισήμως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, μετά από απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ, κάτι που έγινε λίγες ημέρες αργότερα, ως μόνης που συνεχίζει στη διαδικασία, εντούτοις, προ ολίγων εβδομάδων τουλάχιστον μία από τις κοινοπραξίες που διεκδικούσαν τον «καυτό», όπως εξελίχθηκε, διαγωνισμό της πενταετούς σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού κέντρου της Ψυττάλειας, προχώρησε σε νέες νομικές κινήσεις προς την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ). Υπενθυμίζεται ότι τη σύμβαση διεκδικούσαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Suez και το σχήμα Μυτιληναίος-Χ. Κωνσταντινίδης.

Ωστόσο, τελικά η προσφυγή φέρεται να αποσύρθηκε με σχετική ειδοποίηση που εστάλη στην ΑΕΠΠ, οπότε εφόσον ευσταθεί η πληροφορία και δεν έχουμε… νέα ανατροπή, η σύμβαση οδεύει προς την κοινοπραξία.

Να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ λόγω των καθυστερήσεων αλλά και επειδή δεν μπορούσε το ΚΕΛ να μείνει εκτός λειτουργίας, είχε «κερδίσει» ένα ακόμα ετήσιο συμπληρωματικό συμβόλαιο από την ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ, δηλαδή έως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2022 (το προηγούμενο είχε λήξει τέλη Μαρτίου αλλά ανανεώθηκε καθώς η διαγωνιστική διαδικασία εκκρεμούσε) έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) λειτουργεί από το 1994 και σήμερα είναι σε πλήρη λειτουργία. Η επεξεργασία λυμάτων στο ΚΕΛΨ περιλαμβάνει προεπεξεργασία, πρωτοβάθμια επεξεργασία και προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με απομάκρυνση αζώτου, επεξεργασία ιλύος και συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Η μέση παροχή των εισερχόμενων λυμάτων είναι της τάξεως των 730.000 κ.μ. ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider