Coca-Cola: Πρόγραμμα ανακύκλωσης στην καφεστίαση σε Μαβίλη, Πανόρμου - Εκπτωτικά κουπόνια θα εξασφαλίζουν οι πολίτες - Τα οφέλη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Coca-Cola: Πρόγραμμα ανακύκλωσης στην καφεστίαση σε Μαβίλη, Πανόρμου - Εκπτωτικά κουπόνια θα εξασφαλίζουν οι πολίτες - Τα οφέλη
Έκπτωση 5-10% για τους πολίτες που ανακυκλώνουν. Δωρεάν εκπαίδευση για τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα Zero Waste Future της Coca-Cola μετρά ήδη τρία χρόνια ζωής. Σύμμαχος της εταιρείας ο Δήμος Αθηναίων.

Ανεβάζει «στροφές» το Zero Waste Future της Coca Cola, το πρόγραμμα της εταιρείας για την ενίσχυση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, με στόχο έναν κόσμο με μηδενικά απορρίμματα.

Μετρώντας ήδη τρία χρόνια ζωής, η πλατφόρμα Zero Waste Future - που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη - ενδυναμώνει την παρουσία της στην Αθήνα και μετά το Γκάζι, οδεύει στην περιοχή που ξεκινά από την πλατεία Μαβίλη και φτάνει στο τέλος της οδού Πανόρμου. Μέσω της εν λόγω πρωτοβουλίας, η Coca-Cola έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα Zero Waste Future παρέχει σημαντικά κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό, ενώ εξίσου πολλαπλά είναι και τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης. Αρωγοί στην προσπάθεια της εταιρείας είναι ο Δήμος Αθηναίων, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα τοποθετηθούν στην περιοχή Μαβίλη - Πανόρμου ειδικοί κάδοι τεσσάρων χωριστών ρευμάτων για την απόρριψη πλαστικών μπουκαλιών (PET), χάρτινων, μεταλλικών και άλλων πλαστικών υλικών και συσκευασιών, με στόχο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Η αποκομιδή θα γίνεται καθημερινά από τις υπηρεσίες αποκομιδής του Δήμου, με τα διαχωρισμένα υλικά να συνεχίζουν τον δρόμο τους μέσω του συστήματος των μπλε κάδων μέχρι και το τελικό στάδιο της ανακύκλωσης.

Παράλληλα, οι τοπικές επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και να εκπαιδευτούν δωρεάν σε θέματα υπεύθυνης διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα από digital sessions και διάθεση ειδικού εξοπλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι συλλογής αποβλήτων κουζίνας στο εσωτερικό των επιχειρήσεων εστίασης για την αρχική συλλογή των αποβλήτων. Τα οργανικά απόβλητα θα τοποθετούνται στους καφέ κάδους της περιοχής και η αποκομιδή τους θα γίνεται από τον Δήμο Αθηναίων.

Στους δρόμους το «πράσινο» όχημα για να ζυγίσουν οι πολίτες τα ανακυκλώσιμα υλικά τους

Επιπλέον, από τις αρχές Δεκεμβρίου και για περίπου έξι μήνες, οι κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, θα έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν το «πράσινο» όχημα της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future, το οποίο θα κάνει τετράωρες στάσεις για ενημέρωση των πολιτών μέχρι και τον Ιούλιο.

Το όχημα θα έχει προσαρμοσμένο ψηφιακό μηχανισμό ζύγισης, με τους πολίτες να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να ζυγίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους. Με βάση πάντα τις ποσότητες που ανακυκλώνουν, οι πολίτες θα συγκεντρώνουν «πράσινους» πόντους, τους οποίους θα μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το πρόγραμμα. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια για τους πολίτες, με την έκπτωση να φτάνει στο 5-10%.

Στην περιοχή που ξεκινά από την πλατεία Μαβίλη και φτάνει στο τέλος της οδού Πανόρμου, υπάρχουν περί τις 200 επιχειρήσεις, με την Coca Cola και τον Δήμο Αθηναίων να προσδοκούν πως από αυτές, οι 100-150 θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Zero Waste Future.

Τα οφέλη της πρωτοβουλίας

- Το πρόγραμμα στοχεύει σε αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στην πλατεία Μαβίλη - Πανόρμου, σε ποσοστό 15% επιπλέον από το επίπεδο που θα είναι πριν την έναρξη της δράσης, καθιστώντας τη συγκεκριμένη περιοχή σε role model για την Αθήνα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Να σημειωθεί εδώ πως το γενικό επίπεδο ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων εκτιμάται σε περίπου 20% (στοιχεία 2018), αν και δεν είναι ισότιμα κατανεμημένο σε όλες τις περιοχές.

- Μεγάλο θα είναι το οικονομικό όφελος και για τον Δήμο Αθηναίων, καθώς θα μειωθούν τα απόβλητα που οδηγούνται για ταφή.

- Δημιουργία ενός «πράσινου δικτύου» μεταξύ Δήμου, επιχειρηματιών και κατοίκων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευσή τους σε θέματα ανακύκλωσης.

Η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future

Η πλατφόρμα κοινωνικής προσφοράς Zero Waste Future ξεκίνησε πιλοτικά το 2018 στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, το 2019 επεκτάθηκε σε εννέα ελληνικές παραλίες και 27 beach bar. Την ίδια χρονιά, το πρόγραμμα πήρε σάρκα και οστά στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, σημειώνοντας μια αύξηση 55% στα ανακυκλώσιμα υλικά έναντι του 2018. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε πλέον και στον αστικό χώρο με στόχο να βοηθήσει σημεία και γειτονιές της Αθήνας να υιοθετήσουν στην πράξη τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, της Πρόληψης και της Ανακύκλωσης.

Μέσα σε τρία χρόνια, η πλατφόρμα έχει ταξιδέψει σε 24 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, πάνω από 1.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεχθεί, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί και 400 επιχειρήσεις καφεστίασης έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα για να αποτελέσουν μέλη του 1ου Zero Waste Future Δικτύου στη χώρα μας.

«Ως εταιρεία έχουμε ένα παγκόσμιο όραμα για Έναν Κόσμο χωρίς Απορρίμματα και στην Ελλάδα το Zero Waste Future αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι, όλοι μαζί, μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας», δήλωσε η Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση της επέκτασης της πλατφόρμας στην περιοχή Μαβίλη – Πανόρμου.

Η ανακύκλωση στον Δήμο Αθηναίων

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης, εξήγησε πως «ο Δήμος κάνει μια συντεταγμένη προσπάθεια τα τελευταία δύο χρόνια για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, επενδύοντας σε νέο εξοπλισμό και σε μία νέα κουλτούρα».

Ο Δήμος Αθηναίων χαρακτηρίζει «χρονιά ανακύκλωσης» το 2021, αφού κατόρθωσε να τριπλασιάσει τα ποσοστά ανακύκλωσης σε ποσοστό 6% με 6,5%, έναντι 2% που ήταν όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή. Στόχος του Δήμου είναι πλέον το 2022 να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης στο 10%, καθώς ήδη έχουν τοποθετηθεί στην Αθήνα συνολικά 6.500 μπλε κάδοι ανακύκλωσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αβραμίδη, ήδη από τις 17 λαϊκές αγορές της πόλης, οι δέκα έχουν κομποστοποιηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλο deal της Coca Cola στον κλάδο των αθλητικών ποτών - Εξαγόρασε την Bodyarmor για 5,6 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider