Καπράλος (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά): «Παγωμένη» η αγορά – Δεν ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καπράλος (Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά): «Παγωμένη» η αγορά – Δεν ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες
Οι έμποροι του Πειραιά είχαν εναποθέσει τις ελπίδες του στην κίνηση του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκειμένου να δουν τους τζίρους των καταστημάτων τους να αυξάνονται, ωστόσο τα νέα μέτρα λειτούργησαν ανασταλτικά.

Για μια «παγωμένη» αγορά, στη σκιά της εφαρμογής των νέων μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Θεόδωρος Καπράλος.

Μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Καπράλος εξηγεί πως από το περασμένο Σάββατο, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά είναι περιορισμένη. Το Σάββατο υπήρχε ένα γενικότερο «μούδιασμα», καθώς τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι καταναλωτές, επιχειρούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενώ την Κυριακή – που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά – η αγορά δεν είχε την αναμενόμενη κινητικότητα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για κάνουν λόγο για μια μείωση τζίρου της τάξης του 30%, ίσως ακόμη και του 50%.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με τους επιχειρηματίες να έχουν προχωρήσει σε γενναίες προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου ξεκίνησαν την 1η του μηνός και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 15 του μηνός.

Οι έμποροι του Πειραιά είχαν εναποθέσει τις ελπίδες του στην κίνηση του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκειμένου να δουν τους τζίρους των καταστημάτων τους να αυξάνονται, ωστόσο τα νέα μέτρα λειτούργησαν ανασταλτικά.

«Δεν ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες»

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, η πρώτη εικόνα δείχνει πως η πλειοψηφία των καταναλωτών που επισκέπτονται τα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές τους είναι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Επί της ουσίας, όσοι βγαίνουν για ψώνια διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (μοριακό ή rapid test), γεγονός που ενισχύει την άποψη πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα βγουν εύκολα από το σπίτι, υπό τα νέα δεδομένα, προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Η ανησυχία των επιχειρηματιών του λιανεμπορίου είναι διάχυτη, καθώς εκφράζουν φόβους για μεγάλη μείωση της αγοραστικής κίνησης, στη σκιά των νέων μέτρων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, οι καταναλωτές που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται – από το περασμένο Σάββατο και έως τις 22 Νοεμβρίου – να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό (μοριακό τεστ ή rapid τεστ), προκειμένου να εισέλθουν στα εμπορικά καταστήματα. Από το μέτρο εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), με τον εμπορικό κόσμο να αντιδρά, καταγγέλλοντας συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού».

Όπως διαβεβαιώνει, άλλωστε, ο κ. Καπράλος, το σύνολο των επιχειρηματιών του λιανεμπορίου τηρεί απαρέγκλιτα το σύνολο των μέτρων που υιοθετούνται, στο πλαίσιο που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Ζητάμε μέτρα στήριξης για να σωθούμε από το τσουνάμι που έρχεται»

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο κλάδος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση, προκειμένου να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που δεν θα αφήσουν το λιανεμπόριο να παρασυρθεί από το «τσουνάμι» που έρχεται. Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν ήδη ενημερωθεί πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αντίμετρα που ζητούν.

Με δύο επιστολές του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ. κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του λιανεμπορίου, στα πρότυπα της εστίασης και του τουρισμού, ώστε να υπάρξει ισόρροπη και ισότιμη αντιμετώπισή του.

Ειδικότερα, ζητείται:

1. Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο.

2.Πάγωμα της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας και των ρυθμίσεων για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα νέα μέτρα.

3. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

4. Επιδότηση μέρος του ενοικίου, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν την προσβασιμότητα των καταναλωτών και επομένως τον τζίρο των επιχειρήσεών μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

5. Επαναφορά του μέτρου της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό του προσωπικού».

«Τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που υπάρχει για τον χρόνο που τελικά θα απαιτηθεί για επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα, απαιτούν νέες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στις δύο επιστολές του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider