Folli Follie: Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα εποχή – Τα πεπραγμένα και η επόμενη μέρα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Folli Follie: Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα εποχή – Τα πεπραγμένα και η επόμενη μέρα
Εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας. Για ένα επωφελές σχέδιο έκανε λόγο ο Γ. Σάμιος. Αναμένεται η οριστική απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση επικύρωσης

Τον δρόμο για τη μετάβαση της Folli Follie στη νέα εποχή, μακριά από τις περιπέτειες του παρελθόντος, άνοιξε το μεσημέρι της Πέμπτης η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, υπερψηφίζοντας τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας.

Με απαρτία σε ποσοστό 80%, η έκτακτη Γενική Συνέλευση επικύρωσε σε ποσοστό 100% τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας, με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Folli Follie, Γ. Σάμιο, να κάνει λόγο για ένα σχέδιο επωφελές για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ήτοι τους 1.200 εργαζόμενους της εταιρείας, το Δημόσιο και τους πιστωτές της. Η εταιρεία, σημείωσε ο ίδιος, καθίσταται πλέον φερέγγυα και βιώσιμη, διασφαλίζοντας μια σαφώς καλύτερη θέση για τους μετόχους της.

Πώς ξεπεράστηκαν τα εμπόδια

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι προφυλακισμένοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ως βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, στις Γενικές Συνελεύσεις που είχαν προηγηθεί το περασμένο διάστημα, είχαν αρνηθεί να εγκρίνουν τη συμφωνία εξυγίανσης, προβάλλοντας εμπόδια ως προς τη συνέχιση της διαδικασίας. Με απόφαση, ωστόσο, του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, διορίστηκε ως ειδική εντολοδόχος η δικηγόρος Αθηνών Βασιλική Τσιατά.

Στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, η ειδική εντολοδόχος άσκησε το δικαίωμα παράστασης και ψήφου, εκπροσωπώντας μετόχους που εκπροσωπούν συνολικά το 63,67% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie, ανοίγοντας τον δρόμο για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Η συμφωνία εξυγίανσης

Η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι αφορούν σε:

- ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ

- σύσταση δύο νέων εταιρειών με έδρα το Λουξεμβούργο και τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Folli Follie σε αυτές. Οι εταιρείες είναι οι OpsCo και AssetsCo

- έκδοση νέων ομολογιών

Ειδικότερα, η εταιρεία απαλλάσσεται από την πλειονότητα των οφειλών της προς τρίτους, εκτός από τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, τις οποίες όμως αναλαμβάνει να αποπληρώσει η OpsCo, δηλαδή η νέα εταιρεία που θα είναι ο φορέας λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η εταιρεία θα διατηρήσει συμμετοχή 10% στην OpsCo, από την οποία μάλιστα θα λαμβάνει ετήσια αμοιβή ύψους 150.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών για χρονικό διάστημα οκτώ ετών. Μετά το διάστημα αυτό, η εταιρεία θα δύναται να εισπράττει μέρισμα ως μέτοχος της OpsCo.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η προσοχή στρέφεται πλέον στην οριστική απόφαση του δικαστηρίου για την αίτηση επικύρωσής της.

Η συζήτηση για την αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου, με την έκδοση της απόφασης να αναμένεται άμεσα.

Η (λειτουργική) πορεία της εταιρείας προς την εξυγίανση

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Πέμπτης, ο κ. Σάμιος απαρίθμησε τα βασικά σημεία της πορείας της εταιρείας προς την εξυγίανση, από λειτουργικής πλευράς. Πραγματοποιώντας έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων, από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι και σήμερα, ο κ. Σάμιος στάθηκε στα εξής:

-Η εταιρεία είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους, το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, παρόλο που λειτουργεί χωρίς χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης για σχεδόν 4 έτη και παρόλο που προκαταβάλει όλα τα ποσά για την αγορά των εμπορευμάτων λόγω της όλης κατάστασης.

-Μείωσε σημαντικά τις γενικές δαπάνες της μητρικής εταιρείας, τους συμβούλους και τις απολαβές τους.

-Βελτιώθηκαν και εμπλουτίστηκαν οι διαδικασίες για την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης.

-Εκκίνησε η διαδικασία εγκατάστασης νέου μηχανογραφικού συστήματος (ERP).

-Επανεκκίνησαν οι ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

-Δημοσιεύθηκαν οι αναμορφωμένες και ελεγμένες - ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για τις χρήσεις 2018-2019.

Η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας

«Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, διατηρούμε και αναπτύσσουμε την υγιή εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας», ανέφερε ο κ. Σάμιος, περιγράφοντας τα ακόλουθα:

-Προχώρησε το άνοιγμα νέων καταστημάτων και η σύναψη νέων εμπορικών συνεργασιών (όπως με τα brands Beverly Hills Polo Club και Kendall & Kylie).

-Σύναψη νέων συνεργασιών με Intersport @ Factory Outlet Αεροδρομίου, με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, με νέα brands στα Factory Outlet και διεθνείς οίκους καλλυντικών στο Heaven on Earth, αλλά και εμπορική συμφωνία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

-Επέκταση των σημάτων της εταιρείας στον τομέα του Fashion (Collective Underwear και Collective Sports).

-Αύξηση του τζίρου στα e-shops.

«Και όλα αυτά, ενώ αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, προστατεύοντας εργαζόμενους και πελάτες», πρόσθεσε ο κ. Σάμιος.

Τα ορόσημα στο νομικό πεδίο

Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν στο νομικό πεδίο, ο κ. Σάμιος εξήγησε:

-Προχώρησε η ανάθεση και λήψη όλων των ενεργειών για την πρόοδο και – σε μεγάλο βαθμό – ολοκλήρωση του διαταχθέντος διαχειριστικού ελέγχου.

-Πραγματοποιήθηκαν κινήσεις ενάντια σε όσους έβλαψαν τον Όμιλο και, προς την κατεύθυνση ανάκτησης της περιουσίας της εταιρείας, υπεβλήθη έγκληση κατά του κ. Δημητρίου Κουτσολιούτσου και άλλων στην Ελλάδα και τον υπο-όμιλο της Ασίας και προχωρούν οι νομικές διαδικασίες σχετικά με όλες τις αξιώσεις της εταιρείας.

- Ενδεικτικά ο επικεφαλής της Folli Follie ανέφερε την υπόθεση των εταιρικών οχημάτων, τα οποία ανακτήθηκαν με επιτυχία, αλλά και τη συντηρητική κατάσχεση του σκάφους PHALAROPE το οποίο ρευστοποιήθηκε και το πλήρες τίμημα ύψους 1,8 εκ. ευρώ κατατέθηκε στην εταιρεία.

- Ενεργή συνδρομή και στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των κατηγορουμένων στην δικογραφία που ήδη παραπέμπεται σε εκδίκαση, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί τρεις επιπλέον μηνύσεις για περιπτώσεις κακουργηματικής απάτης και απιστίας.

-Προχώρησε η εκκαθάριση του υπο-ομίλου της Ασίας, που επί χρόνια συσσώρευε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και αποτέλεσε και «την πέτρα του σκανδάλου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παμψηφεί υπερψηφίστηκε η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie

Folli Follie: Σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider