Alpha Bank: Στις 5 Νοεμβρίου οι προσφορές για το «Skyline» – Εξελίξεις στο εξωτερικό

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Στις 5 Νοεμβρίου οι προσφορές για το «Skyline» – Εξελίξεις στο εξωτερικό
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα επόμενα projects του σχεδίου «Tomorrow» της Alpha Bank που αφορούν τα ακίνητα και τις δραστηριότητες εξωτερικού.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα επόμενα projects του σχεδίου «Tomorrow» της Alpha Bank που αφορούν τα ακίνητα και τις δραστηριότητες εξωτερικού.

Πρόκειται για τα projects «Skyline» στον τομέα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, «Ριβιέρα» που αφορά στην πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία (αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού της Τράπεζας κατά 400 εκατ. ευρώ) και «Crown» για την πώληση της Alpha Bank Λονδίνου (θα υπογραφεί επίσης μέχρι τα τέλη του έτους, μειώνοντας τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού κατά 200 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, η Alpha Bank σχεδιάζει ενίσχυση της παρουσίας της στην Κύπρο και σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση ονόματος – έκπληξη για τη θέση του Προέδρου της θυγατρικής στην Κύπρο, μετά τη λήξη της θητείας του Προέδρου, Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Σε πρώτο πλάνο, ωστόσο, βρίσκεται το project «Skyline» και η πώληση του χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων, αξίας 525 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο αναμένεται να υποβληθούν την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί αναμένεται ισχυρό με τους περισσότερους από τους 15 επενδυτές που είχαν παρουσία στο Virtual Data Room να εμφανίζονται και με δεσμευτική προσφορά. Μεταξύ όσων μεγάλων ξένων επενδυτών με εξειδίκευση στα ακίνητα συμμετείχαν στο VDR έχουν ακουστεί τα ονόματα των Βain Capital, Davidson Kempner, Oaktree, Pimco, Lonestar, Dromeus Capital (Blackstone), Prodea/Invel, HiG κ.ά.

Το project «Skyline» προβλέπει τη μετατροπή της Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου (joint venture partner) για την αξιοποίηση επενδύσεων στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η Alpha Bank προτίθεται να παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΑΑ, προκειμένου να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές της αγοράς ακίνητης περιουσίας.

Η ΑΑΑ θα ενισχυθεί με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αξίας 525 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική της αγοράς για την καλύτερη αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει.

Οι εργασίες παροχής υπηρεσιών της ΑΑΑ θα ενοποιηθούν με αυτές της άλλης θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, της Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε (AREMI), δημιουργώντας μία νέα ισχυρή εταιρεία (θυγατρική του Ομίλου) η οποία και θα παρέχει υπηρεσίες για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.). Μέσω της νέας εταιρείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στην ΑΑΑ και σε τρίτους μεγάλους πελάτες, ο Όμιλος στοχεύει σε αύξηση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

Σημειώνεται ότι ο παραπάνω μετασχηματισμός, με τη δημιουργία δύο διακριτών πυλώνων και συγκεκριμένα, μίας ισχυρής εταιρείας παροχής υπηρεσιών και μίας ηγέτιδας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, με την συμμετοχή στρατηγικού εταίρου, είναι μοναδικός στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η Alpha Bank έχει ανακοινώσει ότι πρόθεση είναι ο εταίρος που θα επιλεγεί για τον σχηματισμό της κοινοπραξίας στα ακίνητα να αποκτήσει ποσοστό που να του αποδίδει τον έλεγχο στην εταιρεία και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου της, ενώ η Alpha Bank προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία. Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider