Ρεύμα: Πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά σήμερα στη χονδρεμπορική τιμή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά σήμερα στη χονδρεμπορική τιμή
Νέο ρεκόρ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την τιμή στα 253 ευρώ ανά Μεγαβατώρα – Παράθυρο για επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του κόστους

Συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, ακολουθώντας τον χορό των ξέφρενων αυξήσεων που καταγράφονται σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο». Νέο ορόσημο σε αυτό το αμείωτο ανοδικό ράλι αποτελεί η σημερινή ημέρα, όπου η τιμή στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας αγγίζει για πρώτη φορά τα 253 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (€/MWh), αποτελώντας μάλιστα την ακριβότερη στην Ευρώπη.

Πίσω από τη χώρα μας βρίσκονται σήμερα η Ουγγαρία και η Σλοβενία (με 252,33€/MWh), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (250,54€/MWh) και η Βουλγαρία (246,35€/MWh). Στον αντίποδα, οι μικρότερες τιμές καταγράφονται στην Τσεχία (153,90€/MWh), στη Γερμανία (153,46€/MWh) και την Πολωνία (109,61€/MWh).

Και η μεγαλύτερη ωριαία τιμή

Όσον αφορά τη χώρα μας, κατά τη διακύμανση του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους μέσα στο τρέχον 24ωρο, η μικρότερη μέση ωριαία τιμή που θα σημειωθεί είναι 188,05€/MWh, ενώ η μέγιστη 344€/MWh. Η δεύτερη αυτή τιμή αποτελεί τη δεύτερη αρνητική πρωτιά που σημειώνεται σήμερα, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέση ωριαία τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα συμβαδίζει με ένα νέο ισχυρό σκαμπανέβασμα χθες των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, με την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου Νοεμβρίου στο ολλανδικό hub TTF να σκαρφαλώνει μέσα στη μέρα στα 107,7€/MWh και να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια στα 89€/MWh. Η έντονη αυτή αποδόθηκε στη διάψευση των προσδοκιών για την προμήθεια της Ευρώπης τον Νοέμβριο από την Gazprom με πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου

Η εξάρτηση της εγχώριας χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου αντικατοπτρίζεται και στο σημερινό μίγμα «καυσίμων» παραγωγής ηλεκτρικής, με το μερίδιο του φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στο 46,59%, αν και ελαφρώς μειωμένο ένταντι των προηγούμενων ημερών. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι ΑΠΕ (29,11%), ενώ ακολουθούν τα υδροηλεκτρικά (8,91%), οι εισαγωγές (8,67%) και ο λιγνίτης (6,73%).

Νέο άλμα τον Οκτώβριο

Πάντως, ακόμη πιο ανησυχητική ένδειξη από το σημερινό ρεκόρ ακρίβειας είναι το γεγονός ότι έως αυτή τη στιγμή (δηλαδή για τις πρώτες 19 ημέρες του Οκτωβρίου), η χονδρεμπορική τιμή στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 196,35€/MWh. Επομένως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο μήνας θα «κλείσει» με το κόστος χονδρικής αισθητά υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο, όταν είχε διαμορφωθεί στα 134,73€/MWh.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνει ανάγλυφα τις απρόβλεπτες διαστάσεις που έχει πάρει η ενεργειακή κρίση, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε προ των πυλών του χειμώνα, όπου η αύξηση της κατανάλωσης θα επιδεινώσει περαιτέρω τα δεδομένα. Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των παρεμβάσεων για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν δραστικά επί τα χείρω τα δεδομένα πάνω στα οποία σχεδιάστηκαν οι εν λόγω παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την πλευρά της κυβέρνησης επαναλαμβάνεται η δέσμευση για στενή παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών, ώστε να ενισχυθεί το υφιστάμενο «δίχτυ προστασίας», αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Την ίδια στιγμή, προχωρά η διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, καθώς για παράδειγμα μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του πρόσφατου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, θα ακολουθήσει άμεσα η ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες της επιδότησης στο ρεύμα, η οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τις εταιρείες προμήθειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider