Ford: Επένδυση 316 εκατ. δολαρίων για κατασκευή εργοστασίου εξαρτημάτων EV στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ford: Επένδυση 316 εκατ. δολαρίων για κατασκευή εργοστασίου εξαρτημάτων EV στη Βρετανία
Ford
Η εγκατάσταση του Χάλεγουντ θα επανεξοπλιστεί για να ξεκινήσει την κατασκευή μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από το 2024 για να αντικαταστήσει σταδιακά την κατασκευή κιβωτίων κινητήρων καύσης και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στο χώρο.

Η Ford θα επενδύσει έως και 316 εκατ. δολάρια για να ξεκινήσει την κατασκευή εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων σε ένα υπάρχον εργοστάσιο κοντά στο Λίβερπουλ, αφού η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για οικονομική υποστήριξη.

Η εγκατάσταση του Χάλεγουντ θα επανεξοπλιστεί για να ξεκινήσει την κατασκευή μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από το 2024 για να αντικαταστήσει σταδιακά την κατασκευή κιβωτίων κινητήρων καύσης και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στο χώρο, δήλωσε η Ford τη Δευτέρα. Νωρίτερα φέτος, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα πουλάει μόνο πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη έως το 2030.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για το Χάλεγουντ καθώς θα διασφαλίσει το μέλλον των εγκαταστάσεων μαζί με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας για οχήματα Ford στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ford Ευρώπης Στούαρτ Ρόουλι σε συνέντευξή του. Το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή έχει περίπου 500 εργαζόμενους και η απασχόληση θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, συμπλήρωσε.

Η Ford ανακοίνωσε μια φιλόδοξη αναθεώρηση της ευρωπαϊκής της δραστηριότητας που περιλαμβάνει αυτοκίνητα καθώς και φορτηγά τον Φεβρουάριο, βάζοντας τα σχέδια ηλεκτροκίνησης μπροστά από μερικούς μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στην περιοχή. Ενώ η επένδυση στο Χάλεγουντ είναι μια νίκη για την αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, ωχριά σε σύγκριση με την απόφαση της Ford να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση του εργοστασίου της στην Κολωνία.

«Στροφή» των αυτοκινητοβιομηχανιών στα EV

Μετά τις επενδύσεις στην βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία που «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η Stellantis και η Nissan ανακοίνωσαν σχέδια δαπανών για τις εγκαταστάσεις τους στη Βρετανία για να ξεκινήσουν την κατασκευή περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η απόφαση της Ford για το Χάλεγουντ σηματοδοτεί ένα φωτεινό σημείο για τη βρετανική κυβέρνηση που πλήττεται από μια σειρά κρίσεων. Η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα ελλείψεων καθώς οι επιπτώσεις του Brexit, της πανδημίας και η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αφήνουν τη χώρα με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, κατάρρευση ενεργειακών εταιρειών και βενζινάδικων.

«Σε αυτόν τον εξαιρετικά ανταγωνιστικό, παγκόσμιο αγώνα για την εξασφάλιση της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκομίσει τα οφέλη», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ σε δήλωση του σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απόφαση της Ford να κατασκευάσει ηλεκτρικούς κινητήρες στο Xάλεγουντ προστίθεται μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων να κατασκευάζουν οι ίδιοι εξαρτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αντί να βασίζονται σε προμηθευτές.

Τον περασμένο μήνα, η Ford και η SK Innovation της Νότιας Κορέας συμφώνησαν να δαπανήσουν 11,4 δισ. δολάρια για την κατασκευή τριών εργοστασίων μπαταριών και ενός εργοστασίου συναρμολόγησης ηλεκτρικών φορτηγών σειράς F στο Τενεσί και το Κεντάκι. Η κίνηση είναι η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider