Σε απόγνωση ιδιωτική ΠΦΥ και φυσικοθεραπευτές λόγω clawback – Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε απόγνωση ιδιωτική ΠΦΥ και φυσικοθεραπευτές λόγω clawback – Προγραμματίζονται κινητοποιήσεις
Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αντιδρώντας στην επιβάρυνση που δέχονται λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (clawback). 

Σε κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αντιδρώντας στην επιβάρυνση που δέχονται λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (clawback).

Το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) προειδοποιεί για «λουκέτο» στον κλάδο και ζητά την άμεση κατάργηση του clawback.

Η ιδιωτική ΠΦΥ, είχε προειδοποιήσει από τον Αύγουστο για επερχόμενες κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας τότε πως έχουν γίνει πολλαπλά αιτήματα προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της, «εισπράττοντας παντελή αδιαφορία».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, αντ’ αυτού κοινοποιήθηκαν τα ποσά προείσπραξης του clawback του 2021, τα οποία σε συνδυασμό με την έκδοση των τελικών σημειωμάτων του clawback για το 2020, τα οποία θα προστεθούν στις ήδη επιβαρυμένες δόσεις για την εξόφληση των ετών 2013-2019, θα φτάνουν στην προείσπραξη τουλάχιστον του 60% του τζίρου τους.

Προ ημερών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι στην πλειονότητα των εξετάσεων, η επιστροφή φτάνει στο 46%. Τα ποσοστά του clawback ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις τους, καθώς όπως υποστηρίζουν, αθροιστικά με τα προηγούμενα έτη και συνυπολογίζοντας την παρακράτηση φόρου, θα παρακρατείται τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής. Σημειώνεται ότι η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για μικροβιολογικές εξετάσεις για τον Ιούνιο ήταν 20.432.500 ευρώ και συνολικά υποβλήθηκαν παραστατικά από τις δομές προς τον Οργανισμό ύψους 33.754.210 ευρώ.

Το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ τονίζει ότι παρότι έχει δοθεί ικανό περιθώριο χρόνου για την εξεύρεση λύσεων, σημειώνεται διαχρονική αύξηση του clawback, «που πλέον αγγίζει δυσθεώρητα ύψη».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε άμεση χρηματοδότηση της ΠΦΥ για απομείωση του clawback του 2020 και του 2021 και τον υπουργό Υγείας αφενός να δώσει άμεσες λύσεις για να μην καταρρεύσει η ιδιωτική ΠΦΥ, με αντίστοιχη επίπτωση στην Δημόσια Υγεία, αφετέρου να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση κατάργηση του clawback.

Η ενημέρωση αναφορικά με τις κινητοποιήσεις θα γίνει την Πέμπτη 30/09/2021.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες, δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Αντ’ αυτού, το υπουργείο προσβλέπει στον εξορθολογισμό της δαπάνης και τη μείωση του clawback, μέσω της εφαρμογής μηχανισμών ελέγχου, όπως ποιοτικοί δείκτες αξιολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιδιώτες πάροχοι στον Οργανισμό, real time έλεγχοι των συμβεβλημένων ιδιωτικών δομών υγείας και πληρωμές βάσει των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Φυσικοθεραπευτές: Το ποτήρι ξεχείλισε

Η κοινοποίηση του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές της προκαταβολικής είσπραξης του clawback του Ιουνίου 2021, που ανέρχεται στο 19,18%, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τον κλάδο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ.

Όπως τονίζει, προσθέτοντας τη δόση για το clawback 2018-2019 ,την προκαταβολική είσπραξη του clawback 2021 και το φόρο, «ένας φυσικοθεραπευτής θα εισπράξει στη τσέπη λιγότερα από μισά από αυτά που δούλεψε όλο το μήνα».

Ο ΠΣΦ υποστηρίζει ότι παρά την υπόσχεση του Υπουργού Υγείας και της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ για την επαναφορά της περικοπής των 2.000.000, έτσι ώστε να επιστρέψει η επιτρεπόμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα του 2020 (71.000.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός αυτός δεν επαρκεί και υπολείπεται αρκετά των πραγματικών αναγκών, οι οποίες, σύμφωνα με το Σύλλογο, διογκώθηκαν φέτος, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας.

Σήμερα, με τις προστιθέμενες επιστροφές του clawback (2018, 2019, 2020 και 2021) συν το 20% του φόρου, η επιστροφή αγγίζει στο 50% των δεδουλευμένων, υποστηρίζουν οι φυσικοθεραπευτές.

«Κοινή πρόταση όλων των παρόχων υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι η καταβολή εξολοκλήρου κάθε παρεχόμενης πράξης , προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο ΠΣΦ, υπογραμμίζοντας ότι «οι φυσικοθεραπευτές αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας».

Ο ΠΣΦ έχει αποστείλει επιστολή στους παρόχους του υγειονομικού μετώπου καλώντας σε κοινό αγώνα, με μόνο σύνθημα να σταματήσει αυτός ο Γολγοθάς στον οποίο οι πάροχοι κουβαλάνε το «Σταυρό του μαρτυρίου» από το 2013, με την επιβολή των ρυθμίσεων rebate και clawback.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την κατάργηση του clawback ζητά ο ΙΣΑ

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, λόγω υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ

Στο 50% του προϋπολογισμού για φάρμακα το νοσοκομειακό clawback

gazzetta
gazzetta reader insider insider