iPhone: Δορυφορικές λειτουργίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προσθέτει η Apple

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
iPhone: Δορυφορικές λειτουργίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προσθέτει η Apple
Η εταιρεία αναπτύσσει τουλάχιστον δύο συναφείς λειτουργίες έκτακτης ανάγκης που θα βασίζονται σε δορυφορικά δίκτυα, με στόχο την κυκλοφορία τους σε μελλοντικά iPhone, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση της Apple να φέρει δορυφορικές δυνατότητες στο iPhone θα επικεντρωθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν κείμενα και να αναφέρουν σφάλματα σε περιοχές χωρίς κάλυψη κινητής τηλεφωνίας.

Η εταιρεία αναπτύσσει τουλάχιστον δύο συναφείς λειτουργίες έκτακτης ανάγκης που θα βασίζονται σε δορυφορικά δίκτυα, με στόχο την κυκλοφορία τους σε μελλοντικά iPhone, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Apple εργάζεται επί της δορυφορικής τεχνολογίας εδώ και χρόνια, με μια ομάδα να διερευνά την ιδέα από το 2017 τουλάχιστον. Οι εικασίες ότι το επόμενο iPhone θα έχει δορυφορικές δυνατότητες αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα αφού ο αναλυτής της TF International Securities, Ming-Chi Kuo, είπε ότι το τηλέφωνο πιθανότατα θα λειτουργεί με τεχνολογία που ανήκει στην Globalstar.

Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το iPhone θα γίνει κάτι παρόμοιο με ένα δορυφορικό τηλέφωνο, απαλλάσσοντας τους χρήστες από το να βασίζονται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αλλά το σχέδιο της Apple είναι αρχικά πιο περιορισμένο σε έκταση, σύμφωνα με τις πηγές, με έμφαση στο να βοηθήσει τους πελάτες να χειριστούν σενάρια κρίσης.

Και παρόλο που το επόμενο iPhone θα μπορούσε να έχει το υλικό που απαιτείται για δορυφορικές επικοινωνίες, είναι απίθανο να είναι έτοιμο πριν από το επόμενο έτος. Τα χαρακτηριστικά του θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν ή και να καταργηθούν πριν κυκλοφορήσουν.

Οι λειτουργίες έκτακτης ανάγκης

Η πρώτη λειτουργία, που ονομάστηκε Μήνυμα Έκτακτης Ανάγκης μέσω Δορυφόρου, θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και επαφές μέσω δορυφορικού δικτύου όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο τηλεφωνίας. Αυτή η δυνατότητα θα ενσωματωθεί στην εφαρμογή Μηνύματα ως τρίτο πρωτόκολλο - μαζί με τα τυπικά SMS και iMessage - και θα εμφανίζεται με γκρι χρώμα αντί για πράσινο ή μπλε. Η δεύτερη λειτουργία θα είναι ένα εργαλείο για την αναφορά μεγάλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αεροπορικά ατυχήματα και βύθιση πλοίων, χρησιμοποιώντας επίσης δορυφορικά δίκτυα.

Το εργαλείο αποστολής μηνυμάτων μέσω δορυφόρου, με την κωδική ονομασία στο εσωτερικό της Apple, Stewie, θα περιορίσει τα μηνύματα σε μικρότερο μήκος. Τα κείμενα θα μεταφέρονται αυτόματα στο τηλέφωνο μιας επαφής έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν η ρύθμιση «μην ενοχλείτε» είναι ενεργοποιημένη. Ένας σχεδιασμός θα επιτρέπει στον χρήστη να στείλει το μήνυμα πληκτρολογώντας "Emergency SOS", εκεί όπου συνήθως εισάγει ένα όνομα επαφής. Εκτός από την παράδοση κειμένων, η υπηρεσία μπορεί τελικά να είναι σε θέση να επιτρέπει και ορισμένες τηλεφωνικές κλήσεις.

Μια τέτοια επιλογή θα είναι χρήσιμη σε περιοχές όπως βουνά ή απομακρυσμένες λίμνες, όπου η κάλυψη 4G ή 5G ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη. Στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της, η Apple σκέφτηκε ακόμη και την ενδεχόμενη ανάπτυξη δικών της δορυφόρων, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιο πιθανό να βασίζεται σε υπάρχοντα δίκτυα.

Η δεύτερη λειτουργία έκτακτης ανάγκης επικεντρώνεται στο να επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν μια κρίση. Το τηλέφωνο θα ρωτάει τι είδους έκτακτη ανάγκη συμβαίνει, όπως αν πρόκειται για αυτοκίνητο, βάρκα, αεροπλάνο ή πυρκαγιά.

Το σύστημα θα είναι επίσης σε θέση να λαμβάνει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως αν ένα άτομο έχει πέσει στη θάλασσα ή αν ένα πλοίο βυθίζεται. Θα ρωτάει τον χρήστη εάν χρειάζονται υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, εάν υπάρχει ύποπτη συμπεριφορά ή όπλα και εάν ένα άτομο έχει υποστεί τραυματισμό.

Όταν τελικά θα ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, η λειτουργία θα μπορεί να στείλει την τοποθεσία του χρήστη και το ιατρικό ID του, μια εικονική κάρτα στην εφαρμογή Health με μια λίστα με το ιατρικό ιστορικό του χρήστη, την ηλικία, τα φάρμακα και πληροφορίες όπως το ύψος και το βάρος. Μπορεί επίσης να ειδοποιήσει τις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη, συνήθως την οικογένεια, τους φίλους ή τους γιατρούς του.

Δεν είναι σαφές σε ποιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή παρόχους θα χρησιμοποιήσει το σύστημα. Το σύνολο των δυνατοτήτων θα ανταγωνίζεται τη συσκευή Garmin inReach, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν σύντομα μηνύματα ή ένα SOS μέσω δορυφορικών δικτύων.

Και τα δύο χαρακτηριστικά εξαρτώνται, φυσικά, από τη διαθεσιμότητα των δορυφόρων και τους τοπικούς κανονισμούς. Δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε κάθε χώρα και η Apple έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα ζητά από τους χρήστες να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να περπατούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για να βοηθήσουν το iPhone να συνδεθεί με έναν δορυφόρο. Η σύνδεση με ένα δίκτυο επίσης δεν θα είναι πάντα άμεση, με την συσκευή να δείχνει ότι ενδέχεται μερικές φορές να χρειαστεί έως και ένα λεπτό για να λειτουργήσει.

Για να συνδεθεί με δορυφόρους, η Apple θα χρειαστεί ένα ειδικό τσιπ. Ενώ η εταιρεία αναπτύσσει τα δικά της προσαρμοσμένα κυψελοειδή μόντεμ για χρήση τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζει να βασιστεί σε ένα μόντεμ της Qualcomm στο εγγύς μέλλον.

Κέρδη για Apple και Globalstar

Οι τεχνολογικές μετοχές των S&P 500 και Nasdaq διέπρεψαν στην διαπραγμάτευση της Δευτέρας στη Wall Street οδηγώντας τους δείκτες σε ρεκόρ.

Η Apple και η Globalstar δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση: Οι εικασίες ότι το επόμενο iPhone θα έχει δορυφορικές δυνατότητες έστειλαν τις μετοχές της Globalstar στα ύψη. Η Globalstar κέρδισε 64% στα 2,35 δολάρια πριν κλείσει τη Δευτέρα. Οι μετοχές υποχώρησαν στο τέλος της διαπραγμάτευσης, έως και 24%, αλλά αντιστάθμισαν τις απώλειες αφού το Bloomberg ανέφερε τα σχέδια της Apple, η οποία επίσης έκλεισε με σημαντικά κέρδη.

Η Apple, όπως φαίνεται στο γράφημα του Bloomberg, ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 2,3 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider