«Βροχή» οι μηνύσεις στις SPAC ενώ όλο και περισσότεροι μιλάνε για «φούσκες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» οι μηνύσεις στις SPAC ενώ όλο και περισσότεροι μιλάνε για «φούσκες»
Οι μηνύσεις μετόχων εναντίον εταιρειών SPAC τριπλασιάστηκαν σε 15 έως το α’ εξάμηνο του 2021, από μόλις πέντε περιπτώσεις σε όλο το 2020.

Οι SPAC πλήττονται από έναν αυξανόμενο αριθμό μηνύσεων, καθώς οι «φαντεζί» συμφωνίες αποδεικνύονται φιάσκο.

Οι μηνύσεις μετόχων εναντίον εταιρειών SPAC τριπλασιάστηκαν σε 15 έως το α’ εξάμηνο του 2021, από μόλις πέντε περιπτώσεις σε όλο το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Woodruff Sawyer. Το άλμα στον κλάδο προέκυψε ακόμη και όταν οι συνολικές μηνύσεις που αφορούν τίτλους μειώθηκαν κατά 13% φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το CNBC.

«Πρόκειται για πολλές αντιδικίες για ένα μόνο τμήμα των κεφαλαιαγορών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε η Priya Huskins, συνεργάτης στο Woodruff Sawyer. «Οι SPAC έχουν προβληθεί στην αγορά ως ένας τρόπος για να μπεις στο χρηματιστήριο πιο γρήγορα και ευκολότερα σε σύγκριση με μια παραδοσιακή δημόσια εγγραφή, αλλά αυτό μπορεί να τείνει να προσελκύει εταιρείες που ίσως δεν είναι έτοιμες για έλεγχο μιας εισηγμένης. Είναι σαφές τι οι ενάγοντες προσπαθούν να αποδείξουν».

Αυτές οι περιπτώσεις είναι οι λεγόμενες αντιδικίες για την πτώση των μετοχών όταν οι αρνητικές ανακοινώσεις οδηγούν σε σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών. Οι ενάγοντες θα υποστήριζαν ότι η τιμή της μετοχής ήταν διογκωμένη καθώς η εταιρεία είχε προβεί σε ουσιώδεις ανακρίβειες ή παραλείψεις στις προηγούμενες δημόσιες ανακοινώσεις της.

Ποιοι δέχτηκαν μηνύσεις

Οι SPAC που ενεπλάκησαν σε νομικές διαμάχες φέτος περιλαμβάνουν τις start-up ηλεκτρικών οχημάτων Lordstown Motors και Canoo καθώς και την Clover Health που υποστηρίζεται από την Chamath Palihapitiya, οι οποίες υπόκεινται σε έρευνες επί του παρόντος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι Churchill Capital Corp IV, Purecycle Technologies, XL Fleet και Quantumscape δέχθηκαν επίσης μηνύσεις.

Ενώ πολλές από αυτές τις νομικές ενέργειες θα μπορούσαν να απορριφθούν στο δικαστήριο, ορισμένες είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή τιμωρητικών διακανονισμών. Τον Απρίλιο του 2021, η εταιρεία streaming μουσικής Akazoo συμβιβάστηκε σε δύο διακανονισμούς συνολικού ποσού 35 εκατ. δολαρίων και η μετοχή διαγράφηκε από τον Nasdaq.

Οι επενδυτές προσπαθούν να θέσουν υπόλογους τους επικεφαλής των SPAC σε μια εποχή που οι αρμόδιες αρχές ενισχύουν την εποπτεία τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους επενδυτές για κινδύνους στις επενδύσεις σε εταιρείες-«κελύφη», ενώ απαιτεί περισσότερη διαφάνεια και αυστηρότερους λογιστικούς κανόνες στις συμφωνίες με τις «εταιρείες της λευκής επιταγής».

Μετά από το ρεκόρ του α’ τριμήνου, η αγορά SPAC «φρενάρισε» σημαντικά, με τις εκδόσεις να μειώνονται σχεδόν κατά 90% το β’ τρίμηνο καθώς αυξήθηκε η νομική πίεση. Οι SPAC συγκεντρώνουν κεφάλαια σε μια αρχική δημόσια προσφορά και τα χρησιμοποιούν για συγχώνευση με την ιδιωτική εταιρεία και εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, συνήθως εντός δύο ετών.

Οι τιμές των μετοχών επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς ολοένα περισσότερο εμφανίζονται σημάδια φούσκας. Ο δείκτης του CNBC για τις SPAC, Post Deal Index, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις μεγαλύτερες SPAC, εξάλειψε το ράλι του 2021 και έπεσε σχεδόν 25% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider