Τετραπλάσια καθαρά κέρδη για την Aramco - Ψηλά κι ο ανταγωνισμός

Newsroom
Μοιράσου το
Τετραπλάσια καθαρά κέρδη για την Aramco - Ψηλά κι ο ανταγωνισμός
Σχεδόν τετραπλάσια η ετήσια αύξηση των κερδών στο δεύτερο τρίμηνο, από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την ανάκαμψη της ζήτησης

Τετραπλασίασε τα καθαρά της κέρδη στο β' τρίμηνο του έτους η Aramco. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών της αγοράς πετρελαίου.

Η ανάκαμψη της ζήτησης αλλά και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θεωρούνται οι βασικοί "υπαίτιοι" για την θεαματική αύξηση των κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με τις εμβολιαστικές εκστρατείες σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και οι συντονισμένες κρατικές προσπάθειες ανάκαμψης μέσω μέτρων και δανεισμού, επιτάχυναν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Από αυτή τη συγκυρία βοηθήθηκε η Aramco σημαντικά.

Τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού

Τα αποτελέσματα της Aramco συμβαδίζουν με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασαν και άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα καθαρά της έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκαν στα 4,69 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με την απώλεια των 1,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 26 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο.

Η Royal Dutch Shell κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη τριμήνου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της διετίας, με αναπροσαρμοσμένα κέρδη 5,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με κέρδη των 638 εκατομμυρίων, πριν από ένα χρόνο.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχυμένες από τις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, που συγκροτούν τον ΟΠΕΚ+, έκλεισαν στα 70,70 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 35%, από την αρχή του χρόνου.

«Τα αποτελέσματά μας στο δεύτερο τρίμηνο αντανακλούν την ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και οδεύουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, έχοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αλλά και ευελιξία, καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη ενισχύει τη δυναμική της» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco Αμίν Νάσερ.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco αυξήθηκαν στα 95,47 δισεκατομμύρια ριάλ (25,46 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο που έληξε την 30η Ιουνίου από 24,62 δισεκατομμύρια ρίαλ, πριν από ένα χρόνο.

Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 23,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το μέσο επίπεδο κερδών στις εκτιμήσεις πέντε αναλυτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.