ΟΤΕ: Τέλος του χρόνου το bonus στους μετόχους από την Ρουμανία - Τα επόμενα στοιχήματα του Ομίλου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΕ: Τέλος του χρόνου το bonus στους μετόχους από την Ρουμανία - Τα επόμενα στοιχήματα του Ομίλου
Οι εξελίξεις στην Ρουμανία, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το αθλητικό περιεχόμενο της συνδρομητικής τηλεόρασης Cosmote TV συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες της διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ.

Οι εξελίξεις στην αγορά της Ρουμανίας, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το αθλητικό περιεχόμενο της Cosmote TV αποτελούν τα τρία άμεσα στοιχήματα που επιδιώκει να κερδίσει η διοίκηση του ΟΤΕ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Έρχεται μέρισμα για τους μετόχους τέλος του χρόνου

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, η συναλλαγή για την πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telecom Romania εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο αφότου ολοκληρωθεί η εξαγορά του 30% της Telekom Romania Mobile από τον ελληνικό όμιλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ύψος της συναλλαγής για το 30% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telekom Romania Mobile, το οποίο και θα εξαγοράσει ο ΟΤΕ ώστε να προχωρήσει η πώληση του 54,01% της Telekom Romania στην Orange, αποτιμάται στα 59-60 εκατ. ευρώ (επιχειρηματική αξία ύψους 33 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η Telekom Romania Mobile αποτιμάται στα 109 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 27 εκατ. ευρώ).

Να υπενθυμίσουμε πως στις 28 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, υπό έναν όρο, τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την 9η Νοεμβρίου 2020, μεταξύ του Ομίλου ΟΤΕ και της Orange Romania για την πώληση του 54,01% της συμμετοχής του ΟΤΕ (το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο ρουμανικό δημόσιο) στην Telekom Romania. Η έγκριση θέτει ως όρο την πώληση του ποσοστού 30% που κατέχει η Telekom Romania στην Telekom Romania Mobile για λόγους υγιούς ανταγωνισμού, αφού η Orange δραστηριοποιείται ήδη στην κινητή στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ο ΟΤΕ θα κατέχει το 100% της επιχείρησης κινητής στην Ρουμανία και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές δεν αποκλείεται να εξετάσει ενδεχόμενη πώλησή του.

Παράλληλα ο κ. Τσαμάζ επανέλαβε πως το πρόσθετο έσοδο από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής θα διανεμηθεί στους μετόχους του ΟΤΕ στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ τον περασμένο Ιούνιο ενέκρινε τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 312,9 εκατ.ευρώ ή 0,68 ευρώ (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση του ΟΤΕ, την περίοδο 2018-2020 λόγω των καλύτερων επιδόσεων που καταγράφηκαν σε επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 80 εκατ. ευρώ, επιπλέον της στοχοθετημένης διανομής στους μετόχους. Η διοίκηση θα αποφασίσει για τη διανομή αυτού του επιπλέον ποσού το 2022, μαζί με οποιοδήποτε ποσό συγκεντρωθεί το 2021.

Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στις εγχώριες εξελίξεις και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσαμάζ ο όμιλος θα στραφεί και στα ψηφιακά έργα του ελληνικού δημοσίου που αναμένεται να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Περίπου 6 δισ. ευρώ θα πάνε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Με την εμπειρία μας στην υλοποίηση έργων ICT τα τελευταία 10 χρόνια, είμαστε σε καλή θέση για να διεκδικήσουμε μέρος αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία και οι πρώτοι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν τέλος του έτους αρχές του επόμενου.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αυξάνουν την αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας. Σε αυτό συμβάλλει και η μερική ανάκαμψη του τουρισμού που έκανε μέρος των εσόδων από το roaming να επιστρέψουν. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ τα έσοδα από την περιαγωγή το β’ τρίμηνο 2021 έφτασαν τα 6 εκατ. ευρώ, και παρότι ήταν 40% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2019 ήταν τριπλάσια εν συγκρίσει με το 2020.

Η αισιοδοξία ενισχύεται κι από το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, μετά την άρση του lockdown, τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, και την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΤΕ, αναμένεται ενίσχυση των εσόδων και αύξηση της κερδοφορίας το 2021, παρά τους κινδύνους που σχετίζονται με τις μεταλλάξεις του COVID-19.

«Είμαστε καλά τοποθετημένοι στην Pay TV»

Εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα και στην Cosmote TV, αφού όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα της αποκλειστικής αναμετάδοσης των αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσαμάζ ανακοίνωσε ότι η Cosmote TV θα μεταδίδει τους αγώνες τουλάχιστον 3 ελληνικών ομάδων (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ) με τις οποίες έχει ήδη συνάψει συμφωνία, με τον αριθμό να ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες όταν ολοκληρωθούν και οι συζητήσεις με τις υπόλοιπες.

Όσον αφορά την Premier League για την οποία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα έως και το 2022, διευκρίνισε ότι η Cosmote TV συμμετείχε στον διαγωνισμό, ωστόσο η κατάληξη παραμένει άγνωστη δεδομένου ότι «τα δικαιώματα αναμετάδοσης των αγώνων διαχειρίζεται πλέον agency».

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επεσήμανε, η COSMOTE TV είναι πολύ καλά τοποθετημένη ως προς το αθλητικό περιεχόμενο αφού ανανέωσε για 3 χρόνια τα δικαιώματα μετάδοσης των διοργανώσεων της UEFA (UEFA Champions League, UEFA Europa League κ.λπ.), ανακοίνωσε 3ετή συμφωνία για τη μετάδοση του ιταλικού πρωταθλήματος, έχει για έναν ακόμη χρόνο την Premier League και μπαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Τέλος ερωτηθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών και την δραστηριοποίηση της Nova στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος κατόπιν συμφωνίας με την Vodafone o κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός αναμένεται να αυξηθεί στην εγχώρια αγορά ωστόσο «μπορεί να υπάρξουν άλλα γεγονότα που δεν θα επιτρέψουν την προαναφερθείσα υλοποίηση».

Σημειώνεται ότι το β΄ τρίμηνο του έτους τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE παρουσίασαν αύξηση 8% και διαμορφώθηκαν σε 827,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 146,4 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 137,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,4% από το Β’ τρίμηνο του 2020.

Για το 2021, η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, και προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική Αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΟΦΗ πάνε Cosmote TV

COSMOTE: Λύσεις smart cities με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στα Χανιά και τη Μονεμβασιά

Φουντώνει η μάχη Cosmote TV - ΝΟVA για το αθλητικό περιεχόμενο - Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider