Unibios: Αναζητά «στόχους» στο εξωτερικό χτίζοντας status σε μια τεράστια αγορά

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Unibios: Αναζητά «στόχους» στο εξωτερικό χτίζοντας status σε μια τεράστια αγορά
Η διεύρυνση της παρουσίας της στη διεθνή αγορά είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας για την εισηγμένη Unibios η οποία βάζει στο «κάδρο» της στρατηγικής της συνεργασίες εκτός Ελλάδος.

Η διεύρυνση της παρουσίας της στη διεθνή αγορά είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας για την εισηγμένη Unibios η οποία βάζει στο «κάδρο» της στρατηγικής της συνεργασίες εκτός Ελλάδος που θα τη βοηθήσουν να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα ενώ διερευνά και το ενδεχόμενο εξαγορών που θα της επιτρέψουν να διεισδύσει ευκολότερα σε ξένες αγορές, με έμφαση στη δυτική Ευρώπη. Το «όπλο» της είναι η θυγατρική Watera International που δραστηριοποιείται στην αγορά επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού και κατασκευάζει μονάδες αφαλάτωσης.

«Είμαστε μια μικρή εταιρεία σε μια τεράστια αγορά, αλλά με σημαντικές δυνατότητες, είτε αυτές αφορούν την τεχνογνωσία μας, είτε τις δεξιότητες της παραγωγής μας είτε το μοντέλο μας που δείχνει να αποδίδει», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ορφέας Μαυρίκιος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συνάντησης. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι παρούσα μέσω των θυγατρικών της σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εγκαταστήσει συστήματα επεξεργασίας νερού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Kύριος στρατηγικός στόχος της Unibios για το 2021 είναι η επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς η ανάσχεση των επενδύσεων και ο περιορισμός των μετακινήσεων λόγω πανδημίας έβαλαν «τροχοπέδη» στη διεθνή της δραστηριότητα το 2020 επηρεάζοντας σημαντικά την κερδοφορία της.

Στην Ελλάδα η εταιρεία θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα φέρουν οι σημαντικές επενδύσεις που αναμένεται να γίνουν στις πράσινες υποδομές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στις προτεραιότητές της είναι η επένδυση ύψους 600.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό ενός εκ των δύο της κτιρίων στη Α’ ΒΙΠΕ Βόλου (συνολικής έκτασης 16.000 τμ) που έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό και βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Αυτή περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου αλλά και μια σειρά από εργαλειομηχανές που θα βελτιώσουν την παραγωγή. Σύμφωνα με την διοίκηση, η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής στο μέλλον και να διασφαλίσει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες αφαλάτωσης της εταιρείας δεν εγκαθίστανται μόνο σε δημόσιες υποδομές αλλά και σε ιδιωτικές, όπως η πρόσφατη παράδοση σε ξενοδοχειακό συγκρότημα 5*. Η χρήση μπορεί να είναι και οικιακή, όταν πελάτης είναι ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς που επιθυμεί να έχει πόσιμο νερό στο ακίνητό του στην Αντίπαρο.

Μεγάλες προοπτικές στα βιομηχανικά απόβλητα

Ένας άλλος τομέας στον οποίο η εταιρεία διαβλέπει μεγάλες προοπτικές είναι η επεξεργασία υγρών βιομηχανικών αποβλήτων -μια αγορά μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή της επεξεργασίας νερού. Η Unibios ενδυναμώνει την έρευνα & ανάπτυξη στον τομέα αυτό με στόχο να αναπτύξει συγκεκριμένες τεχνολογίες και λύσεις και να διεκδικήσει πατέντες.

«Ευελπιστούμε μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια να έχουμε καταλήξει σε κάποια ποιοτικά προϊόντα», ανέφερε ο κ. Μαυρίκιος.

Επέκταση στο εξωτερικό και στο βάθος… IPO;

Η Unibios εκτιμά πως οι προοπτικές της δραστηριότητας του νερού αλλά και του ομίλου ευρύτερα βρίσκονται στο εξωτερικό και για αυτό και εξετάζει τις δυνατότητες συνεργειών και εξαγορών, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της. Στόχος της είναι να διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της τα επόμενα χρόνια, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Για τις ευκαιρίες στο εξωτερικό, η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για μια κατακερματισμένη αγορά, με πολλές μικρές εταιρείες που βρίσκονται στο «ραντάρ» της Unibios. Ευνοϊκά μπορεί να λειτουργήσουν ακόμη και τα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων του κλάδου, που αφήνουν πίσω τους διαθέσιμες δραστηριότητες προς εξαγορά.

Οι συνέργειες μπορεί να γίνουν με παραγωγικές εταιρείες του εξωτερικού που ενδεχομένως να έχουν υψηλό κόστος παραγωγής και αναζητούν τρόπους μείωσής του ή με εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες αγορές και πελάτες.

«Αυτό που κάνουμε το κάνουμε εξαιρετικά καλά. Το θέμα είναι να διεισδύσουμε στις αγορές του εξωτερικού σε μεγαλύτερο βαθμό και να αυξήσουμε την παραγωγική μας δυναμικότητα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ένα από τα μακροπρόθεσμα σχέδια που φέρεται να εξετάζει η εταιρεία είναι η μεγέθυνση της Watera International, μέσω εξαγορών, και η ένταξή της, με αρχική δημόσια προσφορά, σε ένα διεθνές χρηματιστήριο, όπως το Euronext στο Παρίσι. Μια pre IPO και μια μόχλευση των κεφαλαίων στη συνέχεια, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια στον δρόμο προς την IPO. Ωστόσο, κανένα σχέδιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα μεγέθη

Η διοίκηση εξηγεί ότι η μείωση των καθαρών πωλήσεων της Unibios κατά 12,5% το 2020 ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της διεθνούς δραστηριότητάς της, καθώς απώλεσε περίπου τα 2/3 του κύκλου εργασιών στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα στο εξωτερικό αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το περίπου 10% του συνολικού τζίρου του ομίλου, από πάνω από 20% το 2019.

Η εταιρεία κατάφερε παρολ’ αυτά να εμφανίσει θετικό EBITDA και να κλείσει το έτος με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα λόγω και της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου.

Πλέον ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σχεδιάζει να παραμείνει πιστή στη φιλοσοφία της: «Με αξιόπιστα συστήματα, ποιότητα υπηρεσιών και ισχυρή after sales εξυπηρέτηση, o πελάτης πάντα θα επιστρέφει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Unibios Συμμετοχών: Στα 810.000 ευρώ τα EBITDA του 2020

gazzetta
gazzetta reader insider insider