Ρεύμα: Στα ύψη η κατανάλωση και οι χονδρεμπορικές τιμές λόγω καύσωνα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στα ύψη η κατανάλωση και οι χονδρεμπορικές τιμές λόγω καύσωνα
Νέο άλμα κατά 10% στη ζήτηση ρεύματος και ρεκόρ στην τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας, η οποία αυξήθηκε κατά 28% μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων 24ώρων έχουν θέσει σε ανοδική τροχιά τη ζήτηση για ρεύμα, με τις ποσότητες που καταναλώνονται να αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σήμερα Πέμπτη αναμένεται νέο άλμα στην κατανάλωση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κατανάλωση σήμερα θα αγγίζει τις 172.250 MWh (χωρίς τις απώλειες), από 157.230 MWh (Μεγαβατώρες) χθες Τετάρτη. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από την αρχή της εβδομάδας, όταν ενέσκηψε ο καύσωνας και ξεκίνησε να κλιμακώνεται η ζήτηση, λόγω της εκτεταμένης χρήσης των κλιματιστικών.

Σε λειτουργία 6 λιγνιτικές μονάδες

Για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα, το μεγαλύτερο βάρος θα επωμιστούν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, από τις οποίες θα προέλθει το 50% των Μεγαβατώρων που θα καταναλωθούν. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών θα κυμανθεί αρκετά χαμηλότερα, στο 18%, λόγω κυρίως μειωμένου αιολικού δυναμικού, το οποίο περιορίζει την ηλεκτροπαραγωγή των αιολικών πάρκων.

Επίσης, στο 11% θα κινηθεί το ποσοστό των εισαγωγών, ενώ το 6% της ζήτησης θα καλύψουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Την ίδια στιγμή, η υψηλή κατανάλωση καθιστά αναγκαίο να επιστρατευθούν και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το μερίδιο των οποίων στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα θα ανέλθει σήμερα στο 15%.

Μάλιστα, η ακόμη μεγαλύτερη άνοδος σήμερα της ζήτησης έχει ως συνέπεια να ενταχθούν ακόμη περισσότερες λιγνιτικές μονάδες στο σύστημα, έναντι των προηγούμενων ημερών. Έτσι, εκτός από τις τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (1,2,4) καθώς και τη μονάδα στη Μελίτη Φλώρινας, που λειτούργησαν χθες, σήμερα θα ενταχθούν επίσης στο σύστημα η Μεγαλόπολη 4 στην Πελοπόννησο, καθώς και η 3η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Ιστορικό υψηλό για την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρας

Την ίδια ανοδική τροχιά με την κατανάλωση ακολουθούν και οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές του Target Model, με την έλευση του καύσωνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγορά Επόμενης Ημέρας, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) θα σημειώσει σήμερα περαιτέρω άνοδο, κατά 28%, έναντι της Τετάρτης.

Μάλιστα, το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί σήμερα η ΤΕΑ, 128,15 ευρώ ανά MWh, αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από την ημέρα έναρξης του Target Model. Επίσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η μέση ωριαία τιμή δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh. Ήδη από χθες Τετάρτη, η ΤΕΑ «φλέρταρε» με τα 100 ευρώ, αγγίζοντας τα 99,86 ευρώ ανά MWh.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανοδικά κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι χονδρεμπορικές τιμές και στις γειτονικές χώρες, οι οποίες για παράδειγμα σήμερα θα είναι στη Βουλγαρία 128,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και στην Ιταλία 106,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει πως οι εισαγωγές ρεύματος δεν μπορούν να αποκλιμακώσουν τις εγχώριες τιμές, περιορίζοντας τις ανοδικές πιέσεις που ασκεί η διευρυμένη λειτουργία των κοστοβόρων λιγνιτικών μονάδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider