Eurobank: Το project Petra επανεκκινεί τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Το project Petra επανεκκινεί τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων
Eurobank
Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που βγαίνει προς πώληση μετά τις μαζικές μεταβιβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2019 από τη Eurobank μέσα από τα πακέτα Star, Opus και Resi.

Την επανεκκίνηση των πωλήσεων ακινήτων από τις τράπεζες και μάλιστα με αισθητά βελτιωμένα discounts στα προσφερόμενα τιμήματα από τους επενδυτές, σηματοδοτεί το project Petra της Eurobank.

Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που βγαίνει προς πώληση μετά τις μαζικές μεταβιβάσεις των 1.000 πρώτων ακινήτων από τράπεζα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 από τη Eurobank μέσα από τα πακέτα Star, Opus και Resi. Το 2020, ο Covid-19 νέκρωσε την αγορά των πωλήσεων ακινήτων από τις τράπεζες καθώς μηδενίστηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ παράλληλα, ούτε τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών μεγάλωσαν, αφού δεν έγιναν πλειστηριασμοί.

Τα δεδομένα, ωστόσο, αλλάζουν καθώς, όπως έγραψε το insider.gr, μέσα στον τελευταίο μήνα, το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα έχει εικοσαπλασιαστεί και οι τράπεζες προετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά προς πώληση χαρτοφυλάκια που θα απαρτίζονται από 300 έως και 1.000 ακίνητα το καθένα, αξίας από 7 έως 50 εκατ. ευρώ.

Την έναρξη των πωλήσεων αυτών αναμένεται να κάνει η Eurobank με το χαρτοφυλάκιο Petra. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο αξίας 38 εκατ. ευρώ από 150 ακίνητα, κυρίως εμπορικά, ανά την Ελλάδα και που παράγουν εισόδημα. Για τα εν λόγω ακίνητα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα έλαβε την περασμένη Παρασκευή μη δεσμευτικές προσφορές από τουλάχιστον 5 funds. Πρόκειται για και για νέα funds του εξωτερικού, πέραν των όσων έχουν μπει ήδη στην ελληνική αγορά, τα οποία αναζητούν χαρτοφυλάκια ακινήτων στα οποία προσδοκούν υπεραξίες.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει τη δυνατότητα αυτή, καθώς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα είναι στο μισό. Με το δεδομένο αυτό, και κυρίως με τη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, τα δείγματα από τις μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Petra είναι ιδιαίτερα θετικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα discounts στα προσφερόμενα τιμήματα έχουν μειωθεί στο 20% από 40% που ήταν στις προηγούμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων.

Και επενδύσεις σε ακίνητα – Το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας

Πέρα από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων, η Eurobank προχωρεί και σε στοχευμένες επενδύσεις σε ακίνητα, ώστε να βελτιώσει την ποιότητα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, αξιοποιώντας την καλή δυναμική της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει η Τράπεζα στις αρχές του 2020 για την τριετία μέχρι και το 2022. Οι επενδύσεις αυτές (απομένουν να επενδυθούν 250 – 300 εκατ. ευρώ) αφορούν ακίνητα με ποιοτικά χαρακτηριστικά, προοπτικές σημαντικής αύξησης της αξίας τους ή θετικής παραγωγής εσόδων από μίσθωση. Επίσης, η Τράπεζα θα κάνει παρεμβάσεις αναβάθμισης ακινήτων που αποκτά από πλειστηριασμούς, με στόχο την αύξηση της μεταπωλητικής αξίας ή των εσόδων από ενοίκια.

Το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων της Eurobank περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 200 ακίνητα με συνολική αξία αγοράς 1,324 δις. ευρώ. Από αυτά, 42 είναι γραφεία με αξία αγοράς 384 εκατ. ευρώ (29% της αξίας του χαρτοφυλακίου), 17 χώροι μικτής χρήσης με αξία αγοράς 184 εκατ. ευρώ (14% του market value του χαρτοφυλακίου), 74 εμπορικά καταστήματα με αξία αγοράς 161 εκατ. ευρώ (12% του MV), 45 μεγάλα συγκροτήματα και σούπερ μάρκετ με αξία αγοράς 433 εκατ. ευρώ (33% του MV), 9 εγκαταστάσεις logistics με αξία αγοράς 86 εκατ. ευρώ (6% του MV), 11 χώροι ειδικών χρήσεων με αξία αγοράς 63 εκατ. ευρώ (5% του MV) και 2 οικιστικά με αξία αγοράς 13 εκατ. ευρώ (1% του market value του χαρτοφυλακίου).

Η μικτή μισθωμένη επιφάνεια των γραφείων ανέρχεται σε 289.678 τετραγωνικά μέτρα (αξία αγοράς / μικτή μισθωμένη επιφάνεια 1.327 ευρώ/τ.μ.), των χώρων μικτής χρήσης σε 90.963 τ.μ. (2.023 ευρώ/τ.μ.), των εμπορικών καταστημάτων σε 96.547 (1.663 ευρώ/τ.μ.), των μεγάλων συγκροτημάτων και σούπερ μάρκετ σε 385.701τ.μ. (1.123 ευρώ/τ.μ.), των logistics 148.817 τ.μ. (557 ευρώ/τ.μ.), των χώρων ειδικών χρήσεων σε 87.259 τ.μ. (755 ευρώ/τ.μ.) και των οικιστικών σε 4.642 τ.μ. (2.813 ευρώ/τ.μ.).

Στα γραφεία το ποσοστό της μίσθωσης (occupancy) είναι 91%, με ετήσια ενοίκια 27 εκατ. ευρώ (30% των συνολικών εισπραττόμενων ενοικίων) και απόδοση 7,8%.

Οι χώροι μικτής χρήσης μισθώνονται σε ποσοστό 81%, αποφέρουν ετήσια ενοίκια 10 εκατ. ευρώ (11% των συνολικών εισπραττόμενων ενοικίων) και έχουν απόδοση 6,6%.

Τα εμπορικά καταστήματα είναι μισθωμένα σε ποσοστό 77%, αποφέρουν ετήσια ενοίκια 8 εκατ. ευρώ (9% των συνολικών εισπραττόμενων ενοικίων) και έχουν απόδοση 6,6%.

Τα μεγάλα συγκροτήματα και σούπερ μάρκετ έχουν ποσοστό μίσθωσης 100%, αποδίδουν ετησίως ενοίκια 32 εκατ. ευρώ (36% των συνολικών εισπραττόμενων ενοικίων) και έχουν απόδοση 7,5%.

Οι εγκαταστάσεις logistics είναι μισθωμένες σε ποσοστό 100%, αποφέρουν ετήσια ενοίκια 7 εκατ. ευρώ (8% των συνολικών εισπραττόμενων ενοικίων) και έχουν απόδοση 8%.

Οι χώροι ειδικών χρήσεων είναι μισθωμένοι σε ποσοστό 97%, αποφέρουν ετήσια ενοίκια 5 εκατ. ευρώ (6% των συνολικών εισπραττόμενων ενοικίων) και έχουν απόδοση 8,2%.

Στα 2 οικιστικά ακίνητα το ποσοστό μίσθωσης διαμορφώνεται σε 20%, τα ετήσια εισπραττόμενα ενοίκια σε 40.000 ευρώ, με απόδοση 3,9%.

Συνολικά, η μικτή μισθωμένη επιφάνεια των ακινήτων του επενδυτικού χρατοφυλακίου της Τράπεζας ανέρχεται σε 1.103.607 τ.μ. με αξία αγοράς / μικτή μισθωμένη επιφάνεια 1.199 ευρώ/τ.μ.), ποσοστό μίσθωσης 93%, ετήσια ενοίκια 89 εκατ. ευρώ και απόδοση 7,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider