Ελλάδα
31-05-2021 | 09:30

ΕΥΔΑΠ: Ποιοι «κέρδισαν» το συμβόλαιο των 90 εκατ. ευρώ

ΕΥΔΑΠ: Ποιοι «κέρδισαν» το συμβόλαιο των 90 εκατ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ένωση Οικονομικών Φορέων «ΕΚΤΕΡ Α.Ε. – ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. – ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. – ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», ήταν τελικά αυτή που μειοδότησε σε διαγωνισμό της ΕΥΔΑΠ, ύψους 72,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ στα 90 εκατ. ευρώ), με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι προσφορές έχουν κατατεθεί εδώ και περίπου δύο μήνες, η εν λόγω κοινοπραξία είχε δώσει χαμηλότερη προσφορά, αλλά μόλις προ ημερών εγκρίθηκε το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου που επικυρώνει ότι η κοινοπραξία ανακηρύσσεται «προσωρινός ανάδοχος».

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια» (30/05), η παραπάνω κοινοπραξία κέρδισε το συμβόλαιο, απέναντι σε ονόματα όπως η ΤΕΡΝΑ ή η ΑΒΑΞ, στο διαγωνισμό προσφέροντας μέση έκπτωση 23,11% στον προϋπολογισμό δημοπράτησης, ήτοι, σύνολο δαπάνης με ΦΠΑ στα 69,519 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του έργου είναι κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων σε οικισμούς του Δήμου Μαραθώνα και ο σχεδιασμός είναι να ολοκληρωθεί στα επόμενα 5 χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα που προωθεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική αττική, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του Ε.Π.: «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020» στον Α.Π. 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ» και από πιστώσεις της ΕΥΔΑΠ. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης των επιλέξιμων δαπανών του έργου ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 90%. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Μάκρης, συμπεριλαμβανομένων και των πολεοδομικών ενοτήτων Νέου Βουτζά (το τμήμα που ανήκει στο Δήμο Μαραθώνα), Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, του οικισμού του Μαραθώνα και τμήματος του Άγιου Παντελεήμονα, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως άνω περιοχές στο τελικό αντλιοστάσιο. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή δέκα (10) αντλιοστασίων ακαθάρτων, από τα οποία τα πέντε (5) είναι αντλιοστάσια μεταφοράς και τα υπόλοιπα πέντε (5) τοπικά αντλιοστάσια. Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων για τη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων.

Το έργο αυτό έχει τεράστια περιβαλλοντική σημασία για την Ανατολική Αττική, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίησή του θα οδηγήσει και στη σταδιακή εξάλειψη των προστίμων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή κατάλληλων συστημάτων αποχέτευσης στους οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Επιπρόσθετα, την έγκριση των Τευχών Δημοπράτησης του έργου: «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΚΕΛ) ΔΗΜΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ», αποφάσισε στις 21/05 η ΕΥΔΑΠ. Βάσει της απόφασης ξεκινάει η διαδικασία για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ,  με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικότερα του Ταμείου Συνοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.