Τι «τρέχει» με το εισηγμένο ξενοδοχείο «President» (ΓΕΚΕ);

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «τρέχει» με το εισηγμένο ξενοδοχείο «President» (ΓΕΚΕ);
Η συντονισμένη δράση των τεσσάρων μετόχων, το ποσοστό «μπλοκ» του 93,1% και τα ερωτήματα της αγοράς.

Σενάρια περί πιθανών εξελίξεων αναφορικά με την «τύχη» και την παρουσία της εταιρείας ΓΕΚΕ, ιδιοκτησίας της οποίας είναι το γνωστό ξενοδοχείο «President» στην Λ. Κηφισίας, στο χρηματιστηριακό ταμπλό πυροδότησε μια ανακοίνωση της εισηγμένης αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με αυτήν, τέσσερις βασικοί μέτοχοι, τέσσερα φυσικά πρόσωπα που συνολικά κατέχουν το 93,14% της εταιρείας «ενεργούν συντονισμένα για τον έλεγχο της Εταιρείας, κατά τρόπο ώστε να υιοθετείται κοινή πολιτική ως προς την διοίκησή της». Με τη σχετική ανακοίνωση να καταλήγει ότι «για κάθε άλλη εξέλιξη, και εφόσον παραστεί ανάγκη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, η Εταιρεία θα ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές».

Κατά πόσο αυτό αποτελεί απλά μια… τυπική ενημέρωση προς τις αρχές ή «φωτογραφίζει» εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την παρουσία της ΓΕΚΕ στο ταμπλό, θα φανούν προσεχώς. Το γεγονός ότι οι τέσσερις αυτοί μέτοχοι ελέγχουν αθροιστικά το 93,14% της εταιρείας, δηλαδή πάνω από το όριο του 90% που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο για «έξοδο» από το ταμπλό μετά από μία δημόσια πρόταση, προφανώς και προκαλεί «δεύτερες σκέψεις». Πόσο μάλλον, όταν η παρουσία της εταιρεία στο ΧΑ, από πλευράς εμπορευσιμότητας και συναλλαγών είναι ισχνή, ενώ και παλιότερα άνθρωποι της ΓΕΚΕ δεν απέκλειαν, κατά πληροφορίες στελεχών της χρηματιστηριακής αγοράς, να προκύψουν μελλοντικά εξελίξεις. Αν έφτασε η ώρα ή όχι, θα φανεί.

Ωστόσο, η ΓΕΚΕ και το ξενοδοχείο President προ ολίγων μηνών είχαν εμπλακεί και σε άλλα σενάρια, συγκεκριμένα περί εξαγοράς του συγκροτήματος. Ξένη ιστοσελίδα διαφήμισε το ξενοδοχείο (σε σχετική αγγελίας) στα… προς πώληση, με την εισηγμένη να βγαίνει να διαψεύδει τότε αυτό το ενδεχόμενο. Ουδείς βέβαια μπορεί να προδικάσει αν ο… συντονισμός των ενεργειών των 4 φυσικών προσώπων-μετόχων σημαίνει και μελλοντική έξοδο από το ταμπλό ή πώληση του ξενοδοχείου, μια φορά πάντως, η ανακοίνωση έφερε και τα σχετικά σενάρια. Όπως προκάλεσε και τις σχετικές «σκέψεις» στους λίγους μετόχους μειοψηφίας για το τι μπορεί να σημαίνει για τα «χαρτιά» τους η ανακοίνωση της Παρασκευής.

Προφανώς και η εταιρεία επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό πέρυσι. Όσον αφορά για τη το 2021, στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφέρονταν ότι «οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα καθοριστεί από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, η ποσοτικοποίηση των οποίων μεταβάλλεται δυναμικά και το ίδιο, τα μακροοικονομικά μεγέθη που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία της Εταιρείας. Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι το 2021 θα είναι βελτιωμένο ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα έναντι του 2020. H παραπάνω εκτίμηση για τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της Εταιρείας κατά το 2021, έχουν άμεση εξάρτηση από τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και τις εξελίξεις στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Με την προσδοκία ότι στο έτος 2021 στην Ελλάδα θα βελτιωθούν οι προοπτικές της οικονομίας εφόσον αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη του 2019, η διοίκηση της Εταιρείας στοχεύει α) στην ανάκτηση και ενίσχυση του κύκλου εργασιών της καθώς και στην επίτευξη αυξημένης κερδοφορίας, ο καθορισμός νέων πακέτων προσφορών, τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εγκαταστάσεις επιτυγχάνοντας την μείωση των δαπανών του κόστους λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό του ξενοδοχείου, β) την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα Υγείας και Ασφαλείας δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον διαμονής και εργασίας. Επίσης η σχετική αστάθεια των τουριστικών προορισμών της ευρύτερης περιοχής λειτουργεί ευεργετικά υπέρ του προορισμού Ελλάδα ως ασφαλούς χώρας της Ευρωζώνης. Το ξενοδοχείο έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα τη χωρητικότητα, την τοποθεσία και τις ανταγωνιστικές τιμές μπορεί να επιτύχει την αύξηση των μεγεθών του, βελτιώνοντας ταυτοχρόνως και τις χρηματοοικονομικές του επιδόσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider