ΕΛΠΕ: Ο «οδικός χάρτης» για μείωση κατά 50% των εκπομπών CO2 έως το 2030

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Ο «οδικός χάρτης» για μείωση κατά 50% των εκπομπών CO2 έως το 2030
Περίπου το 20% της μείωσης θα προέλθει από τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ενώ το 30% θα επιτευχθεί με τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος των βασικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, μέσω έργων όπως η παραγωγή «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου ή η δέσμευση άνθρακα.

Στον «πυρήνα» της ανάπτυξης των ΕΛΠΕ μεταφέρεται η δέσμευση για περιορισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος κατά 50% έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι ο στόχος αυτός αποτελεί τον πρώτο πυλώνα του ολιστικού σχεδίου «Vision 2020-2050», που έχει καταρτίσει ο Όμιλος για τον ενεργειακό και εταιρικό μετασχηματισμό του.

«Η μείωση των εκπομπών CO2 είναι μέρος της στρατηγικής του Ομίλου, και όχι ένα απλό οικονομικό μέγεθος πλέον, με πρώτο στόχο τη βελτίωση μέσω συγκεκριμένων έργων του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030, ώστε μακροπρόθεσμα μέχρι το 2050 να πετύχουμε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης, στη χθεσινή διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Όπως πρόσθεσε, το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες. Κάτι που δείχνει πως μία εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ πιο δομικά τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος, αν θέλει να έχει μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, προϋπόθεση για την ενεργειακή μετάβαση των Ελληνικών Πετρελαίων αποτελεί η αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Μία αναπροσαρμογή που, στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, θα δώσει επίσης τη δυνατότητα επέκτασης και σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους οι οποίοι θα επηρεάζουν την κερδοφορία, ώστε ο Όμιλος να μειώσει την έκθεσή του στην κυκλικότητα της αγοράς, δηλαδή στις αυξομειώσεις των περιθωρίων διύλισης και των τιμών του δολαρίου, που επηρεάζουν την κύρια δραστηριότητά του.

Περιβαλλοντική αναβάθμιση των πετρελαϊκών προϊόντων

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ θεωρούν πως τα καύσιμα αποτελούν μέρος της λύσης για την ενεργειακή μετάβαση, το πρώτο σκέλος κινήσεων για τη μείωση των εκπομπών του Ομίλου αφορά επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των πετρελαϊκών προϊόντων, ώστε να μειωθεί το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Για τον ίδιο σκοπό, σχεδιάζεται επίσης η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως μονάδες παραγωγής υδρογόνου και συστήματα δέσμευσης CO2 στα διυλιστήρια, αλλά και πιλοτικά προγράμματα βιοκαυσίμων, που θα υποκαταστήσουν μέρος της παραγωγής σε ορυκτά καύσιμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επισήμανε πως στη μείωση των εκπομπών CO2 θα συμβάλει και ο δεύτερος πυλώνας του «Vision 2020-2050», δηλαδή η ανάπτυξη σημαντικής δραστηριότητας στον κλάδο της «καθαρής» ενέργειας. Όσον αφορά την ενίσχυση της παρουσίας των Ελληνικών Πετρελαίων στις ΑΠΕ, το χαρτοφυλάκιο των έργων που θα υλοποιηθούν θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τις άδειες συνολικής ισχύος περί τα 1,2-1,3 GW που διαθέτει ο Όμιλος, και οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο 18μηνο.

Το 30% της μείωσης CO2 από τις βασικές δραστηριότητες

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα προχωρήσουν επίσης και σε εξαγορές, όπως έγινε στην περίπτωση του φωτοβολταϊκού πάρκου που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Κοζάνη. Παράλληλα, στα σχέδια των ΕΛΠΕ βρίσκεται και η επέκταση στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, έχοντας ήδη ιδρύσει μία εταιρεία για αυτό τον σκοπό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιώργος Αλεξόπουλος, επισήμανε πως από το 50% της μείωσης εκπομπών έως το 2030, περίπου το 30% θα προέλθει από τον περιορισμό του αποτυπώματος των βασικών δραστηριοτήτων του Ομίλου. Οι σχετικές δράσεις ξεκινούν από τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ πλέον επεκτείνονται και στη χρήση καθαρότερων καυσίμων και ανανεώσιμου ηλεκτρισμού, καθώς και σε επενδύσεις παραγωγής «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου. Το υπόλοιπο ποσοστό θα επιτευχθεί μέσω της σημαντικής ανάπτυξης στον κλάδο των ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider