ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση – Υπό διερεύνηση ο εταιρικός μετασχηματισμός

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση – Υπό διερεύνηση ο εταιρικός μετασχηματισμός
Με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 του Ομίλου κατά 50% έως το 2050 ο πρώτος πυλώνας του «Vision 2025» προβλέπει την ανάπτυξη έργων που θα περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κύριων δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ έχουν καταρτίσει και θέσει ήδη σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο που θα απαντά στις νέες προκλήσεις της ενεργειακής αγοράς, και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επενδύσεις 3,5-4 δισ. ευρώ για την προσαρμογή στην ενεργειακή μετάβαση, όπως σημείωσε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, σε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, στο πλαίσιο αυτού του ολιστικού σχεδίου «Vision 2020-2025», όπως έχει ονομαστεί, εξετάζεται και η προοπτική αλλαγής της υφιστάμενης εταιρικής δομής του Ομίλου, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν έως αυτή τη στιγμή οριστικές αποφάσεις. Όπως πρόσθεσε, ένα από τα μοντέλα που διερευνάται είναι όντως η σύσταση μίας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα υπαχθούν ως θυγατρικές οι επιμέρους δραστηριότητες του Ομίλου, με τη μορφή διακριτών εταιρικών οντοτήτων.

Επισήμανε ότι μία τέτοια δομή θα ευνοούσε την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πέραν του πετρελαίου, καθώς ο οργανωτικός διαχωρισμός τους θα βοηθούσε στην άντληση κεφαλαίων για κάθε μία από αυτές. Στην περίπτωση που προκριθεί αυτή η λύση, όπως επισήμανε, θα αποτελέσει ουσιαστικά μία εσωτερική αναδιοργάνωση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε αλλαγή στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου.

Όπως σημείωσε, για την τελική απόφαση που θα ληφθεί, και η οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες, θα κληθεί να την εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων. Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η έδρα της holding στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στο καταστατικό για την επιλογή των μελών του Δ.Σ., σημείωσε πως αφετηρία τους είναι η συμμόρφωση στον νόμο που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών. Τόνισε πως είναι λάθος να ερμηνεύονται ως μία κίνηση μετάβασης της διοίκησης από τον ένα μέτοχο στον άλλο, καθώς δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που διοικείται η εταιρεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου είχε αναφέρει νωρίτερα πως στόχος των εισηγούμενων αλλαγών είναι να αναβαθμιστεί η εταιρική διακυβέρνηση των ΕΛΠΕ σε υψηλότερο επίπεδο. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαθανασίου, ο νόμος έδινε δύο επιλογές, ώστε είτε κάποιος μέτοχος να διορίζει έως τα 2/5 των μελών του Δ.Σ., και να μην έχει καμία δικαιοδοσία στην επιλογή των υπόλοιπων μελών, είτε όλα τα μέλη να εκλέγονται απευθείας από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η οποιαδήποτε απόφαση για την προοπτική ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ ανήκει αποκλειστικά στους μετόχους, χωρίς να σχετίζεται με το σχέδιο «Vision 2020-2025». Αντίθετα, με τους πέντε πυλώνες που περιλαμβάνει το ολιστικό αυτό πλάνο, αποκλειστικός σκοπός του είναι να ενισχύσει την αξία του Ομίλου, συνιστώντας αναπτυξιακή αλλαγή και για τους εργαζόμενους, για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία αρνητική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις.

Σημείωσε πως αποτελεί αναγκαιότητα για την προσαρμογή του Ομίλου στις τάσεις που διαμορφώνονται στην ενεργειακή αγορά, όπου για παράδειγμα τα καύσιμα κίνησης δέχονται πιέσεις από την αεριοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση, ενώ οι πωλήσεις ντίζελ θέρμανσης έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια - και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, με την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού στον τομέα αυτό.

Παράλληλα, για τις αγορές είναι επίσης σημαντικό ο εκσυγχρονισμός της διακυβέρνησης των εταιρειών, τη στιγμή που τόσο ο διεθνής τραπεζικός τομέας, όσο και οι θεσμικοί επενδυτές, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 του Ομίλου κατά 50% έως το 2050 ο πρώτος πυλώνας του «Vision 2020-2025» προβλέπει την ανάπτυξη έργων που θα περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κύριων δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ, μέσα από πρότζεκτ όπως για την παραγωγή «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου, τη δέσμευση άνθρακα ή την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου αυτού αφορά την ενίσχυση της παρουσίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από ένα χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων έργων 1,2-1,3 GW. Εκτός από την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και τον εταιρικό μετασχηματισμό, οι άξονες του «Vision 2020-2025» συμπληρώνονται από την αλλαγή της εταιρικής εικόνας του Ομίλου, ώστε αυτή να εναρμονίζεται με την «πράσινη» στροφή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider