Μειωμένος κατά 30% ο πασχαλινός τζίρος φέτος, ελπίζουν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις οι έμποροι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειωμένος κατά 30% ο πασχαλινός τζίρος φέτος, ελπίζουν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις οι έμποροι
Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα την Κυριακή 9 Μαΐου.

Με τον πασχαλινό τζίρο να εμφανίζεται μειωμένος κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ κορονοϊού, οι έμποροι «ποντάρουν» πλέον αφενός στην άρση των περιορισμών, αφετέρου στις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκίνησαν ανεπίσημα το Σάββατο και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

«Οι περιορισμοί των «κλικ αγορών» έχουν γεγονός πως έχουν κουράσει εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι εποχικές πωλήσεις να έχουν καθηλωθεί σε χαμηλά επίπεδα, αλλά σίγουρα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι, που η μόνη διέξοδος για αγορές στο αυστηρό lockdown ήταν το διαδίκτυο. Οι εποχικές πωλήσεις συγκριτικά με το 2019 και το 1,5 δισ. ευρώ που συνήθως κυμαίνεται ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς τα τελευταία 10 χρόνια, πριν το 2020, ήταν μειωμένες κατά 30% σύμφωνα και με τα πρώτα στοιχεία» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και την καταβολή του Δώρου στον ιδιωτικό τομέα «παρατηρήθηκε αισθητή διαφορά στη ζήτηση επί τρεις μέρες και μια ικανοποιητική αύξηση των πωλήσεων στην αγορά. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν ο υπερδιπλασιασμός του μέσου όρου της ημερήσιας επισκεψιμότητας πελατών στα εμπορικά καταστήματα από πέντε σε άνω των δέκα».

Η διαδικασία των ραντεβού και το χρονικό όριο των τριών ωρών με τα οποία λειτουργούν τα καταστήματα οδήγησαν όπως φαίνεται τους περισσότερους καταναλωτές στην αγορά μόνο των αναγκαίων για το Πάσχα, όπως εποχικά, λαμπάδες και παιδικά ρούχα και παπούτσια, που ήταν και οι «κερδισμένοι» του πασχαλινού τζίρου.

Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους ελπίζουν ότι σύντομα θα υπάρξει άρση των περιορισμών στο λιανεμπόριο καθώς και ότι οι γενναίες προσφορές στις οποίες θα προχωρήσουν κατά το 10ήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Εκτιμούν παράλληλα ότι και το άνοιγμα της εστίασης θα βοηθήσει ώστε να αυξηθεί η κίνηση στην αγορά και θα βελτιώσει και την ψυχολογία των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα τροφίμων και εμπορικά καταστήματα όπως και τα κομμωτήρια θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν την Κυριακή 9 Μαΐου, ενώ από σήμερα μέχρι και το Σάββατο ισχύει προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας είναι από τις 7:00 έως τις 21:00.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider