Επιχειρήσεις
21-04-2021 | 11:14

Γιατί οι SPAC αποτελούν κίνδυνο, προειδοποιεί γίγαντας των hedge funds

Newsroom
Μοιράσου το
Γιατί οι SPAC αποτελούν κίνδυνο, προειδοποιεί γίγαντας των hedge funds
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο γίγαντας των hedge funds Marshall Wace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την αναδυόμενη αγορά των SPAC (εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού) αφού πρώτα πόνταρε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε τέτοιες εταιρείες σε ύψη που φτάνουν έως 1 δισ. δολάρια.

Ο κύκλος ζωής των SPAC βρίθει «διεστραμμένων κινήτρων» για επενδυτές και χρηματοδότες που θέλουν να κόψουν δρόμο για να βγουν στις αγορές, δήλωσε ο Paul Marshall, συνιδρυτής της εταιρείας, σε ένα δελτίο προς επενδυτές. Οι SPAC απέφεραν «άθλιες ανταμοιβές» και οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις δεν πρόκειται να διαφέρουν, σχολίασε.  

«Το φαινόμενο των SPAC θα τελειώσει άσχημα και με πολλές απώλειες» δήλωσε ο Marshall, ενώ αποκάλυψε πως η εταιρεία του είναι εκτεθειμένη σε SPAC σε συνολικά ύψη 1 δισ. δολαρίων, μέσω της ναυαρχίδας του hedge-fund του, Eureka, αξίας 21 δισ. δολαρίων.

Ο δισεκατομμυριούχος δεν κράτησε τίποτα για το εαυτό του. Η δομή των SPAC είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ευνοεί την «κομπίνα», χρησιμοποιώντας ένα όρο του οικονομολόγου John Kenneth Galbraith για να περιγράψει την περίοδο κατά την οποία ο «κομπιναδόρος» έχει αποσπάσει χρήματα αλλά το θύμα ακόμα δεν το γνωρίζει.

Η προειδοποίηση ακολουθεί μια ξαφνική κίνηση για να καταγραφούν οι SPAC – που απαριθμούνται χονδρικά σε πάνω από 300 και μόνο φέτος άντλησαν 100 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg- κάτι το οποίο προκάλεσε ελέγχους και ρυθμίσεις. Την προηγούμενη βδομάδα, οι αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές, αυστηροποίησαν την στάση τους όσον αφορά το πώς εφαρμόζονται οι λογιστικοί κανόνες σε ένα βασικό στοιχείο λειτουργίας των SPAC, που είναι το πώς αντλούν κεφάλαια μέσω IPO και αναζητούν ιδιωτικές εταιρείες για να συγχωνευτούν.

O Marshall, ο οποίος στο παρελθόν έχασε χρήματα ποντάροντας σε SPAC, τόνισε πως η τωρινή φρενίτιδα η οποία συμπαρέσυρε τους retail επενδυτές επίσης, παρουσιάζεται ως ευκαιρία για πλουτισμό. Η εταιρεία του κατέχει ή κατείχε «σχεδόν όλες τις SPAC» σε βάθος χρόνου και τώρα ποντάρει πως οι τιμές τους θα καταρρεύσουν.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.