Γ. Κορμάς: Πώς πανδημία και τηλεργασία επηρεάζουν το real estate - Τι «βλέπει» για οικιστικά και γραφεία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Κορμάς: Πώς πανδημία και τηλεργασία επηρεάζουν το real estate - Τι «βλέπει» για οικιστικά και γραφεία
Η επόμενη ημέρα στον κλάδο του real estate θα είναι εκ νέου ανοδική, υπό νέες συνθήκες, ακολουθώντας και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής αρωγής

Οι χώροι γραφείων α’ ποιότητας (A Grade) θα αποτελέσουν επίκεντρο της αγοράς, ο εν λόγω τομέας θα επηρεαστεί σαφώς από την πανδημία και την τηλεργασία, όπως και ο χώρος κατοικίας όπου διαγράφονται νέα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα στον κλάδο του real estate θα είναι εκ νέου ανοδική, υπό νέες συνθήκες, ακολουθώντας και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής αρωγής (πόροι Ταμείου Ανάκαμψης με προσανατολισμό σε «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία»).

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, χτες ο κ. Γ. Κορμάς, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής της Πειραιώς Real Estate, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo. Ο κ. Κορμάς σε γενικές γραμμές εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς ακινήτων η οποία επηρεάστηκε και αυτή από την πανδημία, αλλά έδειξε αντοχές και σταδιακά θα ακολουθήσει ανοδική τροχιά. Σύμφωνα με τον ίδιο «η αγορά ακινήτων επέδειξε σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που άλλοι κλάδοι δεν κατόρθωσαν να το επιτύχουν».

Περαιτέρω, ο κ. Κορμάς σημείωσε, όσον αφορά στον οικιστικό τομέα, ότι παρατηρείται μια τάση οι ιδιώτες να αναζητούν ακίνητο προς ενοικίαση ή αγορά λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα μέχρι τώρα δεδομένα (των 90-100 τ.μ.) αλλά και να κινούνται προς την κατεύθυνση «λίγο έξω από το κέντρο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Δεδομένης της χαμηλής οικονομικής δυνατότητας οι αγοραστές επιθυμούν να αποκτήσουν ή ενοικιάσουν διαμέρισμα μεγαλύτερο μεν, σε σχέση με αυτά που ήταν μέχρι τώρα το πρότυπο αλλά με πιο συμφέρουσες τιμές. Γι’ αυτό υπάρχει κινητικότητα σε άλλες περιοχές, λίγο πιο έξω από το κέντρο και τα γραφεία, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες αποτιμήσεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε εκ νέου στην επιφάνεια το αρχέγονο συναίσθημα ότι το σπίτι αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε αυτό ρόλο προφανώς έχει παίξει η τηλεργασία, για την οποία θεωρεί ότι δεν θα συνεχιστεί σε «φουλ ρυθμό».

Πάντως, επηρεάζει και τον τομέα γραφείων. Οι χώροι γραφείων εξαιρετικής ποιότητας θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση (grade A), ενώ θα απαξιωθούν χώροι γραφείων σε δεύτερες και τρίτες περιοχές. Ωστόσο, το δεύτερο αυτό «πακέτο» μπορεί να βρει στήριξη σε μετασκευές, αλλαγές χρήσεις κ.α. ώστε μαζί με την οικονομική ανάκαμψη να υποστηριχθεί και αυτό. Άρα, δεν θεωρεί ότι υπάρχει μπροστά μεγάλη διόρθωση στην αγορά. Αντιθέτως, τα Grade A ακίνητα, λόγω ζήτησης αλλά και χαμηλής προσφοράς ποιοτικών χώρων θα χαρακτηριστούν από πληθωρισμό τιμών.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα υπάρχει πληθωρισμός ακινήτων, γιατί τα πολλά ακίνητα έχουν περάσει στους servicers, οι οποίοι και δεν θέλουν να δουν την αξία τους να μηδενίζεται. Άρα, αναμένεται να κάνουν προσεκτική διαχείριση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider