ΕΥΔΑΠ: Τι «παίζει» με τη σύμβαση για την Ψυττάλεια – «Η αρχή του τέλους» και… οι ενστάσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Τι «παίζει» με τη σύμβαση για την Ψυττάλεια – «Η αρχή του τέλους» και… οι ενστάσεις
Tο τοπίο με τον «νικητή» του συμβολαίου των 260 εκατ. ευρώ θα ξεκαθαρίσει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους για τον διαγωνισμό της Ψυττάλειας», ανέφερε νωρίτερα σε διαδικτυακή συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χ. Σαχίνης, που πάντως άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον θα υπάρξει μία νέα προσφυγή από ενδιαφερόμενο όμιλο που θα φέρει μια καθυστέρηση μερικών μηνών, προβλέποντας πάντως ότι το τοπίο με τον «νικητή» του συμβολαίου των 260 εκατ. ευρώ θα ξεκαθαρίσει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώθηκε, «σίγουρα θα γίνουν ενστάσεις, είναι κάτι που το αναμένουμε, ελπίζουμε ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα βοηθήσει στην αμεσότερη επίλυση του προβλήματος, θα πάρει μερικούς μήνες, αλλά είμαστε στην αρχή του τέλους». Ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι η βαρύτητα μεταξύ τεχνικής και οικονομικής προσφοράς ορίζεται στο 30%-70%, οι τεχνικές προσφορές είναι ως γνωστόν στα ίδια σχεδόν επίπεδα, άρα η οικονομική προσφορά θα παίξει ρόλο».

Όπως αναφέρουν ευρύτερες πληροφορίες, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, που έχει ήδη λάβει παράταση ενός έτους (με έναρξη 31/03/2021) για τη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ετοιμάζεται για κατάθεση ενστάσεων και προσφυγών για την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να συμπεριλάβει στον διαγωνισμό (άρα και στο άνοιγμα οικονομικών προσφορών) και τα σχήματα ΤΕΡΝΑ-Ιntrakat-Suez και Μυτιληναίος-Χ. Κωνσταντινίδης-ACEA, οι οποίες αρχικά αποκλείστηκαν από την Επιτροπή του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σαχίνης, το ΣτΕ επέτρεψε στην ΕΥΔΑΠ να λάβει όσες πληροφορίες θεωρούσε κρίσιμες με σκοπό να αποφασίσει το καλύτερο δυνατόν για την ίδια (το δημόσιο) και τους όρους του διαγωνισμού. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ απευθύνθηκε σε νομικές πλευρές αλλά και στο ΤΕΕ, ζητώντας σχετικές γνωμοδοτήσεις, οι οποίες έκλιναν υπέρ της συμμετοχής και των 3 σχημάτων. Δηλαδή, το ΣτΕ δεν αποφάνθηκε ευθέως για τη συμμετοχή όλων στον διαγωνισμό, πλην όμως «άνοιξε τον δρόμο» στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να πάρει την απόφαση που θεωρούσε καλύτερη για τον ανταγωνισμό. Η οποία ήταν να γίνουν δεκτές όλες οι προσφορές. Πάντως, λογικά ο διαγωνισμός έχει δρόμο καθώς αναμένονται ενστάσεις από τις ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, ενώ μένει να φανεί πως θα κινηθούν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat προσεχώς.

Η προώθηση του διαγωνισμού για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, μια σύμβαση ύψους σχεδόν 261,5 εκατ. ευρώ, «πηγαίνει» από παράταση σε παράταση και αποτελεί ένα από τα «ανοιχτά μέτωπα» που απασχολούν την ΕΥΔΑΠ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να μη μείνει ανενεργή η Ψυττάλεια έως τη λήξη του διαγωνισμού, έδωσε παράταση για ένα έτος (έως τέλη Μαρτίου 2022), με την ΕΥΔΑΠ όμως να διευκρινίζει ότι όταν προκύψει νέος νικητής θα διακοπεί η σύμβαση και θα αναλάβει η επόμενη κοινοπραξία. Δηλαδή, όταν ανακηρυχθεί νέος ανάδοχος σταματάει αυτομάτως η παλιά σύμβαση που παρατάθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider