Δυναμική ώθηση στις ελληνικές startups δίνει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο AccelerateTT

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμική ώθηση στις ελληνικές startups δίνει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο AccelerateTT
να νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για νεοφυείς επιχειρήσεις, το AccelerateTT, δημιούργησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τεχνολογία, καινοτομία, εξωστρέφεια, προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και προοπτική σημαντικής κλιμάκωσης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας σχετικά νέας για τη χώρα μας επιχειρηματικότητας, η οποία θέλει να απαντήσει σε μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά επιχειρούν να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν οι πολυάριθμες ελληνικές νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις (startups), οι οποίες φιλοδοξούν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια γενναία ώθηση και στον εαυτό τους μια περίοπτη θέση στο όλο και πιο απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας εμπράκτως αυτή την ανάγκη, έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες με χώρες οι οποίες πρωτοπορούν στην ανάπτυξη startups, όπως το Ισραήλ, το οποίο έχει να εμφανίσει ένα εντυπωσιακό success story, αφού χρηματοδοτεί ετησίως πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις αυτού του είδους, αποκομίζει από αυτές σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και είναι σε θέση να προσφέρει ισχυρή τεχνογνωσία.

Ωστόσο ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη μεμονωμένων, αλλά και συστάδων νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων είναι η αρχική χρηματοδότηση, χωρίς την οποία το ελληνικό οικοσύστημα των startups δεν μπορεί να λάβει τις διαστάσεις που θα του επιτρέψουν να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Για τον λόγο αυτόν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), πρώην Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου fund of funds, του AccelerateTT, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και της μεταφοράς τεχνολογίας (startups και technology transfer).

Οι σημαντικές επιτυχίες startup επιχειρηματικών σχημάτων, που τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν είτε να κερδίσουν σημαντική θέση στην ελληνική αγορά είτε να προσελκύσουν σημαντικά εισαγόμενα κεφάλαια, αλλά και του επενδυτικού ενδιαφέροντος που και σήμερα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, αποτελούν τον οδηγό της ΕΑΤΕ, ο οποία θεωρεί τη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τη μεταφορά τεχνολογίας από τα ερευνητικά κέντρα στην αγορά βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς.

Θεωρεί δε ότι το εντονότατο ενδιαφέρον και οι τοποθετήσεις διεθνών επενδυτών σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν μια εξαιρετική συνθήκη για την άνθηση ενός επιχειρηματικού τομέα με υψηλή προοπτική.

Το AccelerateTT φιλοδοξεί να καλύψει όλη την αλυσίδα χρηματοδότησης των ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και προοπτικές σημαντικής κλιμάκωσης (scalability) και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία της αγοράς.

Το σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης μέσω της ΕΑΤΕ ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στη σύσταση επενδυτικών σχημάτων διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital funds) με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Ο στόχος της ΕΑΤΕ είναι τα συνολικά ίδια κεφάλαια, που θα μοχλευτούν και θα κατευθυνθούν στις νεοφυείς επιχειρήσεις, να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις των νέων funds θα κατευθυνθούν για κεφάλαια σποράς και μεταφοράς τεχνολογίας, με απώτερο στόχο να ενισχυθεί η προαγωγή και σύνδεση της έρευνας με την αγορά και δεν θα ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ ανά startup επιχείρηση.

Χαρακτηριστική των προσδοκιών που συνοδεύουν το AccelerateTT είναι η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη ότι «το πρόγραμμα AccelerateTT με επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των εταιρειών στοχεύει στην γρήγορη εξέλιξή τους και παράλληλα στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτού του οικοσυστήματος. Επίσης σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αυτού είναι η χρηματοδότηση της μεταφοράς τεχνολογίας από την έρευνα στην αγορά, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία μας».

Η προσδοκία της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι «σε βάθος χρόνου η Ελλάδα θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την καινοτομία και την τεχνολογία στην Ευρώπη».

Από την πλευρά της ΕΑΤΕ, ο πρόεδρός της, καθηγητής Χάρης Λαμπρόπουλος, προσδιορίζει ως στόχο «η χρηματοδότηση αυτή να φτάσει στον μέγιστο δυνατό αριθμό startups, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και επιβραβεύοντας έτσι τις επιχειρηματικές εκείνες ιδέες και ομάδες που είτε αναπτύσσονται είτε επιβιώνουν και πρωταγωνιστούν εν μέσω της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης».

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης για ένταξη στο AccelerateTT, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΑΤΕ, www.hdbi.gr, στους παρακάτω συνδέσμους:

https://taneo.gr/wp-content/uploads/2021/03/AccelerateTT_Invitation2203…

https://taneo.gr/wp-content/uploads/2021/03/AccelerateTT_Invitation2203…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider