Στα ολλανδικά δικαστήρια συνεχίζεται η διαμάχη Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης με τη Ηeineken – Τι απαντά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ολλανδικά δικαστήρια συνεχίζεται η διαμάχη Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης με τη Ηeineken – Τι απαντά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Με απόφασή του το Εφετείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει την αγωγή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, η οποία στρέφεται τόσο κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και της μητρικής εταιρείας, Heineken.

Δεκτό έκανε με απόφασή του το Εφετείο του Άμστερνταμ το αίτημα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης να συζητηθεί η αγωγή της στα ολλανδικά δικαστήρια για τη διεκδίκηση καταβολής αποζημίωσης από τον όμιλο Heineken, με την εταιρεία να κάνει λόγο για δικαίωση. Από την πλευρά της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας στην Ελλάδα, τονίζει πως η απόφαση αφορά στη διαδικασία και όχι στην ουσία της υπόθεσης ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορά σε προσφυγή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης το 2017, με την οποία καταγγέλλει αθέμιτες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Παράλληλα υποστήριζε ότι η υπόθεση πρέπει να συζητηθεί στην Ολλανδία, όπου έχει την έδρα της η Heineken, καθώς όπως επεσήμανε οι δραστηριότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας βρισκόταν υπό την καθοδήγηση και εις γνώση της μητρικής εταιρίας.

Με την πρόσφατη απόφασή του λοιπόν το Εφετείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει τη σχετική αγωγή, ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία στρέφεται τόσο κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αλλά και της μητρικής εταιρίας «Heineken». Σημειώνεται πως απόφαση εκδόθηκε έπειτα από έφεση που είχε κατέθεσε η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατά της πρωτόδικης απόφασης σύμφωνα με την οποία ολλανδική Δικαιοσύνη ήταν αναρμόδια για να κρίνει ενδεχόμενες αθέμιτες πρακτικές της.

Η ΖΜΘ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για δικαίωση με τον Δημήτρη Κρις, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας να δηλώνει ότι «η προσπάθεια της Heineken να αποστασιοποιηθεί από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, της ελληνικής εταιρείας παραγωγής της, απέτυχε». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην Ελλάδα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική της Heineken «εφάρμοσε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική που προσπάθησε να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της» από την ελληνική αγορά μπύρας. «Δεδομένης της διάρκειας και του εύρους της ανωτέρω παραβατικής συμπεριφοράς, η υπόθεση μπορεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ολλανδία, αφού η απόφαση της ΕΠ.ΑΝΤ. αφήνει περιθώριο για την έγερση αξιώσεων εναντίον της ολλανδικής εταιρίας και από άλλες Ζυθοποιίες» τονίζει ο κ. Κρις.

Η απάντηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας

Από την πλευρά τους, Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επισημαίνουν πως έχουν ενημερωθεί για την απόφαση του Εφετείου του Άμστερνταμ και προσθέτουν πως βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης των επόμενων κινήσεών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

Τονίζουν παράλληλα ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στη διαδικασία και όχι στην ουσία της υπόθεσης, καθώς το μόνο που έγινε είναι να καθοριστεί το κατά πόσο οι Ολλανδικές Δικαστικές Αρχές έχουν ή όχι δικαιοδοσία να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς της ΖΜΘ εναντίον της Heineken και της ΑΖ. «Η απόφαση δεν έχει απολύτως καμία επίδραση επί της ουσίας των ισχυρισμών της ΖΜΘ» όπως τονίζουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider