Την ανιούσα έχουν πάρει οι εκπομπές CO2 καθώς ανακάμπτει η επιχειρηματική δραστηριότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την ανιούσα έχουν πάρει οι εκπομπές CO2 καθώς ανακάμπτει η επιχειρηματική δραστηριότητα

Οι περιορισμοί κατά της εξάπλωσης της πανδημίας το 2020 προκάλεσαν τη μεγαλύτερη απόλυτη μείωση της ρύπανσης από διοξείδιο του άνθρακα από τη χρήση ενέργειας που καταγράφτηκε μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως, τελικά, αυτό δεν κράτησε για πολύ καθώς η χαλάρωση των lockdown και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησαν σε αύξηση των εκπομπών καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, το Δεκέμβριο, οι παγκόσμιες εκπομπές ήταν 2% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Οι εκπομπές από την ενέργεια μειώθηκαν κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, ή 5,8% το 2020, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μια τέτοια πτώση είναι πρωτόγνωρη και αδρομερώς ισοδυναμεί με τη μείωση του συνολικού μεριδίου των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον παγκόσμιο χάρτη των εκπομπών CO2, αναφέρει ο Οργανισμός.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ σημείωσαν μείωση των εκπομπών κατά 10%, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που σημείωσε αύξηση των εκπομπών, κατά 0,8% σε ετήσια βάση. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης σημειώθηκε προς το τέλος του έτους με τις εκπομπές να είναι κατά 7% υψηλότερες το Δεκέμβριο του 2020 από ό, τι το Δεκέμβριο του 2019.

Ο τομέας όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών ήταν οι μεταφορές, καθώς επιβλήθηκαν τηλε-εργασία, καραντίνες και περιορισμός μετακινήσεων και ταξιδιών. Η μείωση της χρήσης πετρελαίου συνέβαλε περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού όγκου, με το 50% να προέρχεται από οδική κυκλοφορία και άλλο 35% από ακινητοποιημένα αεροπλάνα.

Ωστόσο, κάποια αισιόδοξα μηνύματα ήρθαν από το χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο κατέγραψε ρεκόρ αντιπροσωπεύοντας το 20% του μίγματος των παγκόσμιων πηγών ενέργειας για πρώτη φορά ενώ σημαντική αύξηση πωλήσεων κατέγραψαν και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider