Αττική: Αποκατάσταση σήμερα και των τελευταίων γενικευμένων βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αττική: Αποκατάσταση σήμερα και των τελευταίων γενικευμένων βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Εντός της ημέρας αναμένεται να έχουν επιδιορθωθεί από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και οι τελευταίες βλάβες στις γραμμές μέσης τάσης στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας από την κακοκαιρία. Έτσι, θα αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος στη συντριπτική πλειονότητα των περίπου 3.500 νοικοκυριών που έως και χθες το βράδυ δεν είχαν ρεύμα, καθώς ηλεκτροδοτούνται από τις συγκεκριμένες γραμμές.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα νοικοκυριά αυτά εντοπίζονται στις περιοχές στις περιοχές Εκάλη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο. Πέραν όμως από την επανηλεκτροδότηση όλων των γραμμών μέσης τάσης, που θα δώσουν τέλος στις γενικευμένες βλάβες, είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπάρχουν ζημιές σε καλώδια χαμηλής τάσης, από τα οποία προέρχονται προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επιμέρους οικοδομικά τετράγωνα ή και μεμονωμένες κατοικίες-επιχειρήσεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πόσες μπορεί να είναι αυτές οι περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο Διαχειριστής ζητά να επικοινωνήσουν άμεσα με τις υπηρεσίες του οι καταναλωτές στις πληγείσες περιοχές που συνεχίζουν να μην έχουν ρεύμα, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο τοπικής βλάβης σε επίπεδο χαμηλής τάσης ή ακόμη και παροχής.

Όσον αφορά την έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίσει τους δικαιούχους από τις παροχές που επηρεάστηκαν από τις βλάβες σε γραμμές μέσης ή χαμηλής τάσης, των τελευταίων 24ώρων. Στους λογαριασμούς των πληγέντων θα αφαιρεθεί η Χρέωση Δικτύου Διανομής για τον Φεβρουάριο, ένα ποσό που εκτιμάται περίπου στο 10% του ύψους ενός μέσου διμηνιαίου λογαριασμού.

Με δεδομένο ότι η Χρέωση Δικτύου Διανομής ανήκει στις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή στις επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται σε όλους τους λογαριασμούς ανεξαρτήτως προμηθευτή, θα εφαρμοσθεί σε όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως της εταιρείας από την οποία προμηθεύονται ρεύμα. Έτσι, η έκπτωσης θα εμφανισθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης κάθε προμηθευτή.

Την ίδια στιγμή, σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τη μερική ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί κανονικά. Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τη ΔΕΗ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στη συμμετοχή 4-5 σχημάτων.

Εκτιμάται ότι στους διεκδικητές θα κυριαρχούν τα fund, με κίνητρο το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), το οποίο έχει ορισθεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την τρέχουσα τετραετία, καθώς και το εγγυημένο ετήσιο έσοδο. Μικρότερη αριθμητικά αναμένεται να είναι οι Ευρωπαίοι διαχειριστές συστημάτων διανομής ενέργειας, που θα δώσουν το «παρών» στη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider