Πώς θα λειτουργούν από τη Δευτέρα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργούν από τη Δευτέρα καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Σε τέσσερα επίπεδα (επιτήρησης, αυξημένου κινδύνου, πολύ αυξημένου κινδύνου και μητροπολιτικών περιοχών)ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κάθε περιοχή, χωρίζεται ολόκληρη η χώρα, με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ στο ΦΕΚ.

Έτσι, η λειτουργία της αγοράς για το διάστημα από Σάββατο 6 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή.

Αναλυτικά όσον αφορά το λιανεμπόριο, στις μητροπολιτικές περιοχές (Αττική, η Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική)τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με click away ενώ θα είναι ανοιχτά μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από τις 7 το πρωί έως 8 το βράδυ. Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά. Το Σάββατο θα είναι ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα επίσης θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όπως και των κομμωτηρίων, αναστέλλεται. Σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνοι, βενζινάδικα και καταστήματα τροφίμων θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (δηλαδή στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο) εξακολουθεί να ισχύει και το click inside στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία. Τέλος στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κατηγορία επιτήρησης, η λειτουργία της αγοράς συνεχίζεται κανονικά.

Τι θα πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ, επανέρχεται η απαγόρευση συγκεκριμένων προϊόντων (βιομηχανικών ειδών) στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου καθώς και στις μητροπολιτικές περιοχές. Οι ηλεκτρονικές αγορές ωστόσο θα επιτρέπονται, ενώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική οι αγορές των προϊόντων αυτών θα μπορούν να γίνονται και με click away.

Το ωράριο στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα ενώ στις μητροπολιτικές περιοχές θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με εξαίρεση το Σάββατο που θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά τα καταστήματα τροφίμων (super market) στις μητροπολιτικές περιοχές και τις πολύ αυξημένου κινδύνου, απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο ή το click away, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ 47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,

στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.](ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16), του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων/ΚΑΔ 47.61

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65

ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

Σημειώνεται πως στις περιοχές αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων ισχύει μόνο για τα παιχνίδια.

Κανονικά take away και delivery

Τα καταστήματα εστίασης παραμένουν κλειστά, με τις υπηρεσίες take away και delivery ωστόσο να επιτρέπονται όπως και το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών και χωρίς την παραμονή πελατών στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider