Τρίμηνη κρατική επιδότηση των τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρίμηνη κρατική επιδότηση των τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πλήρης επιβεβαίωση του insider.gr για «σκαλοπάτι» τρίμηνης επιδότησης των τόκων των μΜε που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Στο 100% η κρατική επιδότηση των τόκων για το διάστημα 1/1 – 31/3/2021. Διασταλτική εφαρμογή του μέτρου και για μεγάλες επιχειρήσεις του Τουρισμού, θέλουν οι τράπεζες.

Σε τρίμηνη επιδότηση των τόκων των δανείων όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημική κρίση, θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση αναλαμβάνει μία ακόμη πρωτοβουλία - «προπομπό» του προγράμματος «Γέφυρα 2» που θα ακολουθήσει - για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για την επιδότηση των τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021, η οποία ανακοινώθηκε χθες στους τραπεζίτες στη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας σύσκεψης με το αρμόδιο επιτελείο της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της ρευστότητας στην Οικονομία. Η σχετική ΚΥΑ έχει αρχίσει να γράφεται και το νέο μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις ερχόμενες ημέρες για να ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2021.

Η κρατική επιδότηση των τόκων των υφιστάμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ανέρχεται στο 100% αυτών. Το κριτήριο για τη λήψη της επιδότησης θα είναι η μείωση του τζίρου της επιχείρησης κατά 20% (το ποσοστό έχει μικρή πιθανότητα να διαφοροποιηθεί π.χ. στο 25%) το 2020 σε σχέση με το 2019.

Την επιδότηση των τόκων θα μπορούν να λάβουν, κατόπιν υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης (Πληροφοριακά Συστήματα Κρατικών Ενισχύσεων) όλες οι πληττόμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 250 άτομα), με μόνη προϋπόθεση οι συνολικές Covid – επιδοτήσεις που έχουν λάβει να μην ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες πρόκειται να ζητήσουν διασταλτική εφαρμογή του μέτρου για τον κλάδο του Τουρισμού, ζητώντας η τρίμηνη κρατική επιδότηση των τόκων να αφορά όχι μόνο καταλύματα, αλλά και μεγάλες τουριστικές μονάδες.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται και το νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τις μικρές επιχειρήσεις. Θα αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000 ευρώ και θα χορηγεί δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ, με εγγύηση του Δημοσίου στο 90% και κάλυψη (όριο ζημιάς) έως του 50% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Η διεύρυνση της ομπρέλας στήριξης προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να κορυφωθεί με το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», την τελική διαμόρφωση του οποίου θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Στόχος είναι το πρόγραμμα να ισχύσει από τον Απρίλιο και να καλύψει με κρατική επιδότηση 9 ή 12 μηνών (πιθανότερο κρίνεται να εγκριθεί το εννεάμηνο) επιχειρηματικά δάνεια ενήμερα, μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα.

Ολόκληρη την υπό διαπραγμάτευση πρόταση για το «Γέφυρα 2» παρουσίασε το insider.gr.

To πρόγραμμα έχει συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 948 εκατ. ευρώ και προβλέπει περίμετρο 222.327 δανειοληπτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider