Έντονη ανησυχία από τo BGC για την επιβάρυνση της φορολογίας στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών - Επιστολή στον πρωθυπουργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη ανησυχία από τo BGC για την επιβάρυνση της φορολογίας στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών - Επιστολή στον πρωθυπουργό

Βαθύτατη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση της φορολόγησης επί των κερδών των τυχερών παιγνίων εκφράζει με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και προς τα αρμόδια στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου το Betting and Gaming Council - BGC. Εκτιμά πως το μέτρο οδηγεί σε παραβίαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και πως μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή των εσόδων, με επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην επιστολή που υπογράφει ο κ. Pierre Tournier, Διεθνής Διευθυντής της BGC, το «εξαιρετικά ανησυχητικό» αυτό γεγονός μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και στέλνει ένα λάθος μήνυμα σχετικά με την σταθερότητα του φορολογικού περιβάλλοντος. Επίσης υπονομεύει τη μάχη καταπολέμησης του παράνομου τζόγου.

Το BGC

Αναλυτικά, στην επιστολή επισημαίνεται πως το BGC είναι μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία των τυχερών παιγνίων, συμπεριλαμβανομένων των επίγειων και online Καζίνο, αλλά και των προμηθευτών τους. Μετέχουν σχεδόν 100 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως αδειοδοτημένους και εισηγμένους σε χρηματιστηριακές αγορές παρόχους στοιχημάτων και τους σχετικούς παρόχους λογισμικού. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «πολλά από τα μέλη λειτουργούν επί του παρόντος υπό το προσωρινό καθεστώς και / ή βρίσκονται στη διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια στην Ελλάδα. Επίσης, μερικά από τα μέλη θα λειτουργούν υπό το επερχόμενο καθεστώς ως προμηθευτές».

H επιστολή

Το BGC θεωρεί «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι «ενώ ξεκινά ένα νέο καθεστώς μόνιμων αδειών (επιβάλλοντας τα πιο απαγορευτικά τέλη αδειοδότησης και έναν από τους υψηλότερους φόρους τυχερών παιχνιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη), η κυβέρνηση προτείνει μια δραματική αλλαγή της τελευταίας στιγμής που θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και που υπονομεύει σαφώς την εμπιστοσύνη που έχουν οι αιτούντες στην κυβέρνηση».

Επισημαίνεται επίσης στην επιστολή πως συνιστά αδικία η τροποποίηση των οικονομικών συνθηκών «υπό τις οποίες θα λειτουργούν, ενώ έχουν ήδη καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά» των εταιρειών του κλάδου. Επιπλέον στέλνει ένα «λάθος μήνυμα σχετικά με την αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος σε όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν και να υποβάλουν αίτηση αδειοδότησης στην Ελλάδα στο μέλλον».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «καταλαβαίνουμε ότι τα έσοδα που θα αντληθούν από τον νέο φόρο επί των κερδών δεν προορίζονται για τον Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης, αλλά θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικούς φορείς (π.χ. αθλητικούς συλλόγους)». Ωστόσο αναφέρεται πως «η προκαταρκτική μας εκτίμηση είναι ότι τούτο θα εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις και θα μπορούσε ενδεχομένως να αμφισβητηθεί ενώπιον της ελληνικής αρχής Ανταγωνισμού, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επίσης επισημαίνεται πως «σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τα έσοδα που προέρχονται από παράνομες ενισχύσεις πρέπει να επιστρέφονται εξ ολοκλήρου».

Το BGC στην επιστολή αποτιμά συνολικά, πως η ρύθμιση έχει τουλάχιστον τρεις σημαντικές συνέπειες τις οποίες και παραθέτει:

1.Ο νέος φόρος επί των κερδών αναπόφευκτα θα υπονομεύσει τη μάχη καταπολέμησης του παράνομου τζόγου, ωθώντας τους πελάτες «στην αγκαλιά των μη αδειοδοτημένων φορέων που προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα».

2. Τα έσοδα που προέρχονται από τον φόρο τυχερών παιχνιδιών «θα παγώσουν και πιθανώς θα μειωθούν».

3. Μακροπρόθεσμα, εάν το μέτρο κριθεί παράνομο, τούτο «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά δεδομένα της ελληνικής κυβέρνησης».

«Κατά την άποψή μας, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων από τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, θα πρέπει αντ 'αυτού να καταστήσει προτεραιότητα την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου», αναφέρεται στην επιστολή. Επισημαίνεται πως προς το σκοπό αυτό «θα πρέπει πρωτίστως να συνεχίσει τις προσπάθειές ώστε να καταστήσει την αγορά πιο ελκυστική (π.χ. με διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των ρυθμιζόμενων προϊόντων) όπως έκανε με την έγκριση ενός νέου κανονιστικού καθεστώτος το 2019».

Αναφέρεται πως «η ρύθμιση των παιχνιδιών RNG ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά και πως ο ρυθμιστής θα πρέπει επίσης «να έχει τα απαραίτητα μέσα και τις εξουσίες για την έγκαιρη και σε τακτικό χρόνο χορήγηση αδειών» αλλά και για «να κινεί διαδικασίες εναντίον φορέων εκμετάλλευσης που συνεχίζουν να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε Έλληνες πελάτες χωρίς άδεια».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider