Αγωνία στο λιανεμπόριο ενόψει των ανακοινώσεων – Γιατί προβληματίζει το «click away»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνία στο λιανεμπόριο ενόψει των ανακοινώσεων – Γιατί προβληματίζει το «click away»

Το σενάριο για άνοιγμα του λιανεμπορίου άμεσα, απομακρύνθηκε μετά και τη χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία άναψε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία, προς το παρόν, μόνο κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων.

Ο εμπορικός κόσμος περιμένει μεν το πρωί της Παρασκευής, τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον οδικό χάρτη μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ωστόσο οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές σχετικά με τι το τι θα ανοίξει άμεσα.

«Σεβόμαστε πρωτίστως τις απόψεις των ειδικών και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων» τονίζει στο insider.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης. «Δεν ρισκάρουμε ανθρώπινες ζωές, ωστόσο πιστεύουμε ότι με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσα στα καταστήματά μας μπορούμε να λειτουργήσουμε» προσθέτει.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, ανησυχεί ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων ενδέχεται να έχουμε εικόνες τύπου Ηarrods, με συνωστισμό από κόσμο που θα σπεύσει να ψωνίσει, στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της χώρας. Άλλωστε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε την Πέμπτη ότι οι εικόνες από το Λονδίνο και το Παρίσι όπου άνοιξαν τα καταστήματα, ήταν «καμπανάκι» σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί αντίστοιχα στη χώρα μας. Έτσι επιδίωξη της κυβέρνησης σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες μέρες, ήταν να δοθεί μία προτεραιότητα στις επιχειρήσεις με μικρή κινητικότητα.

Ο κίνδυνος να χαθεί ο τζίρος των Χριστουγέννων που για τις επιχειρήσεις θα αποτελούσε «ανάσα» ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη χρονιά, είναι ορατός και το «στοίχημα» πλέον είναι αν οι έμποροι θα καταφέρουν έως τις γιορτές να σώσουν έστω ένα μέρος του.

Η λύση «click away»

Στο τραπέζι μπήκε εκ νέου η εφαρμογή της μεθόδου click away, δηλαδή παραγγελία του καταναλωτή μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου και στη συνέχεια παραλαβή της από το κατάστημα.

Το click away, για τις μεγάλες αλυσίδες αποτελεί λύση προκειμένου να αποφορτιστούν τα e-shop τους από τον τεράστιο όγκο των παραγγελιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή φτάνουν με τεράστιες καθυστερήσεις στους καταναλωτές.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς στο σύνολο της αγοράς, εκείνες που έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν ξεπερνούν το 20%. Ακόμη όμως και να γίνονται οι παραγγελίες τηλεφωνικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο e-shop, οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε αρκετό προσωπικό, ούτε τους χώρoυς προκειμένου να εξυπηρετούν τους καταναλωτές που θα πηγαίνουν να παραλάβουν τις παραγγελίες τους.

Εάν λοιπόν το click away επιλεγεί ως ο μοναδικός τρόπος ώστε να λειτουργήσουν τα καταστήματα το επόμενο διάστημα και δεν εφαρμοστεί παράλληλα με το άνοιγμα της αγοράς, ως μία επιπλέον λύση δηλαδή, οι έμποροι υπογραμμίζουν ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Θα υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που με κάποιον τρόπο θα δουλεύουν και άλλες που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικες αγορές μετ' εμποδίων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider