«Ομπρέλα προστασίας» στους Διοικούντες της ΕΒΖ παρέχει τροπολογία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ομπρέλα προστασίας» στους Διοικούντες της ΕΒΖ παρέχει τροπολογία
Η τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης αποσκοπεί στην υποβοήθηση της προσπάθειας εξυγίανσης της εταιρείας.

Τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης στη Βουλή διασφαλίζει όσους διετέλεσαν ή διατελούν Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για πράξεις ή παραλείψεις, όπως η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατατέθηκε προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας, κατόπιν συμφωνίας, για τη διευθέτηση των χρεών της, με τη βασική πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η αίτηση αυτή συζητήθηκε στις 22.7.2019 και στις 24.2.2020 εκδόθηκε η υπ' αρ. 2200/2020 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία δέχθηκε την αίτηση και επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης της εταιρείας. Με βάση τα προβλεπόμενα στη συμφωνία εξυγίανσης επισημαίνεται ότι επιτεύχθηκε συμφωνία εκμίσθωσης των δύο παραγωγικών μονάδων της ΕΒΖ στο Πλατύ και στις Σέρρες σε ιδιώτη επενδυτή, σηματοδοτώντας τη διασφάλιση της διατήρησης της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Πού αποσκοπεί η τροπολογία

Η τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης αποσκοπεί στην υποβοήθηση της προσπάθειας εξυγίανσης της εταιρείας, καθώς και του έργου των διοικούντων της, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί ατομικές βεβαιώσεις χρεών και ποινικές διώξεις για σχετικές οφειλές της εταιρείας προς το Δημόσιο και απειλούνται με νέες, ώστε, χωρίς τους νομικούς κινδύνους που συνεπάγεται η σώρευση οφειλών, να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις, τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται ρητά σε αυτή μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη μεταβίβαση και του τελευταίου περιουσιακού στοιχείου του μεταβιβαζόμενου ενεργητικού στα προβλεπόμενα στη συμφωνία Οχήματα Ειδικού Σκοπού (5Ρν's).

Έτσι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία θα «καταστεί δυνατή η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς 103 εργαζομένων της επιχείρησης σε φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4587/2018».

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στην προστασία των διοικούντων από τυχόν ποινικής, αστικής και διοικητικής φύσης ευθύνες, αφού η διοίκηση της εταιρείας έχει ενεργήσει χωρίς πρόθεση βλάβης των συμφερόντων του Δημοσίου ή των εργαζομένων της επιχείρησης.

«Οποιεσδήποτε οφειλές έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, και σε κάθε περίπτωση μετά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης στο δικαστήριο, και όσες τυχόν προκύψουν μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δεν προέρχονται από την ανάληψη νέων υποχρεώσεων εκ μέρους της εταιρείας και των διοικούντων, καθώς η εταιρεία δεν έχει πλέον παραγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται για οφειλές που γεννώνται προς το προσωπικό που συνεχίζει να απασχολείται έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς του, αλλά και από τα περιουσιακά της στοιχεία, εωσότου αυτά μεταβιβασθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στη συμφωνία εξυγίανσης. Οι οφειλές αυτές είναι απόρροια της δεδομένης οικονομικής αδυναμίας στην οποία είχε προ πολλού περιέλθει η εταιρεία, και η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί εκτός του πλαισίου της συμφωνίας εξυγίανσης, καθώς δεν άπτεται της διακριτικής ευχέρειας των τελευταίων διοικήσεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 4

Ζητήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.

Στο άρθρο 44 του ν. 4587/2018 (Α' 218) προστίθεται παρ.4, η οποία έχει ως εξής: «4. Από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο και εφεξής και μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία συμφωνία, τα πρόσωπα της παρ. 1 δεν έχουν υπαιτιότητα για πράξεις ή παραλείψεις, όπως πράξεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, πλην της ευθύνης τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή παραλείψεις από δόλο ή βαρεία αμέλεια, και δεν υπέχουν καμία προσωπική ή αλληλέγγυα ποινική, αστική ή διοικητική ευθύνη για τις πράξεις ή παραλείψεις της παρ. 1 και νια όσες υποχρεώσεις γεννώνται στο διάστημα αυτό, οποτεδήποτε κι αν βεβαιωθούν αυτές συμπεριλαμβανομένων και τυχόν αξιώσεων από αποζημιώσεις απόλυσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην οικεία συμφωνία εξ υπαιτιότητας ή ολιγωρίας των προσώπων της παρ. 1, επέρχονται οι έννομες συνέπειες για την προσωπική ή αλληλέγγυα ευθύνη τους για τις πράξεις ή παραλείψεις της παρ. 1 αναδρομικά από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης και εντεύθεν. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τα πρόσωπα της παρ. 1 απαλλάσσονται οριστικά και από την αστική ευθύνη για τις οικείες οφειλές της Ε.Β.Ζ. Α.Ε.».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider