Σημάδια ανάκαμψης για την ιχθυοκαλλιέργεια

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημάδια ανάκαμψης για την ιχθυοκαλλιέργεια
Τον Ιούνιο η εικόνα της αγοράς ήταν ενθαρρυντική με ενδείξεις για επιστροφή σε «κανονικά» επίπεδα πωλήσεων.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται έπειτα από μία πολύ δύσκολη περίοδο που βίωσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου κατά τη διάρκεια του lockdown.

Καθίζηση του τζίρου, «πάγωμα» της εξαγωγικής δραστηριότητας και χιλιάδες ψάρια τα οποία παρέμεναν στους κλωβούς απούλητα, συνέθεταν την εικόνα που επικρατούσε στον κλάδο τους προηγούμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο διάστημα εμφάνισης κρουσμάτων κορονοϊού, η πτώση του τζίρου σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΟΠΥ, τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του κλάδου, άγγιξε το 40% κυρίως λόγω της παύσης των εμπορικών δραστηριοτήτων HORECA σε μεγάλες αγορές καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης στα κανάλια λιανεμπορίου.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς είχε επισημάνει στο insider.gr ότι «ειδικά κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οι εξαγωγές μας που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του κύκλου εργασιών μας μειώθηκαν κατακόρυφα, ειδικά σε αγορές-κλειδιά όπως η Ιταλία και η Ισπανία».

Αλλάζει η εικόνα

Η εικόνα στον κλάδο άρχισε να αλλάζει από τις αρχές Μαΐου με τις επιχειρήσεις να βλέπουν «μια μικρή ανάκαμψη στις αγορές με συνακόλουθη βελτίωση στις πωλήσεις», όπως επεσήμαναν στελέχη τους στο insider.gr.

Σύμφωνα με κύκλους του κλάδου, τον Ιούνιο που ακολούθησε, η εικόνα της αγοράς ήταν ενθαρρυντική με ενδείξεις για επιστροφή σε «κανονικά» επίπεδα πωλήσεων, ειδικά στον χώρο του λιανικού εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, ορόσημο αποτελεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, οπότε θα μπορούν να γίνουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις ειδικότερα για τον όγκο των εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές που έχουν ήδη ανοίξει και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στον κλάδο HORECA, ο οποίος παραμένει σε κατάσταση αβεβαιότητας.

Αναφορικά με τις εξαγωγές πάντως υπενθυμίζεται η αγορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει κλειστή.

Τι γίνεται με τα απούλητα ψάρια

Μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου αποτελούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τα ψάρια που παρέμεναν στους κλωβούς και αναπτύσσονταν, απαιτώντας φροντίδα αλλά και έξοδα για τις εταιρείες, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να διατίθενται στην αγορά.

Το ζήτημα όπως επισημαίνουν στο insider.gr πηγές της αγοράς συνεχίζει να υφίσταται, με τη διάθεση κυρίως των μεγάλων σε μέγεθος ψαριών, σαφώς όμως αμβλυμένο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες κατά τη διάρκεια του lockdown.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν παράλληλα ότι η δυσκολία διάθεσης της συγκεκριμένης κατηγορίας ψαριών έχει συμπιέσει τις τιμές τους και μάλιστα «υπάρχουν ενδείξεις» ότι η πίεση αυτή μεταφέρεται και στα υπόλοιπα ψάρια, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider