Ευρωπαϊκή Πίστη: Αισιοδοξία για καλά αποτελέσματα και το 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή Πίστη: Αισιοδοξία για καλά αποτελέσματα και το 2020
Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας, Στέφανος Βερζοβίτης δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι παρά τις δυσκολίες, σε ένα χρόνο από σήμερα θα παρουσιάσουμε για μια ακόμη χρονιά πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις».

Την αισιοδοξία της για την πορεία των επιδόσεων της Ευρωπαϊκής Πίστης για το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2019, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας Στέφανος Βερζοβίτης δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι παρά τις δυσκολίες, σε ένα χρόνο από σήμερα θα παρουσιάσουμε για μια ακόμη χρονιά πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις».

Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η παραγωγή σημείωσε άνοδο υψηλότερη του 10% σε σχέση με πέρυσι, με τον Μάρτιο να κινείται στις επιδόσεις του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Ο κύκλος εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών πλήττεται σχετικά λιγότερο από άλλους κλάδους της οικονομίας, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της αφορά επαναλαμβανόμενες εργασίες (οι νέες εργασίες θα επηρεαστούν πτωτικά, ανάλογα με τον χρόνο που θα διαρκέσει η πανδημία).

Μέχρι σήμερα οι επενδυτικές απώλειες στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και πρόκειται ουσιαστικά για μείωση των περυσινών κερδών χαρτοφυλακίου (γύρω στα 20 εκατ. ευρώ). Με δεδομένο μάλιστα ότι κάθε χρόνο από τη λειτουργία της εταιρείας προστίθενται σημαντικά πρόσθετα ποσά, η διοίκηση ευελπιστεί ότι στο τέλος της χρονιάς δεν θα παρατηρηθεί υποχώρηση στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Η διοίκηση επανέλαβε πως ο υψηλός δείκτης φερεγγυότητας (στο 167,6% έκλεισε το 2019) είναι σε θέση να προστατέψει την εταιρεία από κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού, ενώ το σύνολο των εργασιών της συνεχίζεται κανονικά.

Τα αποτελέσματα του 2019

Το 2019, αποτέλεσε για τον Όμιλο Ευρωπαϊκή Πίστη την καλύτερη του χρονιά σε λειτουργικό επίπεδο, με το θετικό πρόσημο να κυριαρχεί στις μεταβολές του συνόλου των οικονομικών μεγεθών.

Πιο συγκεκριμένα, το 2019, ο Όμιλος Ευρωπαϊκή Πίστη σημείωσε:

- Ισχυρή αύξηση 45,5% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 22,4 εκ. ευρώ., από 15,4 εκ. ευρώ το 2018.

- Αύξηση των συνολικών εσόδων του Ομίλου κατά 11,3%, στα 225,3 εκ. ευρώ.

- Τα εγγεγραμμένα (μικτά) ασφάλιστρα και συναφή έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,2% στα 212,4 εκ. ευρώ από 191,0 εκ. ευρώ το 2018, με τον κλάδο Ζωής να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (+28,7%).

- Αύξηση του Ενεργητικού κατά 12,2% στα 481,7 εκ. ευρώ, έναντι 429,4 εκ. ευρώ της χρήσης 2018.

- Σημαντική ισχυροποίηση των Ιδίων Κεφαλαίων κατά 21,8% στα 141,2 εκ. ευρώ, έναντι 115,9 εκ. ευρώ της 31/12/2018.

- Περαιτέρω ισχυροποίηση του Δείκτη Φερεγγυότητας (SCR) κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες σε 167,6% θωρακίζοντας ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της Εταιρίας και διασφαλίζοντας το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων της.

- Αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων κατά 5,9% στα 302,6 εκ. ευρώ, έναντι 285,7 εκ. ευρώ της προηγουμένης χρήσης.

- Αύξηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στα 382,1 εκ. ευρώ, έναντι 333,8 εκ. ευρώ στα τέλη του 2018.

- Αύξηση των αποζημιώσεων των ασφαλισμένων κατά 9,2% στα 102,2 εκ. ευρώ, έναντι 93,6 εκ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Ο Όμιλος, με βάση τα συνολικά ασφάλιστρα, κατέχει μερίδιο αγοράς 5,2%, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα δέκα τελευταία έτη, ενώ παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που του επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό, σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά και να καταβάλλει άμεσα τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες του.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη στις 28 Απριλίου 2020, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider