Γυρνούν την πλάτη στους νέους επαγγελματίες οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Μοιράσου το
Γυρνούν την πλάτη στους νέους επαγγελματίες οι τράπεζες
Κλειστή παραμένει η στρόφιγγα της ρευστότητας, με τις τράπεζες να απορρίπτουν ακόμη και αιτήσεις νέων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ερμητικά κλειστή παραμένει η «πόρτα» των τραπεζών για τους νέους επαγγελματίες που προσπαθούν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα την ώρα που η ελληνική οικονομία πασχίζει να ανακάμψει και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ο κανόνας στο τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι, δυστυχώς, η απόρριψη των αιτήσεων για χρηματοδότηση, ακόμη και όταν προέρχονται από νέους επιχειρηματίες με έξυπνες ιδέες και λευκό «πιστωτικό μητρώο». Η στρόφιγγα της τραπεζικής χρηματοδότησης δεν ανοίγει ούτε όταν οι υποψήφιοι δανειολήπτες έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ), εκπληρώνοντας μια σειρά από αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Καθώς, όσο βοηθητικά και αν είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, χρειάζεται ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης -και εδώ έγκειται ο ρόλος των τραπεζών.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική, όπως επιβεβαιώνει το παράδειγμα μιας 36χρονης επαγγελματία η οποία δραστηριοποιείται στον Πολιτισμό και, συγκεκριμένα στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μετά από πολυετή ανεργία, η εν λόγω επαγγελματίας -τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του insider.gr καθώς και ο πλήρης φάκελος- εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Προώθηση στην αυτοαπασχόληση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών» του ΟΑΕΔ το οποίο απευθύνεται σε ανέργους.

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει τη χρηματοδότηση με 12.000 ευρώ, τμηματικά, προκειμένου ο αιτών να κάνει έναρξη δραστηριότητας, να εξοπλίσει το γραφείο και να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου η νέα ατομική επιχείρηση να κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Το πρόγραμμα, όμως, δεν δίνει λύση σε ένα σοβαρό ζήτημα: τη ρευστότητα. Η πρώτη εκταμίευση γίνεται στον νέο επιχειρηματία αφού έχει δαπανήσει 4.000 ευρώ στα πρώτα έξοδα. Αυτό το χρηματοδοτικό κενό έρχονται να καλύψουν οι τράπεζες -τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, διαφορετική.

Στην προκειμένη περίπτωση, η νέα επαγγελματίας στράφηκε για χρηματοδότηση (8.000 ευρώ) αρχικά σε διεθνή οργανισμό μικροπιστώσεων που λειτουργεί στη χώρα μας προκειμένου να τύχει μιας πιο ευέλικτης και άμεσης απάντησης. Η αντιμετώπιση που είχε, ωστόσο, δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού η αίτηση απορρίφθηκε με την εξής αιτιολογία: «Η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη προοπτικές ανάπτυξης και υποστήριξης της δραστηριότητας από την έγκριση του ΟΑΕΔ. Η μικροχρηματοδότηση είναι μόνο συμπληρωματική και για τις ανάγκες της απορρόφησης του παραπάνω προγράμματος».

Στη συνέχεια, η νέα επιχειρηματίας απευθύνθηκε σε συστημική τράπεζα που διαθέτει ειδικό πρόγραμμα εγγυήσεων EaSI στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανταγωνιστικότητα και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) -ένα εξειδικευμένο δηλαδή προϊόν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι η αιτούσα, εκτός από λευκό «μητρώο» στον Τειρεσία, προσκόμισε εγγυητή (ελεύθερο επαγγελματία) με άριστη μακροχρόνια σχέση με την εν λόγω τράπεζα και λευκό Τειρεσία, επίσης. Επιπλέον, διαθέτει ακίνητη περιουσία το οποίο παρέχει ακόμη μεγαλύτερη εξασφάλιση στην πιστώτρια τράπεζα. Και πάλι, όμως, η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική: «Σας γνωρίζουμε ότι με βάση τα πιστοδοτικά κριτήρια και τον κανονισμό της Τράπεζάς μας δεν προκύπτει αποδεκτή πιστοληπτική διαβάθμιση της επιχείρησης».

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου δήλωσε ότι «το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που θα σηματοδοτήσουν τη συνέχιση της βιώσιμης ανάπτυξης στην χώρα μας». Είναι βέβαιο ότι ο κ. Χατζηνικολάου, αλλά και όλοι οι τραπεζίτες στο σύνολό τους, όταν διαβεβαιώνουν περί «αποκατάστασης της χρηματοδότησης» δεν αναφέρονται μόνο στις 10 κορυφαίες εταιρείες της χώρας -οι οποίες συνήθως καλύπτουν τις ανάγκες τους είτε με δανεισμό από το εξωτερικό είτε με έκδοση χαμηλότοκων ομολόγων.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται, σε αυτό το σημείο καμπής που βρίσκεται η χώρα, είναι πώς θα επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα εάν οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, εάν δεν χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες που δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα εν μέσω κρίσης αλλά έμειναν εδώ για να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Σταϊκούρας: Οι 7 πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας

23:33

Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

23:08

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

22:42

Παπαγαρυφάλλου: «Για την Alpha Bank μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας»

22:33

Από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας η πετρελαιοκηλίδα του Keystone

22:01

Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

21:39

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ

20:57

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

20:44

Attica Bank: Σύγκληση Έκτακτης ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ

20:31

Intracom: Οριακές ζημιές στο 9μηνο - Πάνω από 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

20:29

Υπό ανάκριση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες για υποψίες διαφθοράς - Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

20:26

Μητσοτάκης: Απαιτείται να βρούμε λύση για το πλαφόν στο αέριο - Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα

20:15

Γαλλία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

20:04

Η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Επιπλέον βοήθεια από Ουάσινγκτον για Κίεβο - Νέα όπλα από Ιράν σε Κρεμλίνο

20:00

Ποιος κρατάει το «μαγικό ραβδί» της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

19:56

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

19:51

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Αρναούτης 

19:44

Κοντόπουλος: Στόχος μας να καταστήσουμε το ΧΑ ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα

19:34

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική - Έξι συλλήψεις, 15 προσαγωγές

19:33

Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

19:26

Ζαββός: Οι 3 στόχοι για το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια – Επείγει η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς

19:15

Ιταλία: Έφτασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα γρίπης - «Εμβολιάστε τα παιδιά» προτρέπουν οι παιδίατροι

19:04

Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:50

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΥΠΑ και Huawei

18:36

«Αυλαία» σήμερα στη Νέα Υόρκη για το 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum

18:35

Ο Πούτιν απειλεί με μείωση της παραγωγής πετρελαίου «αν κριθεί απαραίτητο»

18:29

Στο Λονδίνο αύριο ο ΥΠΟΙΚ για το Χριστουγεννιάτικο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

18:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

18:17

ΗΠΑ: Στην «αρένα» των fintech εισέρχεται και η Walmart, μέσω νέας startup

18:15

Revoil: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης