Επιχειρήσεις | Διεθνή
07-09-2019 | 10:15

Αυτά είναι τα 5 πιο ακριβά προγράμματα της NASA

Μοιράσου το
Αυτά είναι τα 5 πιο ακριβά προγράμματα της NASA

Η εξερεύνηση του Άρη είναι ο νέος μεγάλος στόχος της NASA.

Η NASA, η Εθνική Διοίκηση Αστροναυτών και Διαστήματος των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1958, ως αντικαταστάτης της NACA. Σήμερα η NASA έχει έναν ετήσιο προϋπολογισμό περί τα 22 δισ. δολάρια και πολύ ενεργή παρουσία στο διάστημα.

Η εξερεύνηση του Άρη, πλέον, είναι ο νέος στόχος του οργανισμού, την ώρα που συνεχίζει δυναμικά και τις έρευνες σε όλες τις γνωστές... και άγνωστες πτυχές του διαστήματος.

Το TheRichest συγκέντρωσε τα 5 πιο ακριβά προγράμματα από την ίδρυσή της:

Το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου της NASA είναι μακράν το ακριβότερο διαστημικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ. Η κάθε αποστολή κόστισε περί τα 1,6 δισ. δολάρια και διήρκησε από το 1977 μέχρι το 2011, με συνολικά 135 αποστολές.

Δυστυχώς δύο απο αυτές κατέληξαν σε τραγωδία με αποτέλεσμα το θάνατο 14 αστροναυτών. 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) είναι αφιερωμένος στην έρευνα και... αιωρείται περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη Γη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1998, ενώ από το 2000 μέχρι και σήμερα, έχει συνέχεια «επισκέπτες» Αμερικανούς και Ρώσους ειδικούς.

Οι ερευνητές μπορούν να περάσουν μέχρι και 6 μήνες μέσα στο σταθμό, ανά αποστολή. 

Το διαστημικό πρόγραμμα Apollo ξεκίνησε το 1961 από τη NASA, υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Κένεντι, με σκοπό την αποστολή ανθρώπου στο φεγγάρι. Αυτό έγινε πραγματικότητα το 1969, με την αποστολή του Apollo 11, όταν οι αστροναύτες Μπαζ Άλντριν και ο Νιλ Άρμστρονγκ έκαναν... ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα. 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε μέχρι το 1975 και κόστισε συνολικά 25,4 δισ. δολάρια. 

Το GPS είναι ένα δορυφορικό εργαλείο κατεύθυνσης, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δουν την τοποθεσία της επιλογής τους, οποιαδήποτε στιγμή και σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αν και η NASA είχε σημαντικό ρόλο, στη δημιουργία και την «τοποθέτησή» του στο διάστημα.

Η NASA αυτή τη στιγμή δουλεύει πάνω σε ένα νέο σύστημα GPS για να το χρησιμοποιούν οι αστροναύτες της κατά τη διάρκεια - μελλοντικών - αποστολών στη Σελήνη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο, James Webb, είναι ένα από τα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα εργαλεία. Το τηλεσκόπιο είχε προγραμματιστεί να «ταξιδέψει» στο διάστημα το 2007, όμως μια σειρά από τεχνικά και οικονομικά προβλήματα το καθυστέρησαν.

Πλέον, το τηλεσκόπιο αναμένεται να «ταξιδέψει» με έναν πύραυλο Ariane 5 το Μάρτιο του 2021. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.