Μάχη για το ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό - Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη για το ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό - Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Μάχη για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στις ξένες αγορές, δίνουν οι ελληνικές αρχές.

Προ ημερών ανατέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στο εργαστήριο γαλακτοκομίας του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η δημιουργία φακέλου υποβολής αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης - Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Θα αφορά όλα τα είδη ελληνικού γιαουρτιού, από όλα τα είδη ελληνικού γάλακτος και αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη για το Ελληνικό Γιαούρτι.

«Στόχος της κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ» σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «είναι η προστασία του από προσπάθειες απομίμησης, που παρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή «Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών» και συμπληρώνει πως «η καταχώριση του ελληνικού γιαουρτιού στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ, θα συνεισφέρει στη δυναμική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης του προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακρά παράδοση και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων

Η αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος, θα ενισχύσει την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα τους κλάδους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του.

Με μερίδιο της τάξης του 7% η Ελλάδα τοποθετείται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές γιαουρτιού. Οι εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα έχουν τριπλασιασθεί την οκταετία 2009 - 2017.

Το διάστημα αυτό η ζήτηση από την Ιταλία αυξήθηκε κατά 646% και πλέον η γείτονα αποτελεί τον βασικό προορισμό του ελληνικού γιαουρτιού (42% των εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος καταλήγουν εκεί).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εξάγεται το 22% του ελληνικού γιαουρτιού, στην Αυστρία το 6%, ενώ υπάρχουν και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτή της Νορβηγίας.

ΔΕΛΤΑ

Την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και τη βελτίωση των εξαγωγών θέτει η ΔΕΛΤΑ ως στόχο μέσω της τοποθέτησης ήδη από τα μέσα του περασμένου Μαΐου στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων του νέου γιαουρτιού με το σήμα «ΔΕΛΤΑ Διπλοστραγγιστό». Σημειώνεται ότι η ΔΕΛΤΑ κατέχει τη δεύτερη θέση σε μερίδια αγοράς με βάση την αξία (17%) και την τρίτη θέση (15%) με βάση τον όγκο στην κατηγορία του γιαουρτιού. Ειδικά το στραγγιστό γιαούρτι, κατηγορία στην οποία ανήκει και το νέο προϊόν, αποτελεί το 63% του όγκου της συνολικής αγοράς γιαουρτιού στην Ελλάδα και το 57% της αξίας της.

ΜΕΒΓΑΛ

Νέα επένδυση, συνολικού ύψους 5,3 εκατ ευρώ, στο κλάδο του γιαουρτιού πραγματοποίησε η Μεβγάλ. Η εταιρεία στοχεύει σε τριπλασιασμό των πωλήσεών του σε βάθος τριετίας, από 2,8% που είναι σήμερα.

Για το 2018 η εταρεία προβλέπει αυξημένες πωλήσεις κατά 12,8% και λειτουργικά κέρδη στα 9,5 εκατ. ευρώ από 8,1 εκατ. ευρώ το 2017.

Σημειώνεται ότι η Μεβγάλ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και η πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην καρδιά της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος, στη Μακεδονία, όπου παράγεται το 67% του φρέσκου γάλακτος της Ελλάδας και εισκομίζει σταθερά πρώτη ύλη από 700 φάρμες της ευρύτερης περιοχής.

Έχει παρουσία σε 36 χώρες και το συνολικό μερίδιο αγοράς της ανέρχεται στο 18,7% για το σύνολο των γαλακτομικών προϊόντων που εξάγει. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση στο Ισραήλ με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο γιαούρτι.

Κρι Κρι

Με ρυθμό ανάπτυξης 40% «τρέχουν» οι εξαγωγές της βιομηχανίας γάλακτος Κρι Κρι, η οποία στο α’ τρίμηνο του 2018, παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 18,60 εκατ. έναντι 14,63 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 27,1%.

Τα EBITDA ανήλθαν σε €2,89 εκατ. έναντι €2,22 εκατ. το 2017, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €2,17 εκατ., έναντι 1,55 εκ. το 2017, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε 1,57 εκατ., έναντι €1,14 εκατ. το 2017.

Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις της Κρι Κρι εμφανίζουν αύξηση 17,6%. Καθοριστικά εκτιμάται ότι συνέβαλε στην επίδοση αυτή το πρόσφατο επαναλανσάρισμα της σειράς στραγγιστών γιαουρτιών με νέο brand «Στραγγιστό & Αγαπημένο», το οποίο συνοδεύτηκε από έντονη επικοινωνία. Παράλληλα, ενισχύθηκε η θέση της Κρι Κρι σε προϊοντικές κατηγορίες, με ιδιαίτερη δυναμική, όπως είναι αυτές των παιδικών και των λειτουργικών γιαουρτιών. Πλέον, το μερίδιο σε όγκο της Κρι Κρι αυξήθηκε σε 15,4%, στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018, και συνεχίζει να βρίσκεται στη 2η θέση της κατάταξης.

Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη, με αύξηση που αγγίζει το 40% (+39,8%). Οι υφιστάμενες κύριες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ νέες αγορές, όπως της Ιρλανδίας, συνεισφέρουν επικουρικά στην ανάπτυξη των πωλήσεων.

ΦΑΓΕ

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ύστερα από αρκετά χρόνια πρωτικής τάσης, ενώ αντίθετα μείωση τζίρου κατέγραψε η γαλακτοβιομηχανία στην αμερικανική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία, το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 147,1 εκατ. δολ., καταγράφοντας μείωση 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η κάμψη αποδίδεται από την ίδια την εταιρεία στη μείωση των πωλήσεων σε αξία κατά 12,7% στις ΗΠΑ, ενώ αντιθέτως αύξηση κατέγραψε η αξία πωλήσεων στην Ελλάδα (κατά 4,4%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (κατά 10%) και στην Ιταλία (κατά 0,7%). Σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ καταγράφηκε στο εξεταζόμενο τρίμηνο μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,2%, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησε κατά 4% η μέση καθαρή τιμή πώλησης σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,1%, στις ΗΠΑ κατά 8,3% και στην Ιταλία κατά 2,3%.

Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 68,6 εκατ. δολ., μειωμένα κατά 12,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 24,7 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 1,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 15,2 εκατ. δολ. από 13,7 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Στην ελληνική αγορά η εταιρεία διατηρεί την πρώτη θέση στο γιαούρτι με μερίδιο της τάξης του 20%-21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider