Μάχη για το ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό - Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Ελένη Μπότα
Μοιράσου το
Μάχη για το ελληνικό γιαούρτι στο εξωτερικό - Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς

Μάχη για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στις ξένες αγορές, δίνουν οι ελληνικές αρχές.

Προ ημερών ανατέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στο εργαστήριο γαλακτοκομίας του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η δημιουργία φακέλου υποβολής αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης - Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε.Ε. ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Θα αφορά όλα τα είδη ελληνικού γιαουρτιού, από όλα τα είδη ελληνικού γάλακτος και αποκλειστικά από ελληνική πρώτη ύλη για το Ελληνικό Γιαούρτι.

«Στόχος της κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΓΕ» σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ «είναι η προστασία του από προσπάθειες απομίμησης, που παρατηρούνται σε αγορές του εξωτερικού με τη χρήση ονομασιών «Greek yogurt» ή «Greek style yogurt» και ταυτόχρονα η ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών» και συμπληρώνει πως «η καταχώριση του ελληνικού γιαουρτιού στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ, θα συνεισφέρει στη δυναμική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, μέσω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης του προϊόντος, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακρά παράδοση και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων

Η αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος, θα ενισχύσει την αγροτική μας οικονομία και ειδικότερα τους κλάδους που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του.

Με μερίδιο της τάξης του 7% η Ελλάδα τοποθετείται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές γιαουρτιού. Οι εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα έχουν τριπλασιασθεί την οκταετία 2009 - 2017.

Το διάστημα αυτό η ζήτηση από την Ιταλία αυξήθηκε κατά 646% και πλέον η γείτονα αποτελεί τον βασικό προορισμό του ελληνικού γιαουρτιού (42% των εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος καταλήγουν εκεί).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εξάγεται το 22% του ελληνικού γιαουρτιού, στην Αυστρία το 6%, ενώ υπάρχουν και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτή της Νορβηγίας.

ΔΕΛΤΑ

Την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού και τη βελτίωση των εξαγωγών θέτει η ΔΕΛΤΑ ως στόχο μέσω της τοποθέτησης ήδη από τα μέσα του περασμένου Μαΐου στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων του νέου γιαουρτιού με το σήμα «ΔΕΛΤΑ Διπλοστραγγιστό». Σημειώνεται ότι η ΔΕΛΤΑ κατέχει τη δεύτερη θέση σε μερίδια αγοράς με βάση την αξία (17%) και την τρίτη θέση (15%) με βάση τον όγκο στην κατηγορία του γιαουρτιού. Ειδικά το στραγγιστό γιαούρτι, κατηγορία στην οποία ανήκει και το νέο προϊόν, αποτελεί το 63% του όγκου της συνολικής αγοράς γιαουρτιού στην Ελλάδα και το 57% της αξίας της.

ΜΕΒΓΑΛ

Νέα επένδυση, συνολικού ύψους 5,3 εκατ ευρώ, στο κλάδο του γιαουρτιού πραγματοποίησε η Μεβγάλ. Η εταιρεία στοχεύει σε τριπλασιασμό των πωλήσεών του σε βάθος τριετίας, από 2,8% που είναι σήμερα.

Για το 2018 η εταρεία προβλέπει αυξημένες πωλήσεις κατά 12,8% και λειτουργικά κέρδη στα 9,5 εκατ. ευρώ από 8,1 εκατ. ευρώ το 2017.

Σημειώνεται ότι η Μεβγάλ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και η πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στην καρδιά της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος, στη Μακεδονία, όπου παράγεται το 67% του φρέσκου γάλακτος της Ελλάδας και εισκομίζει σταθερά πρώτη ύλη από 700 φάρμες της ευρύτερης περιοχής.

Έχει παρουσία σε 36 χώρες και το συνολικό μερίδιο αγοράς της ανέρχεται στο 18,7% για το σύνολο των γαλακτομικών προϊόντων που εξάγει. Στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση στο Ισραήλ με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στο γιαούρτι.

Κρι Κρι

Με ρυθμό ανάπτυξης 40% «τρέχουν» οι εξαγωγές της βιομηχανίας γάλακτος Κρι Κρι, η οποία στο α’ τρίμηνο του 2018, παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 18,60 εκατ. έναντι 14,63 εκατ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση 27,1%.

Τα EBITDA ανήλθαν σε €2,89 εκατ. έναντι €2,22 εκατ. το 2017, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €2,17 εκατ., έναντι 1,55 εκ. το 2017, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε 1,57 εκατ., έναντι €1,14 εκατ. το 2017.

Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις της Κρι Κρι εμφανίζουν αύξηση 17,6%. Καθοριστικά εκτιμάται ότι συνέβαλε στην επίδοση αυτή το πρόσφατο επαναλανσάρισμα της σειράς στραγγιστών γιαουρτιών με νέο brand «Στραγγιστό & Αγαπημένο», το οποίο συνοδεύτηκε από έντονη επικοινωνία. Παράλληλα, ενισχύθηκε η θέση της Κρι Κρι σε προϊοντικές κατηγορίες, με ιδιαίτερη δυναμική, όπως είναι αυτές των παιδικών και των λειτουργικών γιαουρτιών. Πλέον, το μερίδιο σε όγκο της Κρι Κρι αυξήθηκε σε 15,4%, στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018, και συνεχίζει να βρίσκεται στη 2η θέση της κατάταξης.

Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη, με αύξηση που αγγίζει το 40% (+39,8%). Οι υφιστάμενες κύριες αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική, ενώ νέες αγορές, όπως της Ιρλανδίας, συνεισφέρουν επικουρικά στην ανάπτυξη των πωλήσεων.

ΦΑΓΕ

Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ύστερα από αρκετά χρόνια πρωτικής τάσης, ενώ αντίθετα μείωση τζίρου κατέγραψε η γαλακτοβιομηχανία στην αμερικανική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία, το πρώτο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 147,1 εκατ. δολ., καταγράφοντας μείωση 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η κάμψη αποδίδεται από την ίδια την εταιρεία στη μείωση των πωλήσεων σε αξία κατά 12,7% στις ΗΠΑ, ενώ αντιθέτως αύξηση κατέγραψε η αξία πωλήσεων στην Ελλάδα (κατά 4,4%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (κατά 10%) και στην Ιταλία (κατά 0,7%). Σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ καταγράφηκε στο εξεταζόμενο τρίμηνο μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,2%, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησε κατά 4% η μέση καθαρή τιμή πώλησης σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,1%, στις ΗΠΑ κατά 8,3% και στην Ιταλία κατά 2,3%.

Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε 68,6 εκατ. δολ., μειωμένα κατά 12,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 24,7 εκατ. δολ., αυξημένα κατά 1,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 15,2 εκατ. δολ. από 13,7 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Στην ελληνική αγορά η εταιρεία διατηρεί την πρώτη θέση στο γιαούρτι με μερίδιο της τάξης του 20%-21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:05

Space X και NASA θέλουν να παρατείνουν τη «ζωή» του τηλεσκοπίου Hubble στέλνοντάς το ψηλότερα

09:00

Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές μετοχές ή περισσότερος «πόνος»; - Τι απαντά η Société Générale

08:58

Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και εικόνες καταστροφής στη Φλόριντα

08:54

Times: Η Κάλυμνος, ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός της Ελλάδας

08:43

Τρία Data Centers στην Αττική περιλαμβάνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα

08:40

ΗΠΑ: «Πολύ νωρίς» για να βρούμε ποιος ευθύνεται για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2

08:24

Google Stadia: «Τίτλοι τέλους» στην υπηρεσία cloud gaming - Θα αποζημιωθούν οι χρήστες

08:08

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μείωση φόρου για «πράσινες», ψηφιακές και ενεργειακές επενδύσεις

08:07

Πούτιν: Θέλει να «τελειώνει» με τις προσαρτήσεις - «Ανεξάρτητα κράτη» Χερσώνα και Ζαπορίζια

07:58

REDS: Αύξηση σε τζίρο και επισκεψιμότητα στο Smart Park – Έρχονται νέες συμφωνίες

07:52

Παγκρήτια: Συνεδριάζει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό – Μικρή παράταση για την υποβολή του capital plan έδωσε η ΤτΕ

07:47

Οι business της Dimand στη Βόρεια Ελλάδα – Το logistics park, οι εκτάσεις και τα γραφεία

07:41

Lamda Development: Πώς πάνε τα Malls, ξεχωρίζει το Golden Hall – Το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

07:39

Κομισιόν προς Ελλάδα: Μαζεμένα δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στις αγορές - Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

07:31

Attica Bank: «Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή» διαμηνύει η ΤτΕ σε ΤΧΣ και Ellington - Γάμο με συστημική τράπεζα προβλέπει το plan B

07:28

ΕΡΓΟΣΕ: Νοέμβριο «πέφτουν» υπογραφές σε projects 200 εκατ. ευρώ – «Σήμα εκκίνησης» για σιδηροδρομικά έργα 4 δισ.

07:22

Σίμσον (Επ. Ενέργειας): Στη σημερινή Σύνοδο η μελέτη για τον δυναμικό δείκτη αερίου της ΕΕ

07:20

Το αγαπημένο σύννεφο του Πρωθυπουργού - Ποιος έχει την ευθύνη για τις Φοιτητικές Εστίες;

07:15

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Τι προβλέπει το προσχέδιο για πλαφόν στο ρεύμα, «κλειδώνει» η φορολόγηση εταιρειών ορυκτών καυσίμων και η μείωση κατανάλωσης

07:06

Κληρώνει για Attica και Pancreta - Λύσεις αλά Πορτογαλικά - Το μήνυμα από τα άλευρα

07:04

Μια υπόσκαφη βίλα 7,5 εκατ. ευρώ στην Αντίπαρο ψάχνει ιδιοκτήτη μέσω Sotheby's

07:01

PrEp: Και στην Ελλάδα η προφυλακτική θεραπεία κατά του HIV/AIDS

07:01

Ο κόμπος των γερμανικών ομολόγων έφτασε... στο χτένι;

23:59

Μετσόλα: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη

23:46

Διάστημα: Νέες ενδείξεις για την ύπαρξη υγρού νερού κάτω από τον νότιο πόλο του Άρη

23:31

Φινλανδία-Σουηδία-Λιθουανία: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά τη διαρροή στον Nord Stream

23:23

Πατούλης: «Στόχος μας είναι μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής να διαθέτει ψηφιακά το 80% των υπηρεσιών που προσφέρει»

23:10

Wall Street: Σε «βαθύ κόκκινο» από τις ανησυχίες για ύφεση - Απώλειες άνω των 400 μονάδων στον Dow Jones

23:02

ΗΠΑ: Τα ψευδοδημοφίσματα διοργανώθηκαν για να συγκαλυφθεί η ρωσική προσπάθεια αρπαγής ουκρανικών εδαφών

22:52

Η Γερμανία ενέκρινε την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία