Ισπανία: Εγκαινιάστηκε το ηλιακό πάρκο της VERBUND για παραγωγή μπύρας της AB InBev

Newsroom
Μοιράσου το
Ισπανία: Εγκαινιάστηκε το ηλιακό πάρκο της VERBUND για παραγωγή μπύρας της AB InBev
Εγκαινιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2022 το ηλιακό πάρκο της VERBUND στο Pinos Puente, κοντά στην Γρανάδα της νότιας Ισπανίας, στο πλαίσιο της εικονικής συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (VPPA) με των AB InBev, BayWa r.e. και VERBUND.

Εγκαινιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2022 το ηλιακό πάρκο της VERBUND στο Pinos Puente, κοντά στην Γρανάδα της νότιας Ισπανίας, στο πλαίσιο της εικονικής συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (VPPA) με των AB InBev, BayWa r.e. και VERBUND. Σε μια έκταση 1.610 στρεμμάτων, παράγεται ηλεκτρισμός από ηλιακή ενέργεια για την παρασκευή φιλικής προς το κλίμα μπύρας. Το έργο είναι μια από τις μεγαλύτερες διασυνοριακές συμφωνίες για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη μέχρι σήμερα: το ηλιακό πάρκο αναπτύχθηκε από την BayWa r.e, λειτουργεί από την VERBUND και παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για τον κορυφαίο ηγέτη παγκοσμίως στη ζυθοποιία, την AB InBev.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Ηλιακό Πάρκο στο Pinos Puente θα παράγει ετησίως περίπου 260 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών, με προγραμματισμένη συνολική ισχύ 147.6 μεγαβάτ αιχμής (MWp).

Μέσω της δεκαετούς συμφωνίας VPPA μεταξύ της ΑΒ InBev και της BayWar r.e., το ηλιακό πάρκο αποτελεί μέρος μιας από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές εταιρικές συμφωνίες ηλιακής ενέργειας στην ιστορία. Έτσι, η ζυθοποιία εμπορικών σημάτων όπως η Budweiser, η Corona και η Stella Artois, θα τροφοδοτείται με 250 γιγαβατώρες (GWh) ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, οι οποίες θα προέρχονται από το ηλιακό πάρκο της VERBUND, καθώς και από ένα δεύτερο πάρκο που αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια επαρκεί για να παρασκευαστούν πάνω από 10 δισεκατομμύρια μπίρες ετησίως ή για να μπορέσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κάνει το γύρο ολόκληρης της Ευρώπης 1,2 εκατομμύρια φορές.

Η συμφωνία, η οποία επιτρέπει στις μπύρες της AB InBev στη Δυτική Ευρώπη να παρασκευάζονται με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, καλύπτει 14 από τα ζυθοποιεία της εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη και περισσότερα από 50 εμπορικά σήματα σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Budweiser. Θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του στόχου Κλιματικής Δράσης της ζυθοποιίας για το 2025, όπως και στη φιλοδοξία αυτής να επιτύχει μηδενικές εκπομπές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2040.

Ο Erik Novaes, Αντιπρόεδρος Προμηθειών και Βιωσιμότητας στην Ευρώπη, AB InBev, δήλωσε: «Με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής να είναι έντονα αισθητός σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, επικεντρωνόμαστε στην οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας και στην προώθηση της προσπάθειάς μας προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Η Cybelle Buyck, Αντιπρόεδρος Νομικών και Εταιρικών Σχέσεων στην Ευρώπη, AB InBev, προσθέτει: «Ο παγκόσμιος σκοπός μας, ένα μέλλον με περισσότερα “στην υγειά μας”, αντιπροσωπεύει την κοινή ευημερία για τις κοινωνίες μας, για τον πλανήτη και για την εταιρεία μας. Η βιωσιμότητα αποτελεί θεμελιώδες μέρος της εταιρείας μας, και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που βλέπουμε το πάρκο να ανοίγει και που ξεκινάμε αυτό το επόμενο κεφάλαιο με τους εταίρους μας».

Η ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και την απότομη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. «Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Κάθε επιπλέον κιλοβατώρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μετάβαση. Με έργα όπως το ηλιακό πάρκο στο Pinos Puente, προωθούμε την ταχεία στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη", εξηγεί ο Michael Strugl, CEO της VERBUND, της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της Αυστρίας και ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η VERBUND έχει θέσει φιλόδοξους στόχους στη Στρατηγική της 2030: Η επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη αποτελεί βασικό πυλώνα της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς σε Αυστρία και Γερμανία και την εδραίωσή της ως ευρωπαϊκού παίκτη στον τομέα του υδρογόνου. Μέχρι το 2030, έως και το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της VERBUND θα προέρχεται από αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά. Το ηλιακό πάρκο στο Pinos Puente σηματοδοτεί την είσοδό της στην ισπανική αγορά.

Ο Matthias Taft, CEO της BayWa r.e. προσθέτει: "Βιώνουμε ταυτόχρονα μια παγκόσμια κλιματική και ενεργειακή κρίση. Αντιμετωπίζοντάς αυτές από κοινού, έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αυξήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να μετασχηματίσουμε τις ενεργειακές αγορές. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υπογράψουμε πολύ περισσότερα PPAs. Μεγάλα έργα και συνεργασίες όπως αυτή, δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA για ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου έως και 13% για τον χειμώνα

Βερούλης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Πράσινες επενδύσεις και συμβατικά καύσιμα, συνοδοιπόροι στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση

Ρεκόρ παραγωγής «πράσινης» ενέργειας και εξαγωγές

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ένοχος για φορολογικές απάτες ο Οργανισμός Τραμπ

23:49

«Καλάθι του νοικοκυριού»: 6η εβδομάδα εφαρμογής και «έχουμε νέα χαμηλότερα ρεκόρ»

23:33

Αργεντινή: Ένοχη για διαφθορά η αντιπρόεδρος Κίρσνερ - 6 έτη φυλάκιση

23:16

Οι φόβοι ύφεσης «κοκκίνισαν» την Wall Street: «Βουτιά» 2% ο Nasdaq - Απώλειες και για Dow Jones - S&P 500

23:08

Θεσσαλονίκη: Ιδιώτης παιδίατρος και φαρμακείο διακινούσαν παράνομα εμβόλια - Στη «φάκα» της ΕΑΔ

23:02

Goldman Sachs: Σχεδιάζει να αναπτύξει το πρώτο της ξενοδοχείο στην Ελλάδα

22:50

ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται σχετικά με τη μη διεξαγωγή διαλόγου για την ειρήνευση στην Ουκρανία

22:35

Σόλομον (Goldman Sachs): Στο 35% η πιθανότητα ομαλής προσγείωσης στις ΗΠΑ

22:20

Alpha Bank: Πάνω από 100 επενδυτές στο senior preferred ομόλογο – Εκτός Ελλάδος τα 2/3 της έκδοσης

22:18

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: 19 προσαγωγές στην Αθήνα - 16 στη Θεσσαλονίκη

22:00

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:55

Σε χαμηλό έτους το αμερικανικό αργό - Απώλειες 3,5% και τριήμερο αρνητικό σερί

21:48

Τα ρωσικά μέταλλα στο στόχαστρο της ΕΕ για το 9ο πακέτο κυρώσεων

21:34

ΗΠΑ: Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να κάνει επιθέσεις εκτός των συνόρων της

21:24

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη στον Μητσοτάκη - «Είστε ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός»

21:09

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Προτεραιότητα η ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

21:00

Μικρά κέρδη για τον χρυσό - Κάτω από τα 1.800 δολάρια

20:56

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο - Τι προβλέπει

20:51

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

20:47

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία

20:40

Apple: Αλλαγές στις τιμολογήσεις του App Store - Εύρος από 29 σεντ έως 10.000 δολάρια

20:27

EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους

20:26

Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023

20:10

Η Morgan Stanley απολύει το 2% του προσωπικού της 

20:07

Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank

20:00

Ωρολογιακή βόμβα 80 τρισ. δολαρίων χρέους, που κανείς δεν ξέρει πού είναι «θαμμένη»

19:54

Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν

19:49

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

19:43

Πετρέλαιο: Το brent κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

19:41

Βόρεια Μακεδονία: Αίτημα για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων