Γ. Περιστέρης: Νέος κύκλος σημαντικής ανάπτυξης ξεκινά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Περιστέρης: Νέος κύκλος σημαντικής ανάπτυξης ξεκινά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Σε  αυτή την πορεία περαιτέρω μεγέθυνσης, ενδιάμεσος στόχος είναι η αύξηση στα 3.000 MW μέσα στην επόμενη 5ετία της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της εταιρείας σε έργα ΑΠΕ. 

Μία περίοδος σημαντικής ανάπτυξης ακολουθεί για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, επισήμανε πριν από λίγο ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης, στη ετήσια Γενική Συνέλευση. Σε αυτή την πορεία περαιτέρω μεγέθυνσης, ενδιάμεσος στόχος είναι η αύξηση στα 3.000 MW μέσα στην επόμενη 5ετία της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της εταιρείας σε έργα ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε επίσης αναφορά στην πρόσφατη «είσοδο» του Ε. Μαρινάκη και της Μ. Λάτση στον Όμιλο ΤΕΡΝΑ, την οποία χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης από πολύ σοβαρούς θεσμικούς μετόχους. «Ο Όμιλος αποκτά με αυτό τον τρόπο πιο σταθερή μετοχική βάση, με ανθρώπους που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των πολύ μεγάλων σχεδίων που έχει μπροστά του», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εταιρεία για την περαιτέρω ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, ανέφερε πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ωριμάζει νέα έργα συνολικής ισχύος 7 GW, από τα οποία τα 5 GW αφορούν σταθμούς που βρίσκονται σε μεταγενέστερο αδειοδοτικό στάδιο από τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ.

Στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας, όπου η εταιρεία κατέχει ηγέτιδα θέση, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισήμανε πως συνολικά κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή καινούρια πάρκα συνολικής ισχύος 400 MW. Επίσης, ωριμάζουν 63 ακόμη καινούρια έργα, για τα οποία η εταιρεία έχει ήδη λάβει Βεβαίωση Παραγωγού.

«Στα φωτοβολταϊκά, η συνολική ισχύς των νέων σταθμών που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε 1,7 GW, από τα οποία μονάδες 1,1 GW έχουν λάβει Βεβαίωση Παραγωγού, συνεχίζοντας την αδειοδοτική τους ωρίμανση», πρόσθεσε. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Τα έργα αυτά αφορούν τόσο μονάδες μπαταριών, όσο και αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς. «Δεν υπάρχει ανάλογο επενδυτικό πρόγραμμα στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από άλλη εταιρεία», πρόσθεσε.

Στον κλάδο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ο κ. Περιστέρης υπενθύμισε πως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει προχωρήσει σε σύμπραξη με την κοινοπραξία Ocean Winds, για την ανάπτυξη πλωτών σταθμών. Όπως πρόσθεσε, εντός του έτους αναμένεται η θέσπιση του ρυθμιστικού πλαισίου ανάπτυξης ανάλογων μονάδων.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, σημείωσε πως μόλις ξεκίνησε η κατασκευή της μονάδας στην Πελοπόννησο. Υπογράμμισε πως η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα, ο οποίος έχει καθυστερήσει στη χώρα μας, με στόχο να συνεχίσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις από την πανδημία, ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρυσι, αν και ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν έχει τελειώσει. Όπως πρόσθεσε, το 2020 ήταν μία καλή χρονιά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, καθώς οι δραστηριότητές της είναι ανθεκτικές στα μέτρα ανάσχεσης εξάπλωσης της πανδημίας.

Επισήμανε πως από την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή στο Τέξας, προέκυψαν εφάπαξ επιπτώσεις για την εταιρεία. «Διαλέξαμε τη λιγότερη επώδυνη και πιο γρήγορη λύση», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως μένει ανεπηρέαστο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

«Επενδύουμε στην "πράσινη" ανάπτυξη, δημιουργώντας καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας ώστε το επενδυτικό μας πρόγραμμα να διαχυθεί στην ευρύτερη κοινωνία», υπογράμμισε. Όπως συμπλήρωσε, η εταιρεία παρέμεινε και φέτος πιστή στη μερισματική πολιτική που ακολουθεί από την είσοδο της στο χρηματιστήριο, για τη διανομή μερίσματος. Το συνολικό μέρισμα που θα διανεμηθεί αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. έχουν ήδη αποδοθεί ως προμέρισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider