ΕΚΕ - Sustainability
03-06-2021 | 14:22

Κ. Σκρέκας: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη του ποδηλάτου

Κ. Σκρέκας: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη του ποδηλάτου
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης προσιτό και απλό, βοηθά τους πολίτες να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προάγει τον σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στο κλίμα», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη συμβολική ποδηλατάδα που διοργανώθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στο Πεδίο του Άρεως, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου.

«Ως κυβέρνηση έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη αυτού του εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης, μέσω της δημιουργίας ποδηλατικών διαδρομών, ώστε μπορούν να κινούνται με ασφάλεια οι ποδηλάτες», τόνισε ο υπουργός. Όπως συμπλήρωσε, επιπλέον μέσα από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Το «παρών» στη συμβολική ποδηλατάδα έδωσαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Η εκδήλωση αποτέλεσε προπομπό της τριήμερης διοργάνωσης EcoFest 2021, που ξεκινά αύριο Παρασκευή 4 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το ποδήλατο αποδείχθηκε διέξοδος την περίοδο της πανδημίας. «Ως υπουργείο θέλουμε να γεμίσουμε με ποδηλατόδρομους και ποδηλατικές διαδρομές τις πόλεις αλλά και την ύπαιθρο, ώστε και ο κόσμος να χαίρεται μία ασφαλή και αθόρυβη μετακίνηση, αλλά και οι τουρίστες να έχουν έναν παραπάνω λόγο να επισκεφθούν την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Εικόνα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου είναι μια μεγάλη ημέρα για εκείνους που αγωνίζονται για το ποδήλατο – πρώτα από όλα για εκείνα τα παιδιά που το επιλέγουν ως μέσο μετακίνησης, κάτω από τις πολύ αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης. Αναφέρθηκε στο ποδηλατικό δίκτυο που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το οποίο έχει «αγκαλιάσει» ο Περιφερειάρχης Αττικής. «Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε σημαντικά έργα, με χρηματοδοτήσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον τακτικό προϋπολογισμό, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα», υπογράμμισε.

Η παρουσία στην εκδήλωση σχεδόν σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης στη βιώσιμη μετακίνηση, τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει ήδη προϋπολογίσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ, για σειρά έργων που σχετίζονται με το ποδήλατο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι απολύτως συντονισμένη με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προώθηση της χρήσης του.

Εικόνα

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο κ. Πατούλης, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και με τη συνδρομή της Περιφέρειας, προγραμματίζεται να δημιουργηθεί ένας νέος ποδηλατόδρομος που θα ενώνει τις νότιες περιοχές της Αττικής. «Μέσα από τις δικές μας ενέργειες, θα είμαστε κοντά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και στις σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται μέσω του EcoFest», συμπλήρωσε.

Με σύνθημα «Ζήσε τη ζωή σου στο...πράσινο!», το EcoFest2021 διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), την Περιφέρεια Αττικής και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής, Νέα Μητροπολιτική Αττική. Χορηγός επικοινωνίας είναι το Insider.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EcoFest 2021 στις 4, 5 και 6 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού