Δοκιμασία της υγείας και της οικονομίας το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος - Στη μάχη και τα self test από αύριο

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δοκιμασία της υγείας και της οικονομίας το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος - Στη μάχη και τα self test από αύριο
Στα χέρια μαθητών και εκπαιδευτικών πάντως από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται και τα δωρεάν self test τα οποία από σήμερα καταφθάνουν στα φαρμακεία.

Αποφάσεις για το άνοιγμα των Λυκείων θα λάβει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, ενώ από πλευράς κυβέρνησης έχει γίνει σαφές ότι δίμηνο Απρίλιος-Μάιος θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της υγείας και της οικονομίας. Ο Πρωθυπουργός καλεί σε μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης τους πολίτες, ενώ όπως υπογράμμισε χθες μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΣΕ, η υπόθεσης της υγείας και της οικονομίας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας. Στα χέρια μαθητών και εκπαιδευτικών πάντως από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται και τα δωρεάν self test τα οποία από σήμερα καταφθάνουν στα φαρμακεία.

Το αναπάντεχο «φρένο» που έβαλαν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην ροή των εμβολίων τον Φεβρουάριο-αρχές Μαρτίου, σε συνδυασμό με τις δεκάδες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα που στήριξε η αξιωματική αντιπολίτευση το κρίσιμο διάστημα επέλασης των μεταλλάξεων δημιούργησε αναταραχές στον σχεδιασμό του ανοίγματος. Χαρακτηριστικό είναι πως τα δύο νέα mega-εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό που άνοιξαν πριν μια εβδομάδα ήταν να ανοίξουν –εάν υπήρχαν εμβόλια- στα αρχές Μαρτίου! Η εξομάλυνση της ροής εμβολίων οδήγησε χθες στον αριθμό ρεκόρ των 60.000 εμβολιασμών σε μια μέρα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει κι ένα ακόμα mega εμβολιαστικό κέντρο στην Πάτρα.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων οδήγησε σε ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας ενώ χθες σε 75.000 τεστ διαπιστώθηκαν 4.309 κρούσματα, 79 νέοι θάνατοι και 751 πολίτες είναι διασωληνωμένοι. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση στα κρούσματα και στη νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί, όμως όσο προχωράει ο εμβολιασμός στις μεγαλύτερες ηλικίες και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι μικρότερος, το πρώτο πεδίο της προσοχής θα είναι στην πίεση στο σύστημα υγείας, στις Μ.Ε.Θ. και στον αριθμό των θανάτων. Ωστόσο, όπως σημείωσε πριν λίγο ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος (Thema fm) «ο δείκτης θετικότητας είναι το σημαντικό κριτήριο». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι το προσεχτικό άνοιγμα, ενώ σημείωσε ότι «όσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα τόσο μικρότερος είναι ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών σε αυτά. Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια με λιγότερο αυστηρά μέτρα να έχεις καλύτερο βαθμό συμμόρφωσης».

Η κυβέρνηση από σήμερα ρίχνει στην μάχη τα δωρεάν self test τα οποία από αύριο μπορούν να προμηθευτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά προτεραιότητα με το ΑΜΚΑ τους. «Στόχος είναι με τα την βοήθεια των νέων εύκολων στην χρήση τεστ να ανοίξουν τουλάχιστον τα Λύκεια από βδομάδα. Όπως τόνισε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης « Όσο προφυλασσόμαστε, τόσο να εργαζόμαστε. Και όσο πειθαρχούμε, τόσο να κυκλοφορούμε. Ώστε ό,τι ανοίγει, να μην ξανακλείνει. Οι ρυθμοί εμβολιασμού επιταχύνονται σημαντικά. Στο οπλοστάσιό μας προστίθενται τώρα και τα οικιακά τεστ. Όμως χρειάζεται αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης και υπομονή, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τώρα που βρισκόμαστε πολύ κοντά στον τερματισμό.

Η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας -όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός είναι μία κοινή άσκηση ευθύνης και ώριμης συμπεριφοράς. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορονο-πάρτι με ποτά έξω απ’ τα μαγαζιά τους, την ίδια ώρα που συνάδελφοί τους αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους. Οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους. Και βέβαια δεν μπορεί να κατηγορείται η Πολιτεία και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί.

AstraZeneca: Ποια τακτική θα ακολουθήσει η χώρα

Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε αποφάσισε η χώρα μας να κινηθεί με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στη Βρετανία όπου η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση και ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί κατά πολύ λόγω του μαζικού εμβολιασμού, περίπου 18 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως και σε άλλες χώρες, ενώ σημαντικό ήταν το μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα χθες για το εν λόγω εμβόλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider