Τσίπρας: Ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές εν μέσω πανδημίας και ελληνοτουρκικής κρίσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές εν μέσω πανδημίας και ελληνοτουρκικής κρίσης
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος του για την αντιμετώπιση της κρίσης της Πανδημίας του κορονοϊού απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum δίνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χθες παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος του για την αντιμετώπιση της κρίσης της Πανδημίας του κορονοϊού απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Δείτε τα κυριότερα σημεία

«Για εμάς προέχει η δημόσια Υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Γι’ αυτό στηρίξαμε τα μέτρα στο πρώτο κύμα, παρά το ότι βλέπαμε τα σφάλματα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση αν θα στηρίξει ένα νέο lockdown.

«Το ερώτημα δεν είναι τι θα κάνουμε να πει η επιστημονική κοινότητα ότι πρέπει να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown. Το ερώτημα είναι τι έκανε η κυβέρνηση για να μην φτάσουμε εκεί.

Το δεύτερο lockdown θα είναι η έκφραση της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν είχε αρχή, μέση και τέλος. Υπήρξαν τρομακτικές αντιφάσεις. Ο τουρισμός άνοιξε χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία του ΕΣΥ. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια η μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν το ενισχύουν λόγω ιδεοληψίας. Το μυαλό τους είναι στις μπίζνες με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η υποστελέχωση του ΕΣΥ. Έχουμε 5.000 άτομα λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό από ό,τι όταν παραδώσαμε» τόνισε.

Στόχος μας το 42%

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και για το αν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο συμβούλιο αρχηγών όταν χαρακτηρίζει «απάτη» την πολιτική του είπε:

«Συγκάλεσα τρεις φορές το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν ψεύτη με ανεβάζανε, κλέφτη με κατεβάζανε. Η κατηγορία της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφωνούσε στην πραγματικότητα. Το γνωρίζαμε πως δεν διαφωνεί, αλλά προτίμησε να διχάζει την ελληνική κοινωνία και μετά τις εκλογές ξέχασε τις διαφωνίες του.

Υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές έφερε την ύφεση πριν την επιδημία.

Υπάρχουν δύο ειδών δημοσκοπήσεις. Άλλες θέλουν να καταγράφουν τις τάσεις της κοινωνίας και άλλες να τις διαμορφώνουν. Οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συρρικνώνεται η αποδοχή από τους πολίτες των κυβερνητικών πολιτικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πανδημία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα με 9 μονάδες στις ευρωεκλογές, πήγαμε στο 32%. Για να κυβερνήσουμε θέλουμε το 32% να γίνει 42%. Κάθε κόμμα μετά από μια ήττα, περνάει περίοδο ενδοσκόπησης και αυτοκριτικής. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έρθει ως αποτέλεσμα να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα στα Εθνικά θέματα

Σε ερώτηση για την Τουρκία και τις απειλές του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν ο κ. Τσίπρας τόνισε:

Ο Ερντογάν δεν είναι ούτε απομονωμένος ούτε απρόβλεπτος. Θέλει συνεχώς να κερδίζει χώρο. Με την Τουρκία έχουμε μία και μόνο διαφορά την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορά που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λυθεί με διάλογο.

Ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα. Αν επιλέγει την προοπτική της Χάγης, γιατί μέχρι το τουρκολιβυκό σύμφωνο γιατί δεν είχε κάνει καμιά κίνηση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές; Γιατί δεν απαίτησε κυρώσεις όταν υπεγράφη το τουρολιβυκό σύμφωνο; Η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό.

Το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδας. Η στρατηγική της έχει να κάνει και με τις εμπορικές σχέσεις της με την ΕΕ. Απέναντι στην Τουρκία η ΕΕ πρέπει να έχει τακτική καρότου και μαστιγίου. Απειλή κυρώσεων, αλλά και διάλογος για την τελωνειακή ένωση και τη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αποδείξει πως ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις

Σε σχέση με το πως τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ και αν το εντάσσει και αυτό στις προοδευτικές δυνάμεις ως εν δυνάμει σύμμαχο ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ΚΙΝΑΛ στην προοδευτική παράταξη. Θα πρέπει να το αποδείξει. Η βασική κριτική στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ, τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες πολιτικές. Και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά , υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Δεν υποστήριξε Συμφωνία Πρεσπών κόντρα στο κόμμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και κόντρα σε πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερο ολίσθημα σε σχέση με την προοδευτική ταυτότητα είναι η ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει απλή αναλογική. Τρίτη ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο που βάζει γύψο στις διαδηλώσεις.

Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική. Δεν έχουμε αριστερόμετρο και προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση όσα πράττουν και όχι με όσα λένε».

Προεκλογικά τους έλεγαν «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», τώρα τους λένε «ζόμπι»

Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και παράλληλα να αποφευχθεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων «ζόμπι» ο κ. Τσίπρας είπε:

«Με ξαφνιάζει που πάρα πολλοί από τους δημοσιολογούντες απευθυνόμενοι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις λένε «ζόμπι». Πριν τις εκλογές τους έλεγαν «ραχοκοκαλιά», τώρα έγιναν ζόμπι ξαφνικά.

Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι μια ευκαιρία για αυτήν, ώστε να γίνει δήθεν χωρίς δική του ευθύνη. Είναι στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που έχουν πέσει στον τοίχο της ιστορίας

Στο τέλος της ημέρας θα έχουμε μεγάλες απώλειες. Η ανεργία θα εκτοξευθεί ξανά. Τη θέση των επιχειρήσεων που λένε ζόμπι, θα την καταλάβουν μεγάλα οικονομικά τραστ.

Σε αντίθεση με το τι λέει το σχέδιο Πισαρίδη πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κίνητρα, να είναι πιο παραγωγική, πιο πράσινη.

Προτείνουμε:

- Να δοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση με μοναδικό κριτήριο τις θέσεις εργασίας, 2.000 ανά εργαζόμενο. Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες.

- Ενίσχυση και επιδότηση εργασίας. Όσο διαρκεί αυτή η μεγάλη αδυναμία στην οικονομία να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% του μισθολογικού κόστους

- Να ενισχυθεί η εγγυοδοσία. Προτείναμε να υπάρξει ένας αντίστοιχος «Ηρακλής», με εγγύηση του δημοσίου προκειμένου οι τράπεζες να παρακινηθούν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Σήμερα η κυβέρνηση ενώ δεν δίνει εγγυοδοτήσεις πιέζει τους τραπεζίτες «βάλτε αυτόν, βάλτε εκείνον» με πελατειακά κριτήρια. Η γνωστή πελατειακή στρατηγική της δεξιάς στη χώρας μας

Χρειάζονται λοιπόν ενιαία κριτήρια, διαφάνεια, λογοδοσία. Γι αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος του δημοσίου με συστημική και αναπτυξιακή τράπεζα.

Όσον αφορά τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας είπε:

«Δεν βάζω θέμα εθνικοποίησης των τραπεζών. Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα που κατέχει. Δεν μιλάμε, όμως, ούτε για σοσιαλισμό των πλουσίων. Τώρα γιατί δεν το κάναμε όσο κυβερνούσαμε. Κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Η τρόικα ήθελε να προστατεύσει το σύστημα. Μας εξανάγκασαν να ψηφίσουμε νόμο που δεν επιτρέπεται στην τότε διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας να ασκεί καθήκοντα γιατί ήταν πρώην Υπουργός. Ο κ. Στουρνάρας δεν τους πείραζε. Τώρα είναι αναγκαίο. Οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους. Εξι στις δέκα επιχειρήσεις είναι εκτός δανεισμού. Ο κόσμος της αγοράς αναρωτιέται. Τι κάνουν οι τράπεζες; Φταίει όμως και η κυβέρνηση».

Καμία επιχείρηση δε θα είναι παραγωγική αν δεν έχει δικαιώματα ο εργαζόμενος

Σε ερώτηση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας απάντησε:

Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι είναι ακριβή η εργασία στην Ελλάδα ενώ μας επέβαλαν να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό. Όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα και ποιο ο μισθός. Είναι θέμα άποψης. Εγώ έδωσα στις επιχειρήσεις λέμβους, όχι σωσίβια. Αλλά όχι να τις στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους. Καμία επιχείρηση δε θα είναι παραγωγική αν δεν έχει δικαιώματα ο εργαζόμενος. Είναι κρίσιμη η διαφορά ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά, στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα σα να μην υπάρχει πανδημία. Όταν ήρθε η πανδημία όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαμε για να σωθούμε. Και όταν προέκυψε η οικονομική κρίση μετά την πανδημία πάλι όλοι προστρέξαμε στην στήριξη του κράτους με ισχυρές παρεμβάσεις. Αυτό μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι όλες αυτές οι αντιλήψεις που καθιερώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια περί συρρίκνωσης του εργασιακού κόστους για να επιβιώνουν οι επιχειρήσεις, αμφισβητούνται σοβαρότερα από την ίδια τη ζωή. Είναι ιδεολογική η διαφορά μας, πιστεύω ότι η ειδοποιός διαφορά τώρα σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η ίδια η ζωή ακυρώνει και κάνει να φέρνουν πολύ παλιές τις απόψεις που καταθέτει ο Μητσιτάκης για την ανάταξη της οικονομίας.

Ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές εν μέσω πανδημίας και ελληνοτουρκικής κρίσης

«Θα ήταν ανεύθυνο στη συνθήκη της πανδημίας και της ελληνοτουρκικής κρίσης να ζητήσω εκλογές. Αν είχαμε αυτές τις δύο παραμέτρους, ίσως να είχα ζητήσει. Είμαστε δύναμη ευθύνης. Δεν κάνουμε αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Έχω συναίσθηση της ευθύνης. Ελπίζω να την έχει και ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

Καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας

Για την έννοια της αποτροπής και πόσο ρευστά είναι τα όρια σε σχέση με την πολεμική εμπλοκή ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

Εμείς μιλάμε για την υποχρέωση που έχει κάθε κυβέρνηση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ειρηνική επίλυση και το διάλογο.

Γι’ αυτό και καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας.

Αν συγκαλούσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα του λέγαμε να πάει να κάνει πόλεμο.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει μια ιδιαίτερη ρητορική. Φόρεσε την περικεφαλαία στα ρηχά νερά των Πρεσπών και πιτζάμες στα νερά του Καστελόριζου.

Ένας πρωθυπουργός σε γραπτή ομιλία και σε γραπτό άρθρο δεν κάνει λάθος. Τόσο στο άρθρο του Κ. Μητσοτάκη αποκάλυψε γραπτή συμφωνία όσο και στη ΔΕΘ. Έγραψε τη λέξη «διαφορές» με την Τουρκία στο άρθρο και «μείζονα διαφορά» στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Δεν χρησιμοποιεί τυχαία λέξεις στον γραπτό λόγο ένας πρωθυπουργός. Τώρα γιατί μίλησε για διαφορές; Και ποιες είναι οι άλλες διαφορές;

Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι στις ελάσσονες διαφορές;

Οφείλει η κυβέρνηση να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.

Αν είναι δυνατό, να τεθούν σε διάλογο ζητήματα κυριαρχίας. Τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη της Λωζάνης, να τεθούν σε διάλογο εάν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Δεν είναι δυνατόν όταν έχουμε απέναντί μας τη στρατιά του Αιγαίου να συζητάμε αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Με εμάς ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν θα ήταν σε απόγνωση και ο εργαζόμενος δεν θα ήταν σε αναστολή

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την εκτίμηση των στελεχών της ΝΔ ότι ευτυχώς που δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τώρα γιατί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα και είπε:

«Εμείς κυβερνήσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Τα όπλα που είχαμε εμείς να παλέψουμε με άδεια τα ταμεία που είχαν αφήσει, με ασφυξία στην οικονομία, με το χρέος να είναι αρρύθμιστο, με τα επιτόκια να είναι 11% και όχι 1%, με την ΕΚΤ να μας κλείνει τράπεζες; Κυβερνήσαμε αλλά καταφέραμε και συμμαζέψαμε τα ασυμμάζευτα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, ρυθμίσατε το χρέος, βάλαμε τη ζωή σε μία κανονικότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ξεκινήσανε μα δίνουμε με δικαιοσύνη το δημοσιονομικό χώρο, αφήσαμε τη χώρα με γεμάτα τα ταμεία.

Και μας λένε τώρα εμείς πού θα βρισκόμασταν; Εμείς που αυξήσαμε τον αριθμό των εργαζομένων στα νοσοκομεία; Εμείς δε θα κάναμε μπίζνες και αναθέσεις με ιδιώτες, θα αξιοποιήσαμε την κρίση ως ευκαιρία για να στηρίξουμε τα δημόσια νοσοκομεία ακόμα περισσότερο. Με εμάς ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν θα ήταν σε απόγνωση και ο εργαζόμενος δεν θα ήταν σε αναστολή.

Ο εργαζόμενος σήμερα δε θα ήταν απλήρωτος για τόσους μήνες, η ανεργία δε θα είχε εκτοξευτεί εκεί που είναι, η ύφεση δε θα ήταν εκεί που είναι. Ο Μητσοτάκης έχει βρει την δικαιολογία δια πάσα νόσου. Ο ελληνικός λαός αργά ή γρήγορα θα κρίνει και θα συγκρίνει. Μία εικονική πραγματικότητα βλέπει ο λαός από μία μεγάλη μερίδα ΜΜΕ που έχουν αμειφθεί αδρά αλλά μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει. Η πραγματικότητα είναι επίμονη και πεισματάρα. Όλα αυτά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Θα του συνιστούσα να αλλάξει γραμμή.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider