Τετ α τετ Δένδια - Χαφτάρ για τη Λιβύη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τετ α τετ Δένδια - Χαφτάρ για τη Λιβύη
Είχε πραγματοποιηθεί άτυπη ιδιωτική συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το βράδυ της Πέμπτης.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο άνδρες συνέχισαν τη συζήτηση που είχαν κατά την άτυπη ιδιωτική συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το βράδυ της Πέμπτης.

Δένδιας: «Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε δυνάμεις στη Λιβύη»

Η έλευση Χαφτάρ στην Αθήνα 48 ώρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη συνιστά ένα σαφές μήνυμα τόσο προς το Βερολίνο, όσο και προς την Άγκυρα, με δεδομένες και τις προκλήσεις Ερντογάν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίζει ότι το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, το οποίο είναι νομικά άκυρο και χωρίς καμία ισχύ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων».

Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα.

Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας με την πρόσκληση του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ σε ελληνικό έδαφος, με τον Λίβυο αξιωματούχο, δυο μέρες πριν τη μετάβασή του στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, έφτασε αιφνιδιαστικά στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης.

Η Αθήνα δεν έχει προσκληθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης και προσπαθεί μέσω της επίσκεψης του στρατηγού Χαφτάρ στην Αθήνα να επηρεάσει τις εξελίξεις προς όφελός της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 13:30, ο επικεφαλής του LNA έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider