Τσίπρας: Βλέπατε πάντα τους απόδημους ως κομματικό εργαλείο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Βλέπατε πάντα τους απόδημους ως κομματικό εργαλείο
«Το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό» επεσήμανε ο Αλέξςη Τσίπρας για τη ΝΔ.

Την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από εκτενέστατη παρέμβασή του για τα ελληνοτουρκικά, αρχικά επιτέθηκε σχετικά με το νομοσχέδιο στην κυβέρνηση τονίζοντας πως:

«Βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις ναυλωμένες πτήσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και τα δωρεάν εισιτήρια, με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα του παλιού κομματικού συστήματος μετέφεραν τους οπαδούς τους από το εξωτερικό για να ψηφίσουν... Αλλά και όταν αποφασίσατε να ρυθμίσετε νομοθετικά το θέμα, η πρόταση της κυβέρνησής σας το 2009, ήταν αντισυνταγματική και προσβλητική.

Προσβλητική για το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως για τους απόδημους Έλληνες, αυτή την κοινή μας Πατρίδα όπου γης, που εσείς θελήσατε να την εντάξετε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Αυτή την άποψη είχατε για την Ομογένεια και αυτή την άποψη έχετε ακόμη. Το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό».

Παράλληλα σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκθείασε την πρόταση του ΚΚΕ που τέθηκε πρακτικά και ως βάση του νομοσχεδίου, πως: «Όταν είδατε ότι δεν προκύπτουν οι διακόσιοι βουλευτές, τότε αναγκαστήκατε να υποχωρήσετε και να υιοθετήσετε ως βάση συζήτησης την πρόταση του ΚΚΕ. Πρόταση, η οποία απηχεί τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, όπως η ύπαρξη πραγματικού δεσμού του εκλογέα με τη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε πάντως ότι «η πρόταση αυτή δεν είναι αντίστοιχα επαρκής με τη δική μας, όχι γιατί είναι δική μας αλλά γιατί αφενός η πρότασή μας προέβλεπε αυτοτελές δικαίωμα του εκλέγεσθαι (εκτός από του εκλέγειν) και αφετέρου γιατί πρότασή μας ήταν, όπως ανέφερα ήδη, η πρόταση που υιοθετούν επί του θέματος όλοι οι θεσμικά αρμόδιοι εθνικοί και διεθνείς φορείς. Παρόλα αυτά, προσήλθαμε στη συζήτηση, θεωρώντας ότι πρέπει να κλείσει ένα θέμα που παραμένει αρρύθμιστο επί 40 χρόνια».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, να «άρει το αδιέξοδο σε δυο θέματα προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επι της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων».

Συγκεκριμένα:

Οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση, ώστε να εξασφαλιστεί και για το μέλλον, η ύπαρξη του προβλεπόμενου πραγματικού δεσμού του εκλογέα με τη χώρα.

Οι υπουργικές αποφάσεις για ρύθμιση βασικών θεμάτων όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα, να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη – και όχι απλή γνώμη όπως προβλέπει το νομοσχέδιο- και πλειοψηφία δυο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider